Vilken roll har hjärnan i hormonella obalanser?

Det är lätt att tänka att hormonella obalanser beror på de organ som tillverkar hormoner så som binjurar, sköldkörtel, äggstockar, testiklar. Att det är fel på organet och att man därför får en hormonell obalans. Hjärndimma, att vara lättstressad, svårt att fokusera och minnas saker, trött, frusen och håglös är bara några exempel på symptom som kan uppstå. Men faktum är att problemet oftast inte alls sitter ute i kroppens organ, utan i hjärnan. Dagens inlägg ska handla om just det!

 

Hormoner är kommunikation, de framför budskap till celler i vår kropp så att den kan arbeta som ett system och anpassa sig efter den miljö vi lever i. Detta inkluderar inre omständigheter såväl som yttre omständigheter. Vad vi äter, dricker, hur vi tänker, känner och ser på livet påverkar oss precis lika mycket (faktiskt till och med mer!) än vad någon annan gör, säger, vad som sker politiskt i vårt land eller förändringar i vår arbetssituation, med våra barn, föräldrar eller umgängeskrets. Allt detta är omständigheter som vi i vår kropp behöver förhålla oss till. 

Kroppen pratar med dig hela tiden genom att ge dig olika symptom. Symptom som hormonella obalanser är alltså kroppens språk. Vi är inte måndagsex som inte fungerar som vi ska – tvärtom fungerar vi alldeles utmärkt. Symptom är därför ett tecken på en underliggande orsak. Det är som att plocka fram ett paraply när det regnar. Paraplyt kommer inte att få det att sluta regna. 

Hjärnan skickar order

Könshormoner, sköldkörtelhormoner och stresshormoner styrs via ett så kallat negativt feedbacksystem. Det innebär att hjärnan skickar signal till respektive organ om att producera önskat hormon. Det är lite som att skicka ut en order. Ta som exempel binjurarna som tillverkar kortisol, när de börjar öka sin produktion efter ordern, så ökar kortisol i blodomloppet. Detta ger en signal tillbaka till hjärnan om att nu finns det resurser här, vi behöver inte ge nya orders på ett tag. Som följd sjunker produktionen, såvida inget händer och nya orders ges. Organet tar inte egna initiativ utan producerar endast på klara besked. Kortisol är ett överlevnadshormon, men också ett stresshormon – särskilt när det gäller mental och emotionell stress. Det är inte kortisol som orsakar den akuta stressen du upplever om du nästan går ut i vägen framför en bil eller halkar på en isfläck. Det är adrenalin. Adrenalin är snabbare ut i blodomloppet, medan kortisol tar en liten stund. Så om du är stressad av någon anledning så kommer hjärnan att skicka order mer frekvent om att ha kortisol för att möta kraven. Detta kan vara resultatet av allt från en dålig kosthållning med mycket socker, mycket koffein, mycket på jobbet, för lite sömn, lågt självförtroende eller relationsproblem. 

Inga hormoner ska vara aktiva alltid, de ska komma i pulser när de behövs för att sedan avlägsna sig och låta celler vila. Men såhär är det inte alltid för oss, och särskilt inte om vi lever i en väldigt stressad värld eller tar hormonersättning under långa perioder. 

Dörren stängs

Kroppen kan använda sig av flera metoder för att skydda cellerna från överbelastning. Tänk dig att grannen konstant knackar på dörren för att berätta om vildsvin i trädgården, vägföreningsmöten eller folk som parkerar på fel sida vägen. Till slut orkar du bara inte öppna. Ungefär likadant händer med celler, de nedreglerar sina receptorer (dörren) och slutar att reagera (öppna). Då sker ingen kommunikation. Hormonerna behöver nämligen fästa vid receptorerna för att action ska ske. Här kan du ha normala värden på ett blodprov trots att du upplever symptom, och det är just för att hormonerna finns men de kan inte göra prata med cellen.

Vad gör du åt det här? Ja ashwagandha, stress balans eller rosenrot kommer inte att fixa jobbet år dig. Du behöver göra en livsstiginventering och göra justeringar! Det här är ingen quick fix utan det tar tid. Hållbara lösningar tar tid. 

Hållbara lösningar för hormonella obalanser tar tid! Om det är en quick fix så är det ett paraply – regnet kommer fortsätta. 

Hjärnan slutar skicka order

En annan metod är att hjärnan slutar signalera, den slutar helt enkelt skicka orders eftersom den gjort det i för hög utsträckning under en tid. Cellerna måste skyddas. Detta kan bland annat resultera i utmattning även om det bara är ETT symtom av många som tyder på en för stressad kropp. Ett annat exempel är autoimmuna sjukdomar vilket kan vara ett resultat av hög stress om du har anlag för det. Det är alltså inget fel på binjurarna i sig, det är hjärnan som väljer att dra ner på produktionen, och det gör den för att skydda kroppen. 

Vad gör du åt det här? Precis som ovan så kommer varken örter eller tillskott av hormoner att hjälpa själva problemet. Det är en livsstilsinventering och förändringar som gör jobbet. Hur lång tid tar det? Ganska lång tid, ha tålamod. 

Har du spända axlar eller är du frusen?

Precis som alla andra kroppsdelar så behöver hjärnan blodcirkulation för att fungera. Dessutom är hormoner ett kommunikationsverktyg som använder blodet som färdmedel. Så dålig blodcirkulation – dålig kommunikation.

Så hur vet vi om blodcirkulationen till hjärnan fungerar? Ja, om du ofta är frusen om händer och fötter eller har svårt att läka sår så har du förmodligen svårt med blodcirkulationen. För män är en bra ledtråd erektion. 

Saker som försämrar blodcirkulation är rökning, högt blodsocker, höga blodfetter eller ett ständigt påslag av stresshormoner som kortisol och adrenalin. Men vet ni vad som mer påverkar? Spända axlar och överkropp! Går du omkring med knutor i axlar och nacke har du inte heller ett blodflöde som är friktionsfritt. 

Hur kan du förbättra blodcirkulation? Träning, bastu, kallbad och växla mellan kallt och varmt i duschen, äta mindre socker och processade kolhydrater men också vara observant på dina spänningar. Vad gäller det sistnämnda kan vi ta hjälp av ställen som Walkfeeling eller Optimum som tränar och gör oss observanta på hur kroppen hänger ihop som ett system. 

 

Det finns helt enkelt många anledningar till hormonella obalanser, och ofta är det en kombination. 

Behöver du hjälp med att sortera ut orsaken bakom dina symptom? Jag erbjuder konsultationer där jag hjälper dig med en utredning och kost- och livsstilsjusteringar. Läs mer nedan. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.