• Hormoner

  Sköldkörteln – Diagnos eller symptom?

  Att få sköldkörtelproblem oavsett om det är över- eller underfuntkion, är det ett symptom eller är det en orsak? Det behandlas som ett problem i vården som ”bara kommer”. Man har fel på sköldkörteln helt enkelt om ens blodvärden ligger utanför referens. Så hur ser man på det inom funktionsmedicin? Ja inget system fungerar ensamt och hos de allra, allra flesta så fungerar kroppen precis som den ska. Det är få tillfällen som det är ett medfött problem vilket betyder att det är ett symptom. Så varför medicineras då en halv miljon människor i Sverige för sköldkörtelproblem? Ja det är faktiskt kost- och livsstilsrelaterat och jag återkommer till de vanligaste orsakerna bakom längre ned. 

  Medicin kan rädda liv och det här inlägget handlar inte om att ta eller inte ta medicin. Att reda i varför något uppstå utesluter inte att medicin kan behövas jämte kost- och livsstil för att komma till rätta med symptom. 

  Många av mina klienter har problem med sköldkörteln, medicineras men tycker ändå inte att de är av med alla symptom. De är trötta, har humörsvängningar och kan känna att de har lätt till att känna sig ”överväldigade” eller till stress, ångest och oro. Deras blodprover visar dock förbättring men det är ju inte bara blodprover som ska fixas – eller?!

  Merparten har problem med en underfunktion vilket betyder att sköldkörteln av en eller annan anledning tillverkar för lite hormon. Det här är dock en nyanserad värld och på mina medlemssidor går jag mer igenom hur man kan tolka provsvar. Men för att summera det behöver man titta på mer än bara ”gasen” TSH samt hormonet T4 för att få en bra bild av vad som sker i kroppen. 

  Symptom på underfunktion i sköldkörteln kan vara: 

  • Trötthet 
  • Orkeslös
  • PMS 
  • Menscykelrubbningar och/eller kraftiga menstruationer
  • Koncentrationssvårigheter
  • Nedstämdhet
  • Fryser lätt
  • Låg puls
  • Förstoppning 
  • Glömmer saker
  • Låg puls
  • Svullen i ansikte
  • Viktuppgång eller svårighet att gå ned i vikt
  • Torrt hår och hy och/eller håravfall 

  Sköldkörtelproblem är ett Symptom 

  Att få en över- eller underfunktion är ett symptom på något annat och i många fall är det en autoimmun sjukdom, dvs kroppens immunsystem anfaller kroppsegen vävnad – i detta fallet sköldkörteln. Det är då egentligen en annan typ av problem här än just ”sköldkörtelproblem” även om det tar sig i uttryck i den. 

  I andra fall som till exempel vid ätstörningar eller annan typ av stress kan också sköldkörteln minska sin produktion och då med all rätt. Vi ska inte ”elda” på vår ämnesomsättning om det inte finns resurser eller om det finns en risk i att göra detta. Detta är helt enkelt ett fullt rimligt svar av kroppen även om det inte är önskvärt eller behagligt för den som får det. 

  Vi har ytterligare en orsak bakom och det är näringsbrister eller toxiner, sköldkörteln kan helt enkelt inte arbeta pga ”resursbrist. 

  Det är därför viktigt oavsett behandling att veta orsaken bakom och vad som händer i kroppen. Om du vill veta mer om sköldkörteln och hur du kan börja gräva i detta så kika på mina medlemssidor där jag har videos och många Q&A om just detta. 

 • Hormoner

  Bålstabilitet och bålfunktion

  Många kvinnor som fött barn har fått höra hur viktigt det är med knipet men det är mer än knipet som förändras under en graviditet. Häromveckan satt jag ned med Sandra som beskrev det här väldigt bra för mig. Det blev till och med en podd som ni kan lyssna på HÄR

  Hon beskriver vår muskulatur väldigt bra som en cylinder där musklerna arbetar för att få ett tryck inåt. Det kramar om och håller allt på plats. Under en graviditet däremot får vi, på grund av barnet ett tryck som går åt andra hållet – nämligen utåt. Detta ska ju ske men vad händer sen när vi ska komma tillbaka igen? Detta ger en påverkan på både diafragma, bäcken, magmuskulatur och rygg, dvs hela cylindern. 

