Påverkar mental inställning risken för sjukdom?

Påverkar mental inställning risken för sjukdom?

Jag har nog mer eller mindre alltid trott på “vinnarskalle” över fysiska förutsättningar. Det ligger mycket i vad buddha sa, att man blir vad man tänker, och enligt min erfarenhet vill huvudet alltid ge upp långt innan kroppen. Nu verkar dessutom en Norsk studie bevisa detta! De testade nämligen om oro för sjukdom i större grad leder till sjukdom, och i detta fallet hjärtsjukdom. Så påverkar mental inställning risken för sjukdom? Ska man tro studien så är det ett stort ja på den frågan.

 

I den här studien följde man 7052 norrmän i 12 års tid för att se om de som oroade sig för att bli sjuka, ofta också blev sjuka. De personer som ansågs ha störst “hypokondri” följdes i 20 års tid, vilket blev totalt 700 personer. Resultatet? De som oroade sig hade 70% högre risk för att bli sjuka än de som inte oroade sig.

 

Personligen så tror jag inte att det bara rör sig om att oroa sig, utan i allra högsta grad även om inställning. Cancer, demens och muskelsvaghet är alla exempel på sådant som de flesta anser vara en naturlig del av åldrandet. Vem har bestämt det? Det finns mängder med 100+-åringar som inte vet detta och därför ligger i rabatten på knäna och rensar ogräs. (Åtminstone i så kallade “blue zones”, där människor i genomsnitt lever längre.) Är det så att det man inte vet har man inte ont av?! De missade att de egentligen borde glömma av att rensa rabatten, och allra minst ens kunna komma utanför huset för egen maskin.

Är det så enkelt som att man kan tänka sig frisk? Kanske inte, man behöver ju förmodligen leva en hyfsat hälsosam livsstil också. Utan att oroa sig… dock!

 

Tänk på att det är helheten som räknas, och inte detaljer!

 

Om man ska göra snedsteg eller avsteg så kan man lika gärna njuta av det. Du lägger dig på soffan en kväll istället för en löptur, eller äter den där kakan istället för en frukt. Sålänge det inte händer alltför ofta så är det väl inte hela världen, men om du ska ha dåligt samvete för att ligga på soffan så kan du lika gärna snöra på dig skorna. Jag avskyr “slöseri med tid”, som när man varken njuter eller gör något vettigt. Antingen så gör man något, eller så gör man det inte.

 

En god vän sa till mig för många, många år sedan att man aldrig ska göra något med två tankar 🙂 

/M

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.