balansera ditt kortisol

Balansera ditt kortisol!

Förra inlägget handlade om vad som händer i kroppen vid stress och högt kortisol, nu kommer lite tips på hur man naturligt kan sänka det. Såhär kan du balansera ditt kortisol:

 

 • Träning – Gärna styrketräning eller något man tycker är roligt! Dock ska man vara försiktig med för långa cardiopass eller crossfit när kortisolet är off.
 • Kost – Välj mindre högprocessad mat, socker och snabba kolhydrater, och mer naturlig mat då gifter i kosten stressar kroppen. Kortisol är ett steroidhormon, precis som könshormonerna, och består av fett varför rikligt med bra fetter i kosten stöder produktion och hormonbalans.
 • Dra ner på alkoholen. Sluta helst helt under en period.
 • Sluta med kaffet.
 • Kramas eller se till att få en ordentlig massage med jämna mellanrum. Oxytocin är “kärlekshormonet” som utsöndras vid beröring och som effektivt sänker kortisol.
 • Skriv tacksamhetsdagbok varje dag – 3 saker du är tacksam för! Att flytta fokus från det jobbiga till det bra tränar huvudet att se på livet lite annorlunda.
 • Få en orgasm! Jajjemän! Detta gäller särskilt för kvinnor som utsöndrar betydligt mer oxytocin vid orgasm än män, vilket som jag skrev ovan – sänker kortisol!
 • Häng lite i naturen. Gärna barfota!
 • Umgås med vänner. (Utan telefoner och iPads).
 • Mindfulness i form av yoga, promenader, dans, simma, meditation… vad som än passar dig!
 • Roliga saker är avstressande, tråkiga och framför allt “måsten” är stressande.

 

Att rent allmänt äta en näringsrik kost är oerhört viktigt, men det finns också vissa tillskott som “snabbar” på det hela, nämligen:

 • Vitamin C – Ta gärna i pulverform i ca 1-3 veckor. Vitamin C ska cyklas, och inte tas regelbundet.
 • Fiskolja (funkar för allt 😉 ) – Välj en flytande variant, exempelvis fiskleverolja och förvara i kylen. 1 msk per dag brukar vara lämpligt.
 • Aminosyran Glycin – Sänker effektivt kortisol och förbättrar sömn. Ta 1-2 tsk innan läggdags.

 

Somliga tycker också att ginseng eller rosenrot kan hjälpa, men här får man prova sig fram vad man själv tycker fungerar.

 

Att ha det stressigt på jobbet är en sak, det kan man träna sig i att koppla bort när man går därifrån, men att ha en psykisk stress är inte lika lätt! Det är ingenting som man kan gå hem ifrån. Oavsett miljö så finns det där. Jag är ingen psykiatriker men jag har levt med en hel del psykisk stress under åren, och det enda tipset jag kan ge, som fungerar, är att möta skiten. Fullt ut! Att försöka “sluta tänka” eller sysselsätta sig med något annat är inte hållbart i längden. Man måste våga känna de obehagliga känslorna hela vägen, och acceptera att de är här just nu. Precis som med alla känslor. De är flyktiga och tillfälliga. Med lite träning så går man efter en stund över från att känna in, till att bli en “åskådare” där man mer objektivt kan bedöma varför, hur och när det blev som det blev. Man kan också välja vilken känsla man vill fortsätta dagen i. Meditation, yoga, promenader… det finns många verktyg till att lära sig att landa.

 

Ni vet säkert sedan tidigare att jag tycker att allt börjar inifrån, och det gäller även stress. Stress beror inte på yttre omständigheter, det beror på ens egen reaktion på de omständigheterna. Man kan inte hjälpa vad som händer runt omkring sig, men man har 100% kontroll över hur man reagerar, och därmed vilka känslor och sinnesstämningar man tar på sig. Jag säger inte att det är enkelt att bestämma sig för att vara glad istället för att vara nedstämd och stressad, men det är fortfarande ett eget val man gör. Enkelt är ju snarare att välja nedstämdhet och stress över glädje, i tron om att det är pga yttre omständigheter.

/M

8 kommentarer

 • Frida Eriksson

  Tack för jättebra råd! Hakar in på det du skriver om konditionsträning också, finns studie som visar att kortisonet är förhöjt i flera timmar efter ett FÖR hårt löppass.

  • Maria Särén

   Ja och det är egentligen bara “farligt” om vi gör det för länge UTAN återhämtning. Om vi däremot tränar och återhämtar oss i lika utsträckning så tränar vi också vår kortisolkurva att återhämta sig. Och då menar jag inte återhämtning som ligga på soffan, utan jag menar mental återhämtning, kost, sömn osv. Lyssnar man på sin kropp så brukar den guida en till rätt mängd 🙂

 • Carina

  Har en fråga angående pascoflur passionsblomma hjälper det verkligen mot stress oro eller är det bluff?

  • Maria Särén

   Jag har ingen erfarenhet av passionsblomma, använder dock adaptogener ibland som rosenrot och ashwagandha. MEN oavsett vad man väljer så är det bara tillfällig hjälp. Enda sättet att hantera oro och stress är att ta reda på vad som orsakar det, varför det uppkommit och hur du kan gå vidare, dvs arbeta fram nya strategier (mental träning). Det kan inget tillskott i världen göra 🙂

 • Anna Graaf

  Hur vet man när kortisolet är för högt eller för lågt? För vid långvarig stress kan ju nivåerna bli för låga.

 • Carolina Eriksson

  Hej,
  Tack för en bra och spännande blogg.
  Har tagit kortisolprov, resultat 581 (högsta referenser inom ”normal” 620), morgonprov. Ska jag tolka det som normalt, att det ska vara högt på morgonen eller att jag ändå ligger på gränsen till ett för högt kortisol? DHEAS låg i mitten av referensvärdet så ok.
  Tacksam för svar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.