  Jag personligen fick varken bristningar eller förslossningsskador och upplever mig ha ett bra knip även efter två barn. Men jag ville själv kolla upp mig, jag är ändå 38 år och har fått mina barn ganska sent. Efter en session med Sandra upptäckte vi (ja hon!) däremot att mitt andetag inte hade hittat hem så djupt som det borde. Hon gjorde en väldigt noggrann undersökning på mig där jag fick utföra olika övningar samtidigt som hon tittade på vilka muskler jag använde. Det är inte bara graviditeten som ger spår, vi bär och vi ammar våra barn också. För min del betyder detta att jag behöver tänka på mitt axelparti som i nuläget är något fast i en bebiskram =) 

  Vårt samtal fick mig också att fundera över effekten av bålfunktion på mage och tarmfunktion som i mitt arbete är något som vanligen är problematiskt. Hur vi rör oss, vår hållning och vad vi aktiverar har säkerligen en stor påverkan i hur bra detta kan arbeta. Men det får bli ett senare projekt. 

  Sandra har skrivit ett inlägg om delning av magmuskler och varför vi inte bara ska fokusera på bredden av den, ni kan lägga inlägget HÄR

 • Hormoner

  Ny kvinnoklinik på västkusten

  Jag är otroligt stolt och glad att berätta att vi efter årsskiftet öppnar en kvinnoklinik på västkusten! Jag, Maria Särén och gynekolog Karin Buck som idag driver gyniq specialiserar oss helt på kvinnohälsa – En klinik för kvinnor, av kvinnor.

  Vi kommer att arbeta med dig som upplever problem kring menstruationscykeln som PMS / PMDS, PCO / PCOS, ofrivillig barnlöshet, förklimakterie och klimakteriebesvär, utebliven menstruation men också sköldkörtelproblem, trötthet och utbrändhet. 

  Vi välkomnar dig till Livakliniken

  Vad betyder Liva? Ja dels är det namnet på min dotter som varit med när den här idén har växt fram. Men sen vill vi fokusera på friskvård – hälsa! När vi satt och funderade på vad vi ville åstadkomma så kom vi också att tänka på att LIVA också kan stå för Livsstils Intervention Viktigast av Allt. Det är nämligen här vi bygger hälsa även om vi också har möjligheten och fördelen att använda läkemedel och kosttillskott för att stötta i olika tillstånd.  

  Genom att kombinera gynekologi, medicin och funktionsmedicin så tror vi nämligen att vi kan erbjuda just dig bra hjälp där du befinner dig. Vår vision är att kunna erbjuda kompetenser inom många områden. 

  I vår kommer vi också att ge möjlighet till att ses över olika teman, erbjuda inspirationsföreläsningar, workshops och träning bland annat. Vi kommer att vara belägna mellan kungsbacka och varberg. 

  Jag kommer att hålla er uppdaterade med information om hur man blir patient / klient hos oss men du kan ju redan nu skriva upp dig på min väntelista HÄR så återkommer jag med hur vi går vidare. Varmt välkomna till vår kvinnoklinik på västkusten! 

  /Maria

 • Hormoner

  PCOS eller PCO?

  Inlägget innehåller annonslänk till bodystore. 

  Har du PCOS – eller är det kanske PCO? Alla dessa termer är väldigt förvirrande och jag ska reda lite i detta i dagens inlägg! 

  Vad är PCO och PCOS först och främst? Ja PCO står för polycystiskt ovarier vilket betyder att man då har många små äggblåsor som ligger och puttrar. Det är fullt normalt att ha flera ägg varje månad som mognar innan ett tar ledningen och bli det som då ska ”kläckas”. Antingen blir man gravid eller så får man menstruation.

  Vad händer med de andra äggen? Det tar 3 månader för varje ägg att nå full mognad så därav att vi har ett gäng på g i äggstockarna mer eller mindre alltid. Vi har däremot fler än vad som blir till fullt mogna ägg och dessa återabsorberas och tas om hand av kroppen. Så långt är allt som det ska! Men vid PCO och PCOS så har vi ganska många som ligger här på kö för att ta fart och nå full mognad, problemet är att inget av dem gör det. Därför har vi många små äggblåsor men inga mogna ägg. Detta i sin tur leder till utebliven ägglossning eftersom de helt enkelt inte är redo för det, de är för små. Varför blir det så? Ja vi återkommer till det strax. 

