Kalorirestriktion för MS

Kalorirestriktion för MS?

Det har gjorts en (liten) studie på vilken effekt “Fasting mimicking diet” dvs kalorirestriktion har på MS, och den gjordes på både möss och människor. Länk till studien HÄR, men en kort sammanfattning kommer nedan. Intressant nog så testade man kaloribegränsning följt av medelhavskost, vilket visserligen gör det svårare att säga vad som förbättrar vad – Var det kaloribegränsningen, medelhavskosten eller kombinationen? Det fanns två kontrollgrupper, där den ena fick följa en ketogen kost, och den andra en vanlig standard (amerikansk) kost.

 

Först och främst; Fasting mimicking diet, förkortad FMD, är när man kaloribegränsar matintaget i ett antal dagar under en bestämd cykel. Man fastar alltså inte. I den här studien användes en 7-dagarscykel, där man under 3 dagar kaloribegränsade deltagarnas intag, men också proteinbegränsade deras intag.

 

vad hände undrar ju ni förstås! Detta såg man hos både möss och människor:

  • Främjar återskapandet av myelin. Myelin är som en skyddande hinna, bestående av fetter till största delen, som sitter runt alla nervceller för att isolera signaler så att de kan ta sig fram fortare. I MS, men också parkinson och Alzheimers, är myelinet skadat, vilket påverkar signaleringen väldigt negativt.
  • Minskar nedbrytning av myelin genom att ta död på de immunceller som bryter ner det. I MS så får nämligen kroppens eget immunsystem fnatt och bryter ner myelin.
  • Städade upp och förbättrade immunförsvaret genom att, som nämnt ovan, minska de antikroppar som är inblandade i autoimmunitet, de märkta antikropparna, men samtidigt öka andra typer av antikroppar, de naiva eller omärkta antikropparna. De senare står nämligen i givakt och kan snabbt bli specificerade för att ta sig an vad som helst.
  • Minskade inflammationsdrivande cytokiner i blodet, dvs inflammation minskade.

 

Inte helt otippat så var det inte bara FMD-gruppen som visade på en ökad livskvalitet och bättre mental och psykisk hälsa, utan även den ketogena gruppen blev mycket bättre i sin sjukdom. Ketos är fantastiskt på att läka kroppen.

 

Man måste – och ska(!) testa detta vidare förstås. Det gäller ju allt som har med kost och hälsa att göra, och även titta på om upplägget kan ha några positiva effekter på andra autoimmuna sjukdomar. Spännande! Det kan jag ju personligen säga att det har…

 

Om ni är mer nyfikna på just MS och kost, så kan ni läsa om Terry Wahls. Hon är läkaren som fick MS och hamnade i rullstol, men som sedan lyckades bota sig själv med hjälp av kosten. Hon har även skrivit en bok, länk till hemsidan HÄR och hennes bok HÄR.

 

Allt är möjligt!

/M

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.