Progesteron och dess effekt på humör – PMS vs PMDD

För lite progesteron är ofta förknippat med humör och PMS-symptom så som humörsvängningar, sömnsvårigheter, ömma bröst och att samla på sig vätska. Progesteron lugnar nämligen hjärnan, får oss att må bra och gör så att vi sover gott. Men hos vissa personer har det motsatt effekt, då kallas det för PMDD, premenstruellt dysforiskt syndrom. Läs mer om hur progesteron kan ha både positiv och negativ effekt på vårt humör. 

 

Progesteron och humör

Progesteron bildas av gulkroppen efter ägglossning, så om man inte har ägglossning har man därför inte någon större produktion av progesteron. Utebliven ägglossning kan ha flera orsaker så som mental eller fysisk stress och näringsbrist.

Progesteron bryts ner till allopregnanolon vilket i sin tur verkar lugnande via signalsubstansen GABA. Såhär fungerar det hos de flesta kvinnor, och PMS är en effekt av för lite progesteron. Men det finns vissa kvinnor som inte alls får den lugnande effekten av progesteron, istället får de ångest, oro och humörsvängningar vilket kallas för PMDD. Dessa kvinnor har gott om progesteron och allopregnanolon, men deras receptorer har svårt att anpassa sig efter de normala svängningar som sker i hormonutsöndring. Våra hormoner varierar i nivå hela tiden, och normalt så anpassar sig kroppen efter detta genom att modifiera receptorerna på vilka hormonerna fäster. Hos kvinnor med PMDD så klarar inte receptorerna av detta, vilket gör att de reagerar på ökningar och minskningar med oro, ångest och humörsvängningar. 

 

Vad gör man åt PMDD? 

Om man går till sjukvården så är det mest troligt att man antingen får ett hormonellt preventivmedel alternativt SSRI, antidepressiva läkemedel. 

Hormonella preventivmedel

Hormonella preventivmedel innehåller en syntetisk variant av progesteron, ett progestin. Detta har inte samma effekt i kroppen som kroppseget eller bioidentiskt progesteron och är ironiskt nog kopplat till nedstämdhet, oro, depression och humörsvängningar. Dessutom medför det en massa andra risker. Om du tar hormonella preventivmedel och upplever att du har PMS eller PMDD så är det inte det, istället är det en bieffekt av medicinen. Hormonella preventivmedel är en medicin. För att summera så fixar hormonella preventivmedel inga hälsoproblem. 

 

En naturlig behandling av PMDD

Det finns förstås andra vägar att gå än att börja med hormonella preventivmedel. 

 • Magnesium 
  • Stöttar GABA-receptorerna genom att reglera progesteronets effekt. 
 • Glycin
  • Glycin är en aminosyra som även den hjälper till att lugna GABA-receptorer. Glycin finns i buljong och kollagen. 
 • Undvik histaminrik mat
  • Histaminer har en negativ effekt på GABA-systemet, vilket i sig egentligen inte är dåligt när det fungerar som det ska. Hos personer med PMDD och PMS så fungerar detta system inte optimalt, varför det är bra att undvika histaminrik mat. Östrogen är nämligen också inblandat i hur effektivt vi bryter ner histaminer från maten. 
 • Vitamin B6
  • Vitamin B6 är en byggsten till GABA men kan också bidra till att bryta ner histamin. 
 • Taurin
  • Även detta är en aminosyra som verkar lugnande på vårt centrala nervsystem. Taurin finns i animaliska produkter som ägg och kött. Obs! Drick inte energidrycker innehållande taurin och ta inte höga doser kosttillskott. 

Sist men inte minst så har vi i vanlig ordning stress, sömn, träning och kosthållning. Mer information om lågt progesteron finns i min bok, hormonkalendern sidan 84. 

Kosttillskotten hittar du HÄR

/M

 

Misstänker du att du har lågt progesteron? Testa dig HÄR

Vill du testa dina nivåer av progesteron och östrogen? Koden “Mat10” ger dig 10% rabatt på provtagning. 

Läs mer om provtagning här!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.