  PCO vs PCOS

  Är PCO och PCOS samma sak? Nej. PCO står för polycystiska ovarier och PCOS för polycystiskt ovariesyndrom. PCOS är en diagnos/syndrom, PCO är ett tillstånd. Så vi har helt enkelt PCO vid PCOS men vi kan också ha PCO av andra anledningar. Detta blir ju lite förvirrande just med hur man har namngett det. 

  PCO – Många små äggblåsor och ingen ägglossning eller väldigt oregelbunden sådan. Man kan ha regelbunden blödning eller ingen alls, alternativ oregelbunden blödning. 

  PCOS – Många små äggblåsor samt symptomen på PCOS som hirutism (manlig hårväxt i ansikte), akne och/eller förhöjda nivåer av så kallade androgener vilka innebär DHEAS, testosteron och/eller androstendion. Orsaken bakom detta är att vi har ett insulinproblem.  Kika också på mitt förra inlägg om detta HÄR

  Att ha polycystiska ovarier och orgelbunden mens är alltså inte tillräckligt för att få diagnosen PCOS. Du kan ha PCO. Så vad beror på PCO på då? Näringsbrister, sköldkörtelproblem… som exempel. 

   

  Behandla PCOS 

  Hur du behandlar PCOS beror på vad det beror på, läs inlägget ”PCOS – En guide”. Är det verkligen PCOS du har eller är det PCO? Oavsett så är det kost och livsstil som är grunden, men vi kan alltid stötta med kosttillskott också. På mina medlemssidor finns också mer info om grunden. Nedan nämner jag några exempel på tillskott! 

   

   

  Kosttillskott

  Inositol

  Inositol stöttar framför allt blodsockerhantering vid PCOS även om detta självklart också måste hanteras via kosten.

  Nässla

  Nässla är ett bra tillskott som innehåller mängder med näringsämnen. Särskilt bra vid förhöjda androgener som ger akne och ansiktsbehåring

  NAC

  NAC är en aminosyra som bygger glutaton, kroppens kraftigaste antioxidant. Kan förbättra insulinkänslighet.

 • Hormoner

  Vad har du på huden och hur påverkar det dig?

  Inlägget innehåller annonslänkar till jordklok

  Kan vad vi smörjer och tvättar oss med påverka kroppens mående? Ja det kan det! Huden är ett fantastiskt organ som kan plocka upp ämnen och forsla in det i kroppen, om än inte i samma koncentration som om man skulle äta det. Saken med kroppsvård som smink, krämer och tvätt är att vi gör det dagligen, år ut och år in. Koncentrationen ökar med tiden, särskilt om kroppen inte gör sig av med det i samma takt. Men oavsett, varför hålla på med saker som inte är bra för varken hälsa eller miljö?  

  Många undrar vad man ska prioritera, för det kan ju bli ganska dyrt att byta ut hela sitt badrumsskåp. Det vi smörjer oss med, som får vara kvar på huden ger större effekt än ett schampoo som snarare har större effekt på miljön. Så det beror lite på helt enkelt men pratar vi din hälsa så är prioritet alla krämer och lotions samt smink, och då i synnerhet det du har på läpparna och under armarna. 

  Kan du förstå innehållet i det du använder utan att behöva studera kemi? Ja, idag finns digitala verktyg som hjälper dig tyda innehållsförteckningen. Jag nämner två stycken nedan.

  Tips på digitala tolkningsverktyg

  Skinfo är en finfin app där du kan söka på produkter och se vad de innehåller. Finns i appstore som app och är gratis. 

  denna hemsidan kan du klistra in den innehållsförteckning du undrar över och se vad det ”betyder”. Klicka på bilden för att komma till sidan. 

  De här verktygen kan visa eteriska oljor som ”tveksamma” då dessa kan orsaka allergiska reaktioner hos de som är känsliga. Men om du inte upplevt en reaktion mot exempelvis pepparmyntsolja eller ros så är det inga farliga ämnen för dig. 

  Hudvård kommer främst inifrån, vi kan stötta med bra produkter men vi kan inte lappa ihop något halvdant. Det är lite som att slipa och olja in ett snyggt, massivt träbord jämfört med att försöka göra detsamma med ett i laminat – det senare kommer aldrig att bli snyggt hur dyr slipmaskin och olja vi än köper! Det finns bara inte där och det är likadant med hudvård. Grunden är och förblir en bra kosthållning samt träning. Men vi kan komplettera med lite bra produkter, nedan kommer mina favoriter. 

