Hormonell obalans – Koppla upp, svara och koppla av!

Hur behandlar man en hormonell obalans? Tillskott och mediciner blir vanligare och vanligare och många är relativt enkla att få tag på. Allt från sköldkörtelmedicin till stöd för en stressad kropp, för lite progesteron eller för mycket eller lite östrogen. Det är bara några exempel. Och visst kan man få väldigt fina resultat. Åtminstone inledningsvis. Men hur blir det på sikt? 

 

Jag har verkligen full förståelse, respekt och ödmjukhet mot olika “hjälpmedel” som tillskott och mediciner. För när man lider av en hormonell obalans så vill man bara bli av med det. Man vill må bra, och gärna nu. Men tänk dig en stor maskin där du puttar in nötter, kakao, kokosolja, dadlar och lite salt. Den gör supergoda kakor som du kanske kan läsa ut av ingredienslistan. Helt plötsligt en dag så smakar de här barsen mindre och mindre choklad, tills du knappt en dag känner smaken av det alls. Typsikt, du älskar ju choklad! Du kollar på ingredienslistan och ingenting har förändrats. Kakaon åker i samma mängd som vanligt, men ändå kommer inget ut på andra sidan – i den färdiga kakan alltså. Förvirringen är total. Men så får du en idé, det finns några luckor lite runt om i den här maskinen och du bestämmer dig för att öppna upp och kolla om man inte kan hälla på lite kakao här och där. Sagt och gjort, kakan börjar smaka choklad igen. Hurra!

 

Du har löst problemet. Eller? Vi ville ha kakor som smakar choklad och det har vi fått. Igen. Men är problemet verkligen löst? Om vi slutar slänga in kakao på mitten så slutar kakorna smaka kakao igen trots att vi har kakao där i början. Vart tar det då vägen kan man fråga sig? Relevant fråga, om du nu funderade på den. 

 

Mediciner och tillskott av olika slag löser problemet på ungefär samma sätt. Som jag skrev ovan har jag full förståelse, ödmjukhet och respekt för hjälpmedel som mediciner och tillskott. Jag rekommenderar det ofta själv till mina klienter, MEN bara i kombination med en kost- och inställningsförändring. Hjälpmedel kan putta kroppen i rätt riktning, men de kan aldrig laga problemet. Det kan bara en mekaniker göra. Och mekanikern är du. 

 

You’ve always had the power my dear, you just had to learn it for yourself

– Glinda, Wizard of Oz

Hur lär man sig då? Koppla upp, svara och koppla ned. 

 

KOPPLA UPP – Landa i kroppen och känn efter var problemet sitter. Är det fysiskt eller är det kanske psykiskt? Båda? 

 

SVARA – Om din vän ringer om att de fått stopp på bilen på väg till det viktigaste mötet i deras liv så lägger du ju inte på och sätter telefonen på flygplansläge för att slippa höra skiten. Nej, du åker förmodligen dit och hjälper dem. Lagar bilen, kör de till mötet eller tar med dig någon som kan. Varför gör du det med din egen kropp? Den ringer förmodligen hela tiden för att berätta något för dig. 

 

KOPPLA NED – Sov, lek, tanka energi och skratta! Alla är lika viktiga och du kan inte fuska med någon av dem om du vill vara frisk. 

 

Behöver du hjälp kan en coach / terapeut vara behjälplig för att spegla och ställa bra frågor. 

 

/M

 

Spana gärna in Hormonkalendern om du inte redan gjort det. Där får du guidning i både kost- och inställningsförändring liksom att ta reda på om och vilken hormonell obalans du eventuellt har. 

2 kommentarer

 • Åsa

  Hej, har lite frågor kring obalans i östrogen, progesteron och sköldkörtel.
  Jag har troligen kommit in i klimateriet.
  Känner att kroppen är i obalans och mår mer psykiskt dåligt än fysiskt. Tränar ganska hårt, som jag tror inverkat positivt på att de där värmevallningarna håller sig borta.
  Har haft hormonspiralen i ett 10-tal år och därför inte haft menstruation, så har inte fått ngn indikation via mens att klimateriet taget steget in i min kropp.
  Varit till gynoklog där jag fick östrogenplåster samt att spiralen sitter kvar.
  Mådde bättre första tiden, men nu känner jag att något är fel. Läst och sökt info och hittade hit.
  Har inte tänkt på det där med progesteron obalans.
  Sen ligger sköldkörtelproblem i min släkt. Sköldkörteloblans kanske finns hos mig också?
  Sover dåligt, orkar inte som vanligt, ibland svår andas, blir deprimerad till och från, samlar på mig vatten i kroppen och har en mage som inte heller känns i balans.
  Den vanliga sjukvården känns så ofta okunnig i de här frågorna.
  Östrogen el antidepressiva medel är ofta deras lösning.

  Var ska jag börja bena ut allt med där här känslan av att inte må bra?
  Tacksam för svar.

  • Maria Särén

   Hej Åsa! Vad tråkigt att höra! Det är inte helt ovanligt att man känner av mentalt snarare än fysiskt. Precis som du säger så är träning jättebra mot klimakteriebesvär så det är jättebra att du gör det. Vad gäller vad detta kan bero på så är det jättesvårt för mig att ge ett kort och enkelt svar då det är komplext och hormoner är ganska långt ner i kedjan av prioritet för kroppen. Man behöver helt enkelt gräva. Din spiral gör ju dessutom att du hamnar i en hormonell obalans – det är så den fungerar för att hindra dig från att bli gravid. Vad man kan testa är sköldkörtel (även rT3), DHEA och kortisol liksom testosteron. Men även om de värdena visar sig vara normala så upplever du ju ändå symptom vilka ska tas på allvar. Symptom är lika viktiga som provsvar. Så kort och gott skulle jag gå igenom kost och livsstil för att se vad som kan orsaka obalansen – antingen på egen hand eller att du tar hjälp. Du ska ju inte behöva må såhär!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.