Solskydd

Innehåller annonslänkar till Bodystore. 

Att köpa ett giftfritt solskydd värnar inte bara om din och dina barns hälsa, utan också om miljön. Jag får lite panik av solskydd, vi människor är ändå gjorda för att vara ute och vi måste inte börja smörja oss redan i april. Vi mår bra av att få sol. I detta inlägg får du tips på bättre alternativ av solskydd de dagar du inte kan undvika solens värsta timmar. 

De flesta ”vanliga” solskydd är nämligen både hormonstörande och miljöfarliga och de skyddar inte mot cancer

 

Till största delen undviker jag solskydd helt och vi håller oss helt enkelt undan solens värsta timmar, mellan 12-14 ungefär. Det betyder inte att vi är inomhus, man kan vara i skuggan. Som sagt är solen bra för hälsan. Vi har också kläder på oss då, men ibland ”måste” eller vill man ju ändå vara i direkt solljus. Då är ett fysikaliskt skydd ett bättre alternativ. 

 

Fysikaliskt solskydd

Fysikaliskt solskydd innehåller mineraler som lägger sig som en hinna på huden och reflekterar bort skadliga strålar från solen. Detta kan göra de lite svårare att smörja in och ofta lägger de sig som en vit hinna. Mig gör det inget, utan man får bara smörja lite mer energiskt. 

Så är fysikaliskt solskydd miljövänligt? Jag tror inte mycket som vi människor tillverkar är miljö-vänligt. Kanske mindre miljöfarligt, särskilt om man jämför med andra solkrämer. Bäst är givetvis att vara utan och helt enkelt passa sig för den värsta solen. Detta är dock svårt på förskolan varför vi smörjer vår son när han är där. 

Maria Särén

Vad har solen för effekter på oss människor? 

Jag tror ingen missar hur mycket gladare och piggare man bli när solen kikar fram på vårkanten, och vinterns trötthet är som bortblåst. Men vad händer när vi är i solen? 

  • Vi reglerar dygnsrytmen bättre med solljus
  • Vi får produktion av Vitamin D i huden som är av betydelse i hjärt- och kärlsjukdom, immunsystem osv. 
  • Vi får produktion av kväveoxid som sänker blodtryck 
  • Vissa studier pekar på att risken för metabolt syndrom och diabetes minskar med solljus
  • Eksem och andra hudproblem brukar försvinna under sommartid, beroende på sort. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.