  Tips på produkter

  Favoriten - Jojobaolja

  Denna kan användas till allt - sminkborttagning och att smörja kroppen med! Passar både mig och mina barn då den är mild. Tänk på att smörja på fuktig hud så att den binder vatten eftersom det är en ren olja. Smidigt att smörja efter duschen och innan du torkar dig. Klicka på bilden för att komma till produkten.

  Tvål

  Denna är en bra variant av den populära aleppotvålen. Gjord på olivolja och lagerbärsolja som är vårdande och kan användas som både tvål och schampoo. Den är också antibakteriell och har traditionellt använts vid både eksem och mjäll. Vi har den som tvål. Klicka på bilden för att komma till produkten. ​

  Övriga favoriter i hemmet är ättika och bikarbonat för rengöring liksom linsåpa! 

 • Kosttillskott

  Blackweek

  Inlägget innehåller annonslänkar till Bodystore

  Är inte särskilt mycket för hysterin kring black friday, eller rättare sagt black week som det är numera men ska man ändå ha tillskott kan man ju lika gärna köpa det nu när det är nedsatta priser! 

  En hel del bra varumärken har nedsatta priser, här kommer ett gäng förslag på fynd. 

  I vanlig ordning bör man ju ta kosttillskott i samråd med en terapeut om man är osäker på vad man behöver. 

  Du hittar fler av mina favoriter HÄR

  Nässla - PCOS och histaminer

  Nässla är ett bra tillskott som innehåller mängder med näringsämnen. Det hjälper till att minska negativa effekter av för mycket testosteron (vid PCOS) liksom lindrar histaminkänslighet.
  Det kan också hålla magen i trim

  Berberine - IBS

  Berberine är till för att upprätthålla en hälsosam balans mellan normala bakterier i tarmen och kan hjälpa vid vissa typer av IBS och SIBO. Obs! Ska endast ta i 8-12 veckor åt gången.

  Magnesium - Något för alla

  Magnesium behövs för energiproduktion och för att bygga proteiner. Eftersom allting i kroppen antingen är ett protein eller byggs av ett protein, så är magnesium helt enkelt nödvändigt för precis allt. Väldigt bra vid humörsvängningar!

  Kollagen

  Kollagen - Mage och tarm

  Stöttar framför allt läkning av magen men jag har också ett blogginlägg om detta om du kikar under "Bloggen". Clean Collagen består av 100% hydrolyserat kollagen från gräsbetande kor och är helt fri från tillsatser. Jag använder kollagen som komplement för benbuljong.

  Bio-Gest - IBS coch Matsmältning

  Att ha en fungerande matsmältning är a och o för att kroppen ska fungera - Det gör att vi tar upp näringen i maten betydligt mer effektivt. Thornes Bio-Gest innehåller betain, HCI, pepsin, pankreatin och oxgalla.

  MSM - Lever, mage och tarm

  Hjälper kroppen ta hand om slaggprodukter och gifter samt dämpar inflammation. Det bygger också upp tarmslemhinna, hud, hår och naglar.

  Äkta vaniljpulver - Älskad smaksättning

  Vaniljpulver utan socker - kan användas i kaffet eller i bakverk liksom på kokosgröten eller i bananpannkakor. Vi älskar att använda detta hemma 🙂

  Knäckebröd - För dig som inte vill baka

  Ibland kan man vilja köpa en bra produkt och inte så och baka själv. Då är Clean eating bra - fria från tillsatser och spannmål.

 • Barn

  Om bröstmjölk

  Dagens handlar om en av naturens kanske mest fantastiska påhitt: bröstmjölk! Detta påverkar även barnets hälsa resten av livet. 

  Jag är medveten om att alla inte kan amma men det här handlar inte om det, det handlar om innehåll och funktion i bröstmjölk, inte huruvida någon kan eller inte kan amma. 

