vad är bra mat?

Vad är bra mat?

Ett par mail har trillat in angående kokosoljan och att ha AHA, American heart association, har satt upp den på sin “undvik-lista”. Jag hade dock inte tänkt skriva något inlägg om det utan snarare referera till Chris Kressers artikel. Det kokas nämligen ner till att mättat fett är farligt, och att vi därför ska äta mindre mättat fett. In och läs Chris Kressers artikel om ni är intresserade. Dagens inlägg ska istället handla om balans – Vad är bra mat?

 

Vad vet vi idag om vad människan ska äta?

Varierat! Och oprocessat.

Bland de jägar-samlar folk som lever idag så existerar knappt hjärt- och kärlsjukdomar, cancer eller andra välfärdssjukdomar. Förutom ett för oss oerhört högt intag av fibrer och en stor variation av vegetabilier så äter de även en hög andel mättat fett och animalier. Att gå över till en paleo-kost (som är baserad på jägar-samlar folkens kosthållning) har också visat sig förbättra hälsan (och fettprofilen) hos människor här i väst.

 

Människan är en allätare, och mår också bäst av att äta varierat av livsmedel som är så lite processade som möjligt. Det är egentligen det enda vi kan säga med säkerhet!

 

Vi har ett STORT problem här i västvärlden och det är bristen på balans. Bara för att någonting är hälsosamt så betyder det inte att det är hälsosamt i alla kvantiteter, rimliga som fullständigt orimliga! Kokosolja, kött, vitkål, fisk, D-vitamin, kaffe, nötter, kakao – ja till och med vatten är hur bra som helst – i lagom mängd! Men vid överdriven konsumtion kan det istället ha skadliga effekter i kroppen. Ja även vitkål och fisk.

 

Det är också många som försöker väga upp en dålig kosthållning med kosttillskott så som till exempel omega 3 eller nyponpulver (!). Problemet är inte att vi får i oss för lite omega 3, problemet är snarare att vi får i oss för mycket omega 6 så ett kosttillskott här gör inte saken bra igen såvida man inte ändrar sin kosthållning. Detsamma gäller nyponpulver, du har givetvis inte ont i lederna för att du har brist på nypon! Du har ont i lederna för att du har dragit på dig inflammation genom att äta för mycket socker, raffinerade kolhydrater, oxiderade oljor av låg kvalitet osv. Kommer du att lösa problemet med nyponpulver? Knappast. Möjligen kan en viss placeboeffekt infinna sig men det betyder inte att du har stoppat den farliga inflammationen.

 

Varför är det såhär? De allra, allra flesta har ingen kontakt med sina kroppar utan har istället hela sitt fokus utanför kroppen. Jag kastar inga stenar då jag också varit en av dem, och jag måste fortfarande arbeta aktivt dagligen med att behålla den kontakten. Kroppen signalerar hela tiden till oss om vad vi behöver, vår uppgift är att börja lyssna.

/M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.