Progesteron och humör!

Progesteron och humör!

Detta är kopplingen mellan progesteron och humör - irritation, humörsvängningar, nedstämdhet men också svullnad i kroppen, trötthet, ömma bröst och sötsug. 

Progesteron är med och påverkar huruvida vi får PMS-symptom liksom att du kan uppleva dig mindre sugen på...ja det mesta som livet annars har att erbjuda. Vissa kvinnor säger att de upplever sig trötta och nästan apatiska, och de vill bara vara ensam hemma. Detta handlar om progesteron och östrogen tillsammans, vi har aldrig progesteron utan östrogen. 

Kopplingen mellan ditt progesteron och humör? 

Progesteron är hormonet som i rätt mängd gör dig "lugn, harmonisk och tillfreds". Receptorer för progesteron finns bland annat i livmoder, hjärna, bröst och hypofysen. Progesteron stimulerar också nånting som kallas för GABA, en signalsubstans som har en hämmande effekt på receptorer i hjärnan. Det här hjälper dig att slappna av, och förbättrar sömn och insomning. Kanske inte alls så du känner dig veckan innan mens? 

Övrigt om progesteron är att det reglerar kroppstemperatur via sköldkörteln men också hjälper kroppen att bli av med överskottsvätska. Det senare är anledningen till att för lågt progesteron ihop med relativt högt östrogen, kan bidra till en svullenhet innan mens.

Östrogen kommer först

Under första halvan av menstruationscykeln så dominerar östrogen, som ser till att slemhinnan i livmodern byggs upp. När ägglossning har skett så är det progesteronets tur att släppas in. Då "stoppas" byggnationen för att istället övergå till en sorts underhållning i väntan på ett befruktat ägg. Om ingen graviditet sker, så sänds det signaler om att riva ner slemhinnan och du får en menstruation.

Om progesteronet är för lågt, eller inte kan jobba som det ska så kan slemhinnan byggas upp för mycket (östrogenet hålls inte tillbaak) och det är anledningen till att man då kan få kraftiga blödningar, klumpar i blödningen alternativt mellanblödningar och/eller oregelbundna blödningar. Progesteron stabiliserar bygget och förhindrar mellanblödningar och klumpar, så kallade spottings. 

Anledningar till för lågt progesteron kan vara stress, ålder, näringsbrist och nedsatt sköldkörtelfunktion vilka alla kan bidra till utebliven eller "svag" ägglossning. Progesteron tillverkas nämligen endast till följd av ägglossning. Har vi ingen ägglossning så har vi alltså inte något progesteron. Redan efter 35 års ålder kan nivåerna minska, men de behöver absolut inte göra det. 

Det är inte alltid lågt progesteron

PMS handlar dock inte alltid om lågt progesteron, som man kan tro. Det handlar även om hur vi svarar på våra hormoner. Progesteron ska vara lugnande, men kan ha motsatt effekt hos vissa personer. Dessa personer mår ännu sämre om man tillsätter progesteron, även bioidentiskt. Det är alltså inte alltid en progesteronbrist i blodet - utan vad kroppen gör med det. Här påverkar kost och livsstil oerhört mycket. 

När du blir 45+ så finns det mindre att göra för att stärka ägglossning, då kommer äggkvaliteten att vara sämre. Det betyder inte att det är kört, men det är ett faktum att du är i förklimakteriet. 

Att höja progesteron naturligt

Det handlar om ägglossning, så allting som stärker ägglossning, stärker progesteron.

  • Stressa ner! Meditation, dans, andningsövningar...Umgås med andra som du tycker om, kramas och skratta! Det frisätter bland annat oxytocin som verkar positivt på stress.
  • Tillräckligt med energi och näring i kroppen - för lite energi (kcal) och/eller för lite näring kommer att försämra din ägglossning avsevärt. Har du en järnbrist? Då behöver du adressera den. Är du vegeterian eller vegan? Då behöver du ha stenkoll på vad du äter, och förmodligen behöver du tillskott. De flesta får inte i sig tillräckligt med näringsämnen. Jag gör alltid en kostdagbok och jag ser att det är konsekvent lågt. 
  • Blodsockerkoll: En bra kost som inte gör att blodsocker åker bergochdalbana. Att balansera blodsocker är alltid en bra idé.
  • Minska alkoholen, åtminstone under en period och om du redan är stressad.
  • Sov! 7,5-8 timmar minst och på rätt tider. Skiftarbete ökar risken för PMS.
  • AHDH och högkänslighet ökar risken för PMS - kanske för att det är en obalans i signalsubstanser redan, eller så har man lättare för att "pressa sig för hårt". 

Även om progesteron kommer att sjunka med åldern, så blir ovan faktorer än mer viktiga ju äldre du blir! De kommer att hjälpa dig i övergångsfasen, även om du behöver stöttning med hormoner. 

Stress och Progesteron

Jag skrev häromdagen om hur man måste ta hand om sin stress, då det både gör så att mindre progesteron kan tillverkas, samtidigt som det kapar progesteronrecepoterna. Progesteronets receptorer är promiskuösa. Det innebär att även kortisol kan binda in på samma receptorer, och när det händer så kapar kortisolet receptorerna för progesteron, som då inte kan göra nytta. Ett blodprov kanske inte visar detta eftersom det i blodet finns gott om hormonerna, men inte i cellerna.

Stress kan innebära många olika saker, och det behöver egentligen inte hända något konkret stressande för att kroppen ska bli stressad. Uppfattning är viktigare än faktiska händelser. Med det menar jag hur man tar till sig saker, vissa människor klarar hur mycket som helst eftersom de inte tycker att situationen är stressig eller jobbig. Andra reagerar på "allt". Ingen vill förmodligen identifiera sig med den sistnämnde, men det är ganska många som oroar sig ständigt, känner skuld, dåligt samvete, skamsenhet osv som ter sig i en stressrespons.

P-piller ger inte PMS

P-piller påverkar på progesteron-, östrogen- och testosteronbalansen hos kvinnor och skapar en hormonell obalans. Eller rättare sagt - det gör så att du inte har några betydande mängder kroppsegna hormoner. Det är själva funktionen av det och det betyder inte att alla mår dåligt av det. Om du har symptom med hormonella preventivmedel har du inte PMS, du har biverkning av en medicin. PMS står för premenstruellt syndrom - dvs det är en samling symptom som kommer innan mens. När du har hormonella preventivmedel har du ingen mens, du har eventuellt en bortfallsblödning emellanåt. 

PMS är inte nödvändigt 

PMS-besvär är alltså ingenting "normalt". Det mesta brukar bottna i en obalans i kroppen, vilket innebär att det går att rätta till. Det finns alltså hopp för dig som känner igen dig. Acceptera inte ett taskigt läge, det finns alltid en lösning!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.