  Det kanske mest intressanta är att hur dåligt en mamma än äter själv kan hon alltid tillverka näringsrik mjölk till sitt barn. På bekostnad visserligen, men det går. Däremot ger vi våra barn betydligt bättre förutsättningar, genom bättre och mer näringsrik mjölk om vi själva äter bra under tiden. Vad vi äter, dricker och vilka tillskott vi tar kan nämligen hamna i bröstmjölken. Vår näringsstatus och diet påverkar mjölken till stor del, särskilt i sammansättning av fetter, vitaminer och mineraler. Stora mängder koffein och alkohol är till exempel inte lämpligt då även små doser påverkar en bebis eftersom de inte kan processa det på samma sätt som en vuxen. Detsamma gäller gifter som tungmetaller eller ämnen från rökning och annat. 

  Vad innehåller bröstmjölk och hur kan vi påverka den? 

   

  Bröstmjölk främjar barnets hälsa och hjärnutveckling hela livet! 

  Bröstmjölk…

  • Innehåller näringsämnen
  • Stöttar tarmbiota
  • Stöttar immunsystemet
  • Innehåller stamceller

  Den första mjölken är råmjölken, kallad kolostrum och det är en gul, tjock mjölk som främst är till för att hålla barnet frisk. Den innehåller alltså ämnen som är positivt för barnet immunologiskt i första hand och inte för näring. 

  Därefter kommer den mogna mjölken som ändrar sitt innehåll under en enda amningstund, under dygnet och efter barnets utveckling. Mjölken innehåller alltså olika saker på morgonen och på kvällen för att matcha bebisens sov- och vakenhet.

  Protein, fett och kolhydrater

  Vår bröstmjölk innehåller både protein, fett och kolhydrater liksom mängder med vitaminer och mineraler. Gällande makronutrienter så innehåller faktiskt bröstmjölk främst laktos och fett till skillnad från många andra djur som har högre innehåll av protein. Anledningen är att djur växer fortare kroppsligt än våra bebisar där det snarare är fokus på hjärnans utveckling. 

  Laktosen i mjölken, en kolhydrat är alltså till för att försörja barnets växande hjärna! Därefter innehåller mjölk även en annan typ av kolhydrat, oligosackarider, som bebisen själv inte kan bryta ner. Det gör däremot dess tarmbakterierna! Vår mjölk bidrar helt enkelt till barnets tarmbiota, så om det är någon som fortfarande tvivlar på tarmens betydelse i vår hälsa – varför skulle människan ägna massa resurser på att producera detta om det inte var viktigt? Naturen slösar inte med energi. Hälsa och ohälsa startar i tarmen. Faktum är att oligosackarider, HMO (human milk oligosaccharides) är den tredje största ingrediensen i bröstmjölk efter laktos och fett. Den tredje största ingrediensen, det är mycket. Vi gör över 200 olika sorter av HMO! HMO skyddar även bebisen mot dåliga bakterier. 

  Fett utgör ungefär hälften av mjölkens kalorier och är främst till för att ge energi till tillväxt liksom att ge byggstenar till utveckling av bland annat nervsystemet. Vi har nästan 200 olika typer av fetter i bröstmjölk och kvaliteten av dessa påverkas till stor del av vad mamman äter, och särskilt när det kommer till de viktiga essentiella omega 3-fetterna DHA och EPA. Dessa är oerhört viktiga i hjärnans utveckling liksom koncentration och kognitiv förmåga hos barnet. 

  Det finns flera 100 olika proteiner i bröstmjölk som är näring för barnet men som också är viktiga ingredienser för både immunsystem och matsmältning.

  Vitaminer och mineraler i bröstmjölk

  Innehållet av vitaminer och mineraler i bröstmjölk är som sagt avgörande av vad mamman äter samt vad hon har lagrat i kroppen. Mjölken kan därför ha brister beroende av mammans kosthållning. Som jag har nämnt tidigare har vi inte särskilt mycket järn i bröstmjölk oavsett vad vi äter då detta är en säkerhet för barnet och skyddar mot infektion. Infektioner som kan ha dödlig utkomst för ett litet barn. Däremot samlar barnet på sig järn under sin tid i magen och dessa lager håller i ungefär 6 månader. Därefter är det avgörande för barnet att få järnrika livsmedel så att det inte får brister vilka påverkar bland annat kognitiv förmåga på sikt.

  Tyvärr finns det inte heller särskilt mycket vitamin D eller vitamin K i bröstmjölk. 

