Kallbad

Kallbad

I fredags skrev jag ett inlägg om hur bra bastande kan vara, och idag blir det motsatsen – nämligen kallbad. Jag hade länge en hatkärlek till det här med kallbad, men nu på senare tid så har det utvecklats till att bli ren kärlek!

Det började med att jag läste en artikel om kryoterapi och reumatism, det vill säga kylbehandling mot inflammation i lederna. Detta var innan jag hade hittat rätt i kostdjungeln, så säg att det var 2011 kanske. Artikeln beskrev kryoterapins effekt mot inflammation och smärta i leder, varför visste jag inte, men jag hade ju inget att förlora så varför inte! Dock så hade jag ju inget flytande kväve hemma, otippat nog, vilket är det som används kliniskt. Men jag har vatten! Kallt vatten. Varenda morgon så avslutade jag därför min dusch med att vrida ner till minsta värme (mest kyla?) i 3 minuter. 3 minuter är lång tid. Jag tyckte inte om det i början måste jag erkänna, men sedan vande jag mig och numera känner jag inte kylan alls på samma sätt. Det är bara skönt! På ett konstigt sätt.

Tyvärr så har inte kalldusch samma kylande effekt som kallbad (eller flytande kväve), men tills vi skaffar oss ett badkar så får duschen vara god nog. Vi har ju i för sig en pool, och nu innan vinterstängningen så hoppade jag i den istället, då den låg runt 8-10 grader.

Hur som helst, effekt måste jag ju ha fått då jag har fortsatt med härliga etta elände i 4 år ungefär? Att jag fått! Kallbad gör mig lyckling och fokuserad. Jag ska förklara varför.

 • Ökar noradrenalin och dopamin som förbättrar fokus, minne, glädje, entusiasm och motivation. Noradrenalin förbättrar också mottagligheten för oxytocin i hjärnan, vilket är ett “kärlekshormon”. Mycket oxytocin är kopplat till ökad tillit och gemenskap medan minskat oxytocin är kopplat till ångest och  stress. Kanske är det därför noradrenalinet som står för den positiva effekten när man använder kyla för att behandla depression och ADHD.
 • Ökar mängden bruna fettceller i kroppen som producerar värme vid både kyla och intag vid mycket energi, dvs mat. Bruna fettceller ökar alltså ämnesomsättningen.
 • Ökar vissa typer av HSP, Heat shock proteins, som skyddar på cellnivå mot stress. Särskilt verkar detta hända i den bruna fettvävnaden.
 • Ökar CSP, cold shock protein som kan stimulera till att återbilda skadade synapser i hjärnan.
 • Ökar syresättning till cellerna genom effektivare andning.
 • Ökar blodcirkulation vilket hänger ihop med ovan.
 • Somliga studier visar att det skulle kunna öka sköldkörtelfunktion och ämnesomsättning. Vad gäller ämnesomsättningen så kanske det främst  beror på en aktivering av brun fettvävnad som jag skrev om ovan, som därmer slukar mer energi. Dr Alan Christiansson är en amerikansk läkare som är mest känd som sköldkörtel-läkaren, och en stor förespråkare av kryoterapi. Han säger sig använda det på sina patienter med stor framgång.

Det finns inte lika många studier gjorda på kall stress som av varm stress, dvs bastubad exempelvis. I nuläget så tycker jag att de studier jag har hittat hittills spretar; dels gällande vad köldstress innebär (kallbad, flytande kväve, hela kroppen, delar av kroppen osv), och sen hur ofta och hur länge det har gjorts. Förhoppningsvis så läggs det mer energi (och pengar) på det här i framtiden!

Minskar kallbad inflammationsmarkörer i kroppen? Jag vet faktiskt inte. Som jag skrev ovan så spretar de studier som gjorts rätt så mycket. Jag får helt enkelt läsa på mer. Rent subjektivt så tycker jag att kroppen fungerar betydligt bättre med kallduschar, men om det är pga blodcirkulation, noradrenalin eller minskade cytokiner vet jag inte.

Somliga hävdar att kallbad ökar återhämtningen efter träning, men jag kan inte hitta någon studie som bekräftar att så är fallet. Det finns en hel del studier gjorda på det, men ingen visar en signifikant skillnad.

En subjektiv bedömning: förr var jag en väldigt frusen själ, och satt alltid med extra sjalar eller ytterjackan över axlarna, medan jag numera nästan aldrig fryser! Trots att jag faktiskt hade mer underhudsfett då än vad jag har nu, även om jag är “större ” nu än vad jag var då. Jag går i linne eller tunna blusar året om medan andra har stickade koftor, och jag har aldrig någonsin strumpor på mig. Helst inte skor heller, då jag gillar att gå barfota. Alla årstider 🙂

För er som vill grotta ner er ytterligare i kallbadens fantastiska värld – googla på Wim Hof, aka “Iceman” för inspiration! Det är en holländare som har flera världsrekord i kalla saker, bland annat att sitta i en isvak i 1 timme, 52 minuter och 42 sekunder. Han säger att han kan reglera kroppens termostat genom att tänka på den. Häftigt! Han har även sprungit ett marathon i Finland i -20°C barfota med endast shorts på sig. Crazy dude. Inget att rekommendera för nybörjaren kanske! Eller ens den vane kallduscharen. Börja med att tvätta ansiktet i kallt vatten…

/M

En kommentar

 • Ingela

  Hej!
  Gillar din blogg jättemycket 🙂
  Jag skulle vilja läsa inlägget om bastu men kan inte hitta det.. ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.