blodsocker för lågt

Progesteron och kortisol

Har du problem med låga nivåer progesteron? Kan progesteron och kortisol ha med varandra att göra?

Progesteron kanske oftast kopplas ihop med PMS-besvär som förstoppning, dålig hy, trötthet, depression och nedstämdhet, ömma bröst, vätskesamling, humörsvängningar och viktuppgång samt oregelbundna menstruationer. Då har man för lite progesteron, antingen till följd av utebliven ägglossning eller för att kroppen inte mäktar med en tillräcklig produktion. 

Man får dessa symptom av hormonella preventivmedel med syntetiskt progesteron, men det är då inte PMS utan biverkningar till en medicin. Dessa trycker nämligen undan kroppseget progesteron.

För en fertil kvinna så mognar ett ägg var månad i en äggblåsa för att sedan släppas ut i äggledaren där det transporteras till livmodern. Den där äggblåsan som höll ägget görs om till en gulkropp och bildar progesteron.

Vad många däremot inte vet är att kvinnor som har fyllt 30-35 inte alltid släpper ett ägg var månad (beroende av kost- och livsstil) varför äggblåsan inte görs om till en gulkropp som därför inte heller tillverkar progesteron. För det första kan man ju inte bli gravid om ett ägg inte släpps, men man tillverkar heller inget progesteron. Så vid ungefär 35 års ålder kan därför klimakteriebesvär börja göra sig till känna. Progesteron och östrogen tillverkas även i binjurarna men i mycket mindre mängd.

Stress minskar produktionen av progesteron och kan även göra så att man får utebliven ägglossning varpå man inte har några större mängder progesteron alls.

Så summa summarum – Vad beror din progesteronbrist på? Om du har varit stressad under en lång tid så hjälper det inte att bara börja smörja med bioidentisk progesteronkräm. Det kan visserligen hjälpa under en period, men inte över tid. Snart smyger sig oönskade bieffekter sig på igen. Liksom med allt så behöver man gå på rotorsaken till problemet, och inte plåstra med diverse tillskott och hormoner, oavsett om de är bioidentiska. Det kommer inte att ge resultat på sikt!

Tänk på att stress inte bara behöver innebära mycket att göra utan lika gärna kan bero på negativa tankar, dålig kosthållning, låg självbild, ensamhet osv.

/M

2 kommentarer

 • Souria Carlsson

  Hej
  Jag tänkte börja använda progesteron och min fråga är. Kan jag göra det när jag har hormonspiral samt har jag slutat ta östrogen för en vecka sen. Jag mådde jätte dåligt av östrogen och samlat jätte mycket vatten på mig?
  Med vänlig hälsning,
  Från en vilsen 53 år

  • Maria Särén

   Hej Souria,
   Jag kan inte säga om du ska använda krämen + spiral utan att veta hur dina värden ser ut. Du kan ta salivprov, blodprov alternativt be en gynekolog titta. Hur är det med kost, träning, sömn och avslappning? Det påverkar också jättemycket 🙂
   Ledsen att jag inte kan ge dig några snabba råd men jag skulle inte experimentera för mycket med hormoner utan att veta status då de påverkar så mycket i våra kroppar.
   Vänligen, Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.