  Antikroppar i bröstmjölk

  I vår bröstmjölk finns det också antikroppar för att stötta barnets immunsystem som varierar beroende av omständigheter. Om vi utsätts för bakterier eller virus så går antikroppar över från mamma till barn. Jag märkte detta själv väldigt tydligt när jag ammade och pumpade (eftersom pappan fick ta matning emellanåt) att mjölken ändrade färg när infektion var runt oss. Allt från lite grönaktigt till gulaktig. Min son var inte sjuk en enda gång under de 1 år och 8 månader som jag ammade.

  Stamceller 

  Det finns också stamceller i bröstmjölk från mamman vilka hjälper utveckling av lever, njurar och hjärna bland annat. Dessa är viktiga för utveckling hos barnet.

  Hur länge ska man amma då? 

  WHO rekommenderar att man uteslutande ska amma sitt barn de första 6 mån och därefter amma i kombination med tilläggskost i två år. Socialstyrelsen har ställt sig bakom detta. Jag har dock hört att många får argumentera för att inte ge mat redan vid 4 mån ålder vilket är bedrövligt. Vid 6 månaders ålder behöver barnen mat, men innan dess bör det vara upp till barn och barnets föräldrar. Detta är inget val man som förälder ska behöva försvara. 

  Rent energimässigt går det mer under amning (per dag) än vad det gör under  graviditet. Det beror givetvis på hur mycket du ammar men om du helammar så går det mycket energi och mängder med näringsämnen. Därför är det viktigt att inte banta eller att äta en bull och fika-diet under amning. Då kan du få problem med brister, håravfall, sköldkörtelproblem osv.  Ät riktigt och bra mat så klarar du dig utan negativa bieffekter. Att ta ett näringstest kan också vara väldigt lämpligt för att se status och om man behöver några tillskott. Detta är enkelt på både werlabs och medisera

  Intoleranser och känsligheter hos barnet 

  Vad vi äter går alltså över till bebisen men vad gäller intoleranser så misstänker jag att det även har med mammans kapacitet att bryta ner ämnen att göra. Det betyder att det är beroende av hennes status på mage och tarm. Jag har inga studier på detta så ni får ta det som ni vill, men min erfarenhet visar att när mamman inte korrekt kan bryta ner ämnen som exempelvis mjölkprotein eller komplexa kolhydratkedjor så får barnet även problem med detta. Det kan visa sig som ont i magen, eksem osv hos barnet. 

  Vad du kan ge ett barn för bra mat sedan kan du hitta inlägg om HÄR och HÄR

  /M

 • Hormoner

  Kollagen – För hud, leder och blodsocker

  Inlägget innehåller affiliatelänk till Bodystore

  Kollagen

  Dagens inlägg kommer att handla om kollagen! Det har blivit omåttligt populärt på senare år och särskilt för sina ”anti-aging” effekt och för behandling av ledproblem. Är kollagen verkligen så bra och kan man boosta med det i tillskottform? Jag rekommenderade en artikel för ett tag sen på min instagram, en review gjord av Rhonda Patrick som du hittar HÄR och har fått många frågor. Därför gör jag en svensk översättning / sammanfattning av den idag. 

  Personligen använder jag det varje dag och jag använder det också flitigt i min praktik. Anledningen till att jag själv använder det är främst min historia med ledgångsreumatism och benskörhet. Men sen gillar jag effekten det har på huden också. Dags att gå igenom kollagen! 

  När jag arbetade i Kina så var mina kinesiska kollegor väldigt noga med att påpeka hur bra benbuljong var att dricka för vår hud och vårt åldrande. ”For aging well” sa dem. Och visst verkar forskningen tyda på att det har en mängd olika användningsområden där att förbättra hudkvalitet bara är en av dem. Andra vinster med kollagen är ledhälsa och förbättra artros, benskörhet liksom blodsocker och metabol hälsa.

  Vad är kollagen? 

  Det är ett protein och en tredjedel av det protein som finns i oss däggdjur är kollagen. Det bygger stödjevävnad som skelett, hud, senor, tarmvägg och blodkärlsväggar liksom tänder och muskler. Det finns olika typer av kollagen och hittills har man identifierat 28 stycken med olika uppgifter och funktion runt om i kroppen där typerna I, II och III är de mest förekommande. Dessa består av aminosyror som alla proteiner gör och just kollagen är stora komplex av mellan 1300-1400 olika aminosyror. 

  Tyvärr minskar förmågan att bygga kollagen med åldern och vid 80 års ålder kan den ha minskat så mycket som med 75% jämfört med unga vuxna.  

