
Histaminer - Irriterad, hudproblem, IBS och rinnig näsa
Share
Att vara känslig mot histaminer kan ge en rad olika symptom som man lätt kan tolka in att ”det är sådan jag är”. En känslighet mot histaminer kan nämligen ge allt från irritabilitet, ångestkänslor, hjärtklappning, yrsel, trötthet, känslighet mot dofter, rinnande näsa, värmekänsla efter mat, hjärndimma och ont i leder. Det kanske inte är något du spontant kopplat samman till ett och samma grundproblem?!
Men vad är histaminer? Histaminer är en signalsubstans som vi har naturligt i våra kroppar och den fyller en viktig funktion i vårt immunsystem, men också i vakenhet, inlärning och dygnsrytm. Histaminer påverkar också våra tarmrörelser och är iblandade i allergier.
Så histamin är helt enkelt väldigt viktigt, men som med allt – i lagom mängd och på rätt plats. Problem uppstår inte för att vi har histamin, problem uppstår alltså för att vi har för mycket och inte kan ta hand om det.
Symptom histaminintolerans
- Irriterad
- Ångest
- Kliande hud och värmekänsla (vallningar) efter måltid
- Yrsel
- Hjärtklappning
- Trötthet och/eller hjärndimma
- Näsan rinner, särskilt efter måltid
- Ont i leder som kommer och går
-
Hudproblem som eksem, nässelutslag eller psoriasis
- Diarré eller förstoppning
- Gaser i magen
- Upplever födoämnesintoleranser
- Har svårt för vissa probiotika
- Huvudvärk
- Sura uppstötningar
- Kli i ändtarmen
- Om du drar en nagel på huden så tar det en stund innan det röda märket försvinner
En histaminintolerans är lite som att duscha i ett badkar med igenpluggat avlopp - det kommer att bli överfyllt.
Histaminer och DAO
Enzymet som bryter ner histaminer när de är förbrukade heter DAO. Hos de flesta fungerar det här i ett flöde. Det är som att duscha i badkaret, vattnet rinner ut i samma flöde som vi fyller på. Badkaret blir alltså inte överfullt. Har vi däremot en gen som gör att DAO fungerar lite sämre så är det som att sätta igen avloppet på badkaret så att det bara rinner ut en tiondel så mycket. Till slut kommer badkaret att bli överfullt. Detta innebär att vi får svårt att hantera histaminer och om vi redan ätit en hel del under dagen så blir det kanske mer märkbart på kvällen när badkaret är överfullt.
Mat som innehåller eller triggar histamin
- Konsververad mat
- Fisk som inte är färsk/fryst, men även tonfisk oavsett
- Skaldjur
- Alkohol, särskilt rött vin
- Fermenterad och syrad mat
- Charkuterier som långlagrade ostar, salami och skinka
- Sojasås
- Jästexkrakt (en tillsats)
- Choklad/Kakao
- Gris som inte är färsk (ex fryst eller färsk från slaktare)
- Avokado
- Banan
- Svamp
- Spenat, chili, aubergine och tomat, både färsk och i tetrapak/konsverv
- Jordgubbar, hallon och citrusfrukter
- Bovete och malt
- Solrosfrön, valnötter, jordnötter
- Baljväxter, både linser och bönor
- Vinäger, undantag äpplecidervinäger
Det är olika vad som triggar olika personer. Alla reagerar inte på allt.
För kvinnor: Om du har en histaminkänslighet kan den bli värre under ägglossning och strax innan mens. Däremot kan du må betydligt bättre under graviditet! Det beror på att moderkakan hjälper till att producera DAO. strogen påverkar också enzymet DAO varför du kan påverkas under förklimakteriet till det sämre för att sedan bli bättre efter menopaus.
Vad orsakar en histaminintolerans? Fler saker. Du kan bland annat arbeta med obalans i tarmbiotan, IBS och SIBO, stress, födoämnesintoleranser och för mycket histaminer i maten.