kaffe förlänger telomerer

Kaffe kan förlänga telomerer

Mera kaffe! Ja! Enligt en observationsstudie så har man upptäckt att kaffedrickande kan vara kopplat till längre telomerer, en biomarkör för att kroppens celler håller sig friska trots att vi åldras. Ju längre telomerer, desto mindre är risken för skador på DNAt som i förlängningen leder till “åldersrelaterade” sjukdomar. Kaffe kan förlänga telomerer. Observera kan. Det är nämligen en slutsats man har dragit efter att ha observerat ett gäng sjuksyrror. Länk till studien HÄR. Mekanismen bakom hur kaffe skulle åstadkomma detta är fortfarande okänd.

 

Telomerer är ett skydd längst ut i ändarna på varje kromosom. När en cell delar sig så kan den inte få med sig all information, varför telomererna finns där längst ut i ändarna som en buffert. Det är naturens sätt att skydda genomet, DNAt, genom att ta på telomererna istället för att missa den viktiga informationen som genomet innehåller. På så vis får cellerna med sig allt den ska. Men istället resulterar det i att telomererna förkortas vid varje delning, vilket ju gör att cellerna får en bestämd “livsstid”. Hur mycket de förkortas beror på nivån av oxidativ stress man har i kroppen. Man kan alltså själv påverka telomererna längd med sin livsstil.

 

En annan faktor som påverkar telomerernas längd är enzymet telomeras. Detta är särskilt aktivt i stamceller, och i vita blodkroppar, och är ett enzym som bygger upp telomererna igen efter celldelning, helt eller delvis. Men telomeras kan aktiveras i alla typer av celler, och man har sett att livsstilsförändringar drastiskt kan förlänga telomererna. I sådana livsstilsförändringar ingår kost, meditation och fysisk aktivitet.

 

Vi har en så oerhört stor påverkan på hur våra kroppar mår och åldras! 

Korta telomerer, i en frisk cell, är kopplat till högre risk för cancer, medan långa telomerer skyddar mot cancer. Däremot så har en cancercell ett flertal skydd mot celldöd i sig, och bland annat så kan de aktivera enzymet telomeras som bygger upp telomererna. Detta sker inte alltid men för ca 5-10% av alla cancerceller, och är förstås mindre bra när det gäller en cell som delar sig okontrollerat, innehållande “störd information”. Cellen tappar då sin självförstörande mekanism och blir odödlig.

 

Som jag skrivit tidigare så står jag själv och väger för- och nackdelar med kaffe, men jag väger oftare på förfoten eftersom jag ändå dricker kaffe. I rimliga mängder förstås 🙂

/M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.