  För att bygga det behöver vi bland annat aminosyrorna glycin, prolin, glutamin, arginin och alanin. Ett enkelt sätt att få i sig dessa är via buljong samt att äta hela djuret, däribland senor och stödjevävnad och vi får det från både gris, nöt, vilt, fågel och fisk. I långkok och buljonger får vi främst i oss gelatin, en nedbruten variant av kollagen. 

  Men idag finns det ju också tillskott, och den forskning som är gjord visar att just hydroliserat kollagen har en väldigt god effekt. I studier gjord på gnagare har man märkt kollagenet och sett att dess peptider faktiskt hamnar i vävnad som leder och hud hos djuren. Detta indikerar att tillskott kan hjälpa för läkning, åtminstone hos gnagare. De tillskott som det forskats på kommer från både marina källor och landlevande djur. Anledningen till att man inte använder buljong är att innehållet varierar för mycket beroende av tillagningsteknik. Dessutom har man sett att just hydroliserat kollagen tas upp betydligt bättre av kroppen än andra former. 

  Kollagen och hud

  70% av huden består av kollagen och från 18 års ålder minskar innehållet med ungefär 1% per år. Detta kan som sagt innebära att vi har tappat 75% vid 80 års ålder. Hydroliserat kollagen som intas oralt har visar sig lovande för att minska olika parametrar för hudens åldrande, däribland fina linjer, rynkor, mjukhet, elasticitet, hudton samt struktur. Detta gäller dock inte krämer som i bästa fall gör att huden bevarar mer fukt vilket ger en synvilla av resultat. Det förbättrar dock inte huden i sig och motverkar inte förlusten av det vilket oralt intag kan göra. 

  Vilka siffror pratar vi om då när det kommer till tillskott? Ja som med alla studier får ju även placebo-gruppen resultat. Man får också komma ihåg att det är korta studier på 8-12 veckor men som ändå gett en 7-8% förbättring av elasticitet, synlighet av rynkor och fukt. Läs artikeln om ni är intresserade av exakta siffror. 

  Kollagen och artros

  Studier gjorda, om än små likt de kring huden visar att kollagen har god effekt vid artros. Vid artros bryts leden ner vilket orsakar smärta och funktionsnedsättning. Återigen är det intressant vilka bra effekter som ändå förekommer i placebo-grupper för efter 70 dagars tillskott visade placebo-gruppen en 15%-ig minskning av smärta jämfört med 35% minskning i de som faktiskt fick kollagen.

  Ledgångsreumatism

  Flera studier visar lovande resultat på ledgångsreumatism där deltagarna får klara förbättringar i både funktion och smärta efter tillskott av kollagen. 

  Benskörhet

  Vi i Sverige är matade med mantrat att kalcium ger starka ben. Det är inte helt sant, kalcium arbetar inte på egen hand även om det är väldigt viktigt för benhälsa. Men för att få starka ben, och inte bara hårda, så behöver vi kollagen! 

  Studier visar att tillskott stöttar läkning av ben och hindrar oss från att få minskad bentäthet. 

  Studie på postmenopausala kvinnor visar att tillskott av kollagen, kalcium och vitamin D ökar bentätheten. 

   

  Blodsocker och metabol hälsa

  Det känns ju spontant som att kollagen skulle vara långt ifrån blodsockerhantering och metabol hälsa. Men faktum är att kollagen visar sig sänka både långtidsblodsocker och fasteblodsocker hos personer med diabetes och högt blodtryck. Man tror att det här beror på signaleringen av adiponektin och GLP-1, två hormoner som styr flera metabola processer så som insulinutsöndring, blodsockerhantering och hur vi hanterar fettsyror. 

  Det var en sammanfattning av Rhonda Patricks artikel, vill du ha mer siffror och data så kan du själv läsa artikeln HÄR

  Som sagt är studierna gjorda på både kollagen från landlevande och marina djur. Personligen använder jag nyttoteket som är från gräsbetad nötkreatur. Du kan köpa det hos Bodystore HÄR

  /M

   

   

  Tidigare inlägg om kollagen HÄR.

 • Kost

  Järnbrist och hjärnbrist

  Järnbrist är kanske en av de vanligaste bristerna hos kvinnor idag, och det av många anledningar. Järnbrist leder faktiskt till hjärnbrist om det får pågå för länge, vi får nämligen svårt att koncentrera oss, blir trötta och svaga, får yrsel, blek hy och hjärtklappning samt tappar sköldkörtelfunktion. Men järnbrist är inte så enkel att rätta till som att dricka blutsaft eller ta kosttillskott. I detta inlägget får du reda på varför. 

