sköldkörtel T3 rt3

Kan man ha trötta binjurar?

Svårigheter i att vakna och komma igång på morgonen, är söt- och saltsugen, har yrsel, hjärndimma, ingen eller väldigt lite sexlust, blir trött på eftermiddagen och kan inte längre lösa problem och vara stresstålig – Känner du igen dig? Betyder detta att du har trötta binjurar? Förmodligen inte. Kan man ha trötta binjurar? Man kan ha en sjukdom som drabbar binjurarna som heter Addison’s vilket är ett allvarligt tillstånd. Det är dock mer troligt att din hjärna fått nog av stress och press och att du därför känner igen ovan symptom. Vi börjar från början. 

Vi får inte trötta eller utmattade binjurar. Istället är det hjärnan som säger stopp! 

Binjurarna är två små ”hattar” på njurarna och de tillverkar mängder av olika hormoner. Bland dessa hittar vi livsviktiga hormoner som kortisol, adrenalin, noradrenalin och DHEA liksom östrogen och testosteron, särskilt efter menopaus. Vi har en daglig utsöndring av kortisol som är som högst på morgonen för att därefter avta på kvällen. Kortisol är inte bara ett krishormon utan styr också basala kroppsfunktioner som blodsocker, inflammation och immunsystem samt blodtryck. Vi behöver alltså ha kortisol. Men som du säkert vet är detta också ett hormon som utsöndras under press och stress. Vid direkt fara, som att kliva ut i vägen när en bil kommer så är det adrenalin och noradrenalin som får oss att bli mer närvarande, fokuserade och reflexmässigt agera. Om en situation däremot är långvarig, som en krävande relation, ätstörning, stressigt arbete, dålig självkänsla, hög fysisk belastning i form av mycket träning osv så kan kortisol gå in för att ”rädda” situationen. Kortisol är alltså fantastiskt om det får jobba kortvarigt och som det ska. Får det däremot arbeta under lång tid bryts kroppen ned. Om detta sker under långa perioder så kommer hjärnan – för att skydda kroppen – säga stopp. Det gör den genom att minska ett hormon som heter ACTH. ACTH säger till binjurarna att producera bland annat kortison, och utan detta gör den inte det. Det är då vi får symptom som de jag nämnde i inledningen. Kroppen gör alltid saker för att skydda oss. Det är förresten också kortisol som hjälper till att hantera skador som benbrott och skärsår samt infektioner. Så när hjärnan säger stopp kan vi också få problem med att läka och vi kan drabbas av många infektioner. 

Du kan läka!  Men du behöver ge kroppen stöttning i form av näring och mental träning. 

Utbrändhet är bara ett symptom på att hjärnan säger stopp. Många går inte in i den berömda väggen utan får istället sömnsvårigheter, håravfall, nedstämdhet, orkeslöshet, låg kroppstemperatur, lågt blodtryck, torr och tunn hud, hjärtklappning, förstoppning samt brist på energi och lust till att göra saker. Kan du läka? Ja det kan du, men kroppen behöver återhämtning genom ordentligt med kvalitativ mat och näring liksom sömn, trygghet och mental träning. Här är det nämligen lika viktigt vad vi gör mentalt som fysiskt. Negativa och ”giftiga” tankar kommer hämma läkning oavsett hur väl du äter eller rör på dig. 

När hjärnan säger stopp till binjurarna så får vi inte bara problem att komma ur sängen på morgonen, vi får också problem med att avgifta oss, reglera vätskebalans, skydda oss mot infektioner samt att kemin i hjärnan ändras så att vi får svårare att vara glada, energiska och drivna. Andra effekter är ökad fettinlagring på mage och rygg. 

Ibland kan vi behöva hjälp för att ta oss ur den här spiralen och då finns det exempelvis kosttillskott som kan hjälpa. Men vi behöver också hitta rotorsaken till varför just vi hamnade här – har det med gränssättning att göra? Inom vilket område? 

/M

Du kan läsa mer om lågt kortisol och lågt blodsocker HÄR

Du kan också läsa mer på mina medlemssidor här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.