Bålstabilitet och bålfunktion

Många kvinnor som fött barn har fått höra hur viktigt det är med knipet men det är mer än knipet som förändras under en graviditet. Häromveckan satt jag ned med Sandra som beskrev det här väldigt bra för mig. Det blev till och med en podd som ni kan lyssna på HÄR

Hon beskriver vår muskulatur väldigt bra som en cylinder där musklerna arbetar för att få ett tryck inåt. Det kramar om och håller allt på plats. Under en graviditet däremot får vi, på grund av barnet ett tryck som går åt andra hållet – nämligen utåt. Detta ska ju ske men vad händer sen när vi ska komma tillbaka igen? Detta ger en påverkan på både diafragma, bäcken, magmuskulatur och rygg, dvs hela cylindern. 

Jag personligen fick varken bristningar eller förslossningsskador och upplever mig ha ett bra knip även efter två barn. Men jag ville själv kolla upp mig, jag är ändå 38 år och har fått mina barn ganska sent. Efter en session med Sandra upptäckte vi (ja hon!) däremot att mitt andetag inte hade hittat hem så djupt som det borde. Hon gjorde en väldigt noggrann undersökning på mig där jag fick utföra olika övningar samtidigt som hon tittade på vilka muskler jag använde. Det är inte bara graviditeten som ger spår, vi bär och vi ammar våra barn också. För min del betyder detta att jag behöver tänka på mitt axelparti som i nuläget är något fast i en bebiskram =) 

Vårt samtal fick mig också att fundera över effekten av bålfunktion på mage och tarmfunktion som i mitt arbete är något som vanligen är problematiskt. Hur vi rör oss, vår hållning och vad vi aktiverar har säkerligen en stor påverkan i hur bra detta kan arbeta. Men det får bli ett senare projekt. 

Sandra har skrivit ett inlägg om delning av magmuskler och varför vi inte bara ska fokusera på bredden av den, ni kan lägga inlägget HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.