Kosttillskott – Några favoriter

Inlägget innehåller annonslänkar till Bodystore

En av de frågor jag får mest rör kosttillskott ”vilket är det bästa kosttillskottet för x symptom. Ja så enkelt är det ju tyvärr inte, vi måste kombinera kosttillskott med kost och livsstil. Ett kosttillskott fixar alltså inte ensamt ett problem, men det är ett väldigt bra komplement! 

I det här inlägget har jag samlat några av mina favoriter. 

BERBERINE

BRA VID: PCOS, blodsockerproblem, acne, dåligt immunsystem och IBS. 

Berberine är ett fantastiskt tillskott som jag främst använder mig av vid problem som PCOS, blodsockerproblem och metabolt syndrom, acne samt vissa former av IBS. Det stöttar nämligen en normal balans av bakterier i tarmen och stöttar immunsystemet liksom minskar inflammation och balanserar blodsocker . 

Berberine är en alkaloid och utvinns ur växten berberis aristata. 

Jag rekommenderar Thorne som är ett kvalitativt märke. Just nu är det rabatt på denna hos Bodystore. 

Berberine ska inte användas i för långa perioder åt gången, rekommenderar runt 8 veckor såvida du inte får andra direktiv av en terapeut. 

TYROSINE

BRA VID: Motivationsbrist och håglöshet samt förbättra sköldkörtelfunktion. 

Tyrosine är en aminosyra som påverkar signalsubstansen dopamin men också adrenalin, noradrenalin samt sköldkörtelhormoner. Jag använder den för klienter som känner att de saknar driv och motivation och har svårt att ta sig för att göra saker. Den är väldigt effektiv om den används i kombination med en mer proteinrik kost samt att såklart städa upp på socker och snabba, raffinerade kolhydrater (som förvärrar sådana tillstånd). 

Tyrosine bygger också sköldkörtelhormon, så beroende på orsak bakom sköldkörtelproblem så kan den hjälpa i vissa fall. 

MSM

BRA VID: Stärker hår, hud och naglar samt tarm och mjukdelar. 

Detta är en av mina favoritprodukter. Det fungerar väldigt bra för att göra så att allt från håret ska växa, läka skador till att stötta mage och tarm. Rekommenderas särskilt för vegetarianer och veganer. 

Obs! Börja med lite åt gången då MSM kan ge en reaktion annars. 

NORDBO MAGE

BRA VID: Förstoppning

Oerhört många har problem med sina magar idag, och särskilt förstoppning. Många av mina klienter blir dessutom värre med gamla husmorstips som linfrön, torkad frukt eller stora lass fullkorn. Då kan Nordbo mage hjälpa dig! 

Om inte magen fungerar är det väldigt mycket annat som också följer med, så som exempelvis sköldkörtel och andra hormonella obalanser. Så förstoppning ska tas på allvar. 

Självklart behöver man titta på fler faktorer om detta gäller dig – vanligt är stress som bortprioriterar matsmältning och tarmrörelser. Men vi behöver också röra på oss regelbundet och äta rätt för just vår kropp. 

MAGNESIUM

BRA VID: PMS, trötthet, kramper, blodsockerproblem, sömnproblem, brist på D-vitamin 

Magnesium är ett av de få tillskott jag rekommenderar många att ta. Vi kan nämligen inte omvandla näringen från maten vi äter till faktiskt energi  (ATP) utan magnesium! 

Magnesium behövs också för allt från blodsockerhantering och progesteron, till att vi ska kunna använda vitamin D och kalcium. Men det stöttar också i bygget av proteiner, och eftersom allting i kroppen antingen består av proteiner eller görs av proteiner så kan man förstår att det är viktigt. 

Jag rekommenderar magnesiumglycinat, detta är en mild form av magnesium.  

Q10

BRA VID:  Trötthet, att minska effekter av åldrande och oxidativ stress. 

Q10 var ju en hype för några år sedan men har kanske sedan dess glömts av lite. Men Q10 är superviktigt för våra mitkondrier vilka är cellernas kraftverk. Det är de som omvandlar den näring vi äter till energi. Som med alla näringsämnen får vi Q10 från mat, särskilt inälvsmat och animaliska produkter. Vi producerar det också själv men förmågan avtar med åldern.

Vill man håll kroppen ung länge så är detta definitivt något att fundera på!  

Ni kan se fler rekommenderade kosttillskott uppdelade efter ”problem” HÄR. Här har jag nämligen samlat allt från menopaus, inflammation, stress, sköldkörtel, mage och tarm, PCOS och PMS.   

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.