dopamin inflammation hjärna

Nivåerna av dopamin sänks av inflammation

Jag har tidigare skrivit om hur inflammation sänker nivåerna av serotonin i hjärnan (inlägg HÄR) och nu hittade jag en studie som visar att även nivåerna av dopamin sänks av inflammation (länk HÄR). Resultatet blir då bland annat depression och utmattning.

Vad har dopamin för funktion i kroppen?

Dopamin gör oss fokuserade, alerta, motiverade, vakna, entusiastiska och glada, men det styr även vår motorik. Höga nivåer av dopamin gör också så att vi blir mer “njtuningsbenägna”, dvs att vi söker oss till saker som ger oss njutning och belöning.

Vid tillfällig stress så ökar dopamin vilket då gör oss mer alerta, fokuserade och vakna. Kortisol stimulerar nämligen utsöndringen av dopamin, men bara i pulser. Det innebär att man vid långvarig stress får motsatt effekt då dopaminreceptorerna förlorar sin känslighet. Resultatet blir istället depression, utmattning, likgiltighet osv som säkerligen många känner igen sig i.

Dopamin är även en föregångare till adrenalin och noradrenalin samt att det också påverkar hormonet TSH och därmed också  vår ämnesomsättning.

Mer om studien – Nivåerna av dopamin påverkas av inflammation

I studien undersökte man personer med Kronisk hepatit C virus (HCV) och vad som hände när man gav dem Interferon alfa. Gruppen interferon är proinflammatoriska cytokiner som produceras av kroppen som svar på virus, men också vissa maligna celler (dvs cancerceller). Man kan tillverka syntetiskt interferon och använda som behandling vid sjukdomstillstånd så som bland annat hepatit, för att hjälpa kroppens egna immunförsvar.

Vad hände när man injicerade Interferon Alfa?

Dels så såg man sänkta nivåer av dopamin, vilket antingen beror på mindre produktion eller mindre utsöndring. Man såg också en minskad aktivitet i den delen av hjärnan som kallas för basala ganglierna, och särskilt då Ventrala striatum som kan kopplas till vårt känsloliv. Detta resulterade bland annat i depression, utmattning och likgiltighet, men vissa patienter fick också parkinson-liknande symptom som sedan upphörde när de behandlades med en syntetiskt variant av dopamin.

(Parkinson’s sjukdom innebär en underfunktion av dopamin då nervceller i en del av de basala ganglierna i hjärnan bryts ner.)

Det här betyder varken att låga nivåer av dopamin måste orsaka depression, eller att människor med depression har låga nivåer av dopamin. Däremot så har man i ett flertal studier funnit en koppling mellan kronisk inflammation och depression, vilket är väldigt intressant. Betyder det att depression inte är en sjukdom i sig utan ett symptom? 

/M

4 kommentarer

 • Bertil

  Helt övertygad om att detta stämmer.
  Jag har haft adhd medicin under lång tid och den har fungerat bra fram till Jag blev rejält sjuk och inflammationer blossade upp i kroppen. Då minskade effekten radikalt av medicinen fram till Jag fick kortison och plötsligt fungerar det igen. Till och med utan mediciner för adhd mår jag bra. Det kan lätt tolkas som att min diagnos är felaktig och beror på inflammation från början tillsammans med stress och sånt som jag har haft mängder av under 10 tal år.
  Vad som är orsaken i grunden är svårt att säga, stress eller inflammation, psykiska eller fysiska problem? Eller hand i hand.
  Psykiatrin går fel väg att “bota” psykiska sjukdomar. Dom måste börja med den fysiska delen först. Jag har försökt få dom att fatta det i snart 5 år utan resultat. Nu gick jag via en annan vårdgivare pga den symtomen jag drabbats av sist vilket har lett till att jag ska undersökas vidare.

  Inflammation och stress är framtidens normala hälsa!!

  • Maria Särén

   Hej! Vi får verkligen inte hoppas att stress och inflammation blir det nya normala 🙂 Vi får jobba på bra mat och ge nästa generation kunskap om hur vi tar hand om våra kroppar! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.