Progesteron och dess effekt på humör – PMS vs PMDD

För lite progesteron är ofta förknippat med humör och PMS-symptom så som humörsvängningar, sömnsvårigheter, ömma bröst och att samla på sig vätska. Progesteron lugnar nämligen hjärnan, får oss att må bra och gör så att vi sover gott. Men hos vissa personer har det motsatt effekt, då kallas det för PMDD, premenstruellt dysforiskt syndrom. Läs mer om hur progesteron kan ha både positiv och negativ effekt på vårt humör. 

 

Progesteron och humör

Progesteron bildas av gulkroppen efter ägglossning, så om man inte har ägglossning har man därför inte någon större produktion av progesteron. Utebliven ägglossning kan ha flera orsaker så som mental eller fysisk stress och näringsbrist.

Progesteron bryts ner till allopregnanolon vilket i sin tur verkar lugnande via signalsubstansen GABA. Såhär fungerar det hos de flesta kvinnor, och PMS är en effekt av för lite progesteron. Men det finns vissa kvinnor som inte alls får den lugnande effekten av progesteron, istället får de ångest, oro och humörsvängningar vilket kallas för PMDD. Dessa kvinnor har gott om progesteron och allopregnanolon, men förmodligen har det med hur de bryter ner det att göra. Ingen är känslig för sina egna hormoner, men vi kan få svårt att hantera metaboliter, dvs nedbrytningsprodukter om dessa inte hanteras optimalt. Återigen är vi tillbaka till lever, mage och tarm. 

 

Vad gör man åt PMDD? 

Om man går till sjukvården så är det mest troligt att man antingen får ett hormonellt preventivmedel alternativt SSRI, antidepressiva läkemedel. 

Hormonella preventivmedel

Hormonella preventivmedel innehåller en syntetisk variant av progesteron, ett progestin. Detta har inte samma effekt i kroppen som kroppseget eller bioidentiskt progesteron och är ironiskt nog kopplat till nedstämdhet, oro, depression och humörsvängningar. Dessutom medför det en massa andra risker. Om du tar hormonella preventivmedel och upplever att du har PMS eller PMDD så är det inte det, istället är det en bieffekt av medicinen. Hormonella preventivmedel är en medicin. För att summera så fixar hormonella preventivmedel inga hälsoproblem. 

 

En naturlig behandling av PMDD

Det finns förstås andra vägar att gå än att börja med hormonella preventivmedel. Först och främst, få ordning på mage och tarmsystem! 

 • Magnesium 
  • Stöttar GABA-receptorerna genom att reglera progesteronets effekt. 
 • Glycin
  • Glycin är en aminosyra som även den hjälper till att lugna GABA samt stöttar levern. Glycin finns i buljong och kollagen. 
 • Undvik histaminrik mat
  • Histaminer har en negativ effekt på GABA-systemet, vilket i sig egentligen inte är dåligt när det fungerar som det ska. 
 • Vitamin B6
  • Vitamin B6 är en byggsten till GABA men kan också bidra till att bryta ner histamin. 

Sist men inte minst så har vi i vanlig ordning stress, sömn, träning och kosthållning. Mer information om lågt progesteron finns i min bok, hormonkalendern sidan 84. 

Kosttillskotten hittar du HÄR

/M

 

Misstänker du att du har lågt progesteron? Testa dig HÄR

Vill du testa dina nivåer av progesteron och östrogen? Koden “Mat10” ger dig 10% rabatt på provtagning. 

Läs mer om provtagning här!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.