   

  Kroppen är sannerligen ett fantastiskt system och man blir lätt religiös ju mer man läser om den. Järnbrist är mer vanligt bland kvinnor än överskott av järn, även om det också finns. Det senare är mer genetiskt betingat eller uppstår i en sjuk kropp – som så mycket annat. Våra kroppar kan nämligen göra så att järn blir en bristvara om den upplever att det är bättre för överlevnad. Varför? 

  hur näringsoptimerar man kosten?

  Järn och ferritin

  Man mäter järn på många sätt i kroppen, däribland Hb, dvs hemoglobin i de röda blodkropparna men också järn, ferritin och järnmättnad. Ferritin är ett mått på järndepåer förutsatt att kroppen inte är inflammerad eller befinner sig under oxidativ stress – då kan man nämligen inte lita på det här värdet. Patogener som bakterier kan leva på järn, så vid en infektion skyfflar kroppen in järn i våra depåer, dvs ferritin. Ett förhöjt ferritin är alltså inte ovanligt i samband med hög sänka och sänkt Hb, det betyder ofta en infektion. Men kroppen kan göra samma sak vid inflammation som svar på exempelvis IBS, autoimmun sjukdom som reumatism eller sköldkörtelfunktion liksom andra tillstånd som är inflammatoriska. Då är ferritin helt plötligt inte ett bra mått att gå på. Tvärtom är det då en inflammatorisk markör. Lurigt eller hur? 

  Järnbrist - Vad är orsaken?

  Att ha järnbrist som visar sig i anemi, dvs blodbrist har gått långt. Men innan dess kan vi som sagt få en mängd andra symptom som koncentrationssvårigheter och allt som är kopplat till låg sköldkörtelfunktion, däribland håravfall, kalla händer och fötter, nedstämdhet med mera. 

  Det finns flera delar i att ha lågt järn och den första och enklaste anledningen är att vi får i oss för lite järn från maten vi äter. Den andra, och lite mer luriga är att kroppen inte bedömer det säkert att ha ett bra järnvärde av de anledningar jag nämnde ovan. Men vi kan också tappa massa järn när vi har kraftiga menstruationer, problemet är bara att järnbrist i sig leder till kraftiga menstruationer. En riktigt ond cirkel. 

  Andra faktorer som påverkar är brist på andra näringsämnen som vitamin A i form av retinol, koppar eller B2. Om det är så att man undviker animaliska produkter, vilket är den bästa källan till järn så finns det stor risk att man även har en brist på vitamin A som retinol då vegetabilier innehåller formen karoten. 

  Vi har ytterligare en faktor, och det är att vi äter och dricker saker som föräldrar järnupptaget. Där har vi bla polyfenoler, antinutrienter och kalcium. Här hittar vi livsmedel som kaffe, te och kryddor som gurkmeja. Polyfenoler är ju inte dåligt, tvärtom är det väldigt hälsosamt så det är inget vi ska undvika pga järnupptag. Det är en helhet när det kommer till hälsa, och man behöver gräva lite djupare än bara de mest uppenbara symptomen. Sällan är lösningen ett tillskott. 

  Vill du testa dina järnvärden kan du göra det via ett enkelt test  men tänk på att ta in flera faktorer i tolkningen – ta hjälp! Inom referens är inte detsamma som att det är bra.  

   

  Järn som tillskott

  Järn i tillskott-form ger en oxidativ stress i kroppen, och en oxidativ stress kan i sig orsaka järnbrist. Så jag rekommenderar inte att ta tillskott utan att veta vad det är som pågår och vad det är som orsakar järnbristen från början, annars kan man göra mer skada än nytta. Det finns givetvis undantag och det är vid graviditet då ett lågt järnvärde innebär en hög risk för barnet, särskilt vad gäller den kognitiva utvecklingen (hjärnan!). Då ska man ta tillskott! Men återigen, jag rekommenderar verkligen att man parallellett tar reda på varför järn är lågt. 

  Så kan man inte ha överskott av järn också? Absolut kan man det. Som jag skrev ovan är det mer ovanligt och beror ofta på genetik. Men det kