svullen mage

Såhär blir du av med svullen mage

Ska din mage bli svullen när du ätit? Ska du behöva knäppa upp byxorna för att magen blir som en ballong? Som om du vore gravid. Nej, din mage ska inte bli svullen. Det är vanligt, men det är inte nödvändigt. Är det normalt? Det beror på vad man menar med normalt, det är ju så pass vanligt att det kanske anses normalt. I det här inlägget får du tips på hur du får en lugn mage. 

En mage ”ska” inte behöva kännas så mycket alls faktiskt

Det vanliga är att de flesta upplever sig som mest svullna efter lunch och/eller efter middag. Hos vissa personer kommer det med en gång medan det dröjer ett par timmar för andra. Men vet du att du ska kunna äta livsmedel som lök utan att få en ballong till mage. Absolut blir magen lite större när vi ätit men det är skillnad på att vara svullen (och se gravid ut!) jämfört med att vara mätt. Du ska inte behöva justera dina kläder. Du ska heller inte behöva släppa luft (fisa eller rapa) eller bli trött efter måltid. En mage som fungerar som den ska märks inte så mycket alls faktiskt. Tänk om det vore så! 

Andra symptom 

Är det farligt att bli svullen? Det är ett symptom på något vilket i sin tur kan ställa till det även om det inte måste göra det. Så det är int svullnaden i sig, det är orsaken bakom svullnaden. Många som har svullna magar har också andra problem som till exempel huvudvärk, eksem, PMS, nedstämdhet, trötthet eller andra menscykelrelaterade besvär. 

Du har undvikit gluten utan resultat – magen är fortsatt svullen. Eller så blir du svullen när du äter specifika grönsaker? 

Vanliga orsaker bakom svullen mage

Så vad är då vanliga orsaker till att magen kan svullna? Du kan börja kika här:

  • Känslighet mot livsmedel 
  • Obalans i tarmen
  • Histaminkänslighet
  • Stress

Känslighet mot livsmedel som orsak till svullen mage

Här kan det handla både om olika proteiner i mat så som gluten eller mjölkprotein men också kolhydrater. Om det handlar om en känslighet mot gluten eller mjölkprotein så är det enkelt att testa genom att utesluta detta under en period. Värt att tänka extra på här är vad man ersätter dessa livsmedel med. För du kan reagera på både proteiner samt kolhydrater. Det behöver alltså inte vara gluten i sig, det kan vara kolhydraterna som just dessa livsmedel också innehåller. 

Om det är kolhydrater du reagerar på så kan detta handla om så kallade FODMAPs som står för Fermenterbara, Oligo-, Di-, Mono-sackarider och Polyoler. Exempel på livsmedel med dessa i kolhydrater som finns i lök, mjölk (laktos),  vetemjöl, liksom många glutenfria produkter, torkad frukt, stenfrukter som plommon och nektariner, vissa sötningsmedel, bönor, majs och svamp. Man måste inte reagera på alla typer för att ha svårt för FODMAP utan det är olika från individ till individ. En mer detaljerad FODMAP lista hittar du här. Du kan också spana in appen FODMAP A to Z här

 

Summa här är att om du tycker du reagerar på vete-, korn- eller råg så kan det vara både gluten eller typen av kolhydrater i. Råg bryts ned lite annorlunda, så klarar du råg men upplever dig känslig mot just vete och korn så kan det handla om FODMAP.  Detsamma gäller om du har testat att undvika gluten men fortsatt äta glutenfria alternativ utan att få resultat. Då  kan FODMAPs, antingen bara eller jämte gluten. Upplever du att du svullnar av att äta vissa typer av grönsaker? Troligen FODMAPs vilka då fermenterar i tarmen, 

Bli av med din känslighet mot FODMAP

Kan du bli av med din känslighet för FODMAPs? Ja i de flesta fall då detta beror på en obalans i tarmen, läs mer nedan.

 

Obalans i tarmen som orsak till svullen mage

En dysbios, eller obalans i din tarmbiota är ofta en orsak till att du upplever svullnad av vissa typer av kolhydrater som nämns ovan. Det kan exempelvis vara SIBO, en överväxt av tarmbakterier i tunntarmen. Detta gör att kolhydratkedjorna fermenterar och orsakar gasbildning. Detta går att behandla. Du ska inte behöva leva på en strikt kosthållning resten av ditt liv där du undviker den här typen av livsmedel. I början kan man behöva vara mer strikt men efter rätt provtagning och behandling så ska du kunna äta mer, inte mindre. det betyder inte att du kan äta ”som vanligt”, vad det nu är. Har du haft en känslig mage kommer du att behöva fundera på både mängd och frekvens. Att ha en obalans i tarmbiotan är också en vanlig orsak bakom näringsbrister som lågt järn och/eller B12. 

Histaminkänslighet kan ge svullnad, hudutslag och klåda, hjärtklappning, ångest och huvudvärk

Att vara känslig mot histaminer kan ge en mängd olika besvär så som svullen mage, diarré, hudutslag liksom hjärtklappning, ångest och huvudvärk. Histaminer finns i olika livsmedel men utsöndras också av kroppen i svar på olika faktorer. Om det är så att du upplever att du får symptom ibland men ibland inte (trots att du ätit samma sak) – ja då kan du ha problem med histaminer. Histaminer har nämligen med belastning att göra. Du kan läsa mer om histaminer här

Stress kan ge matsmältningsbesvär

Denna stress…men faktum är att långvarig stress kan bidra till både läckande tarm (och en känslighet mot livsmedel) liksom histaminintolerans samt en SIBO. Men du kan också upptäcka det snabbare än så, nämligen att du blir svullen och får sura uppstötningar i perioder av stress. Återhämtning är därför en nyckel till en välmående mage. 

 

Så var börjar du? 

Du behöver veta vad det är som skapar dina symptom. Du kan undersöka själv genom att testa att utesluta olika livsmedel men också förstås ta hjälp av någon som kan. Detta så att du får rätt provtagning och stöttning utifrån din situation. Är det en quickfix? Nej tyvärr, som mycket annat kräver det arbete och tålamod. Men du kan få en lugn mage. 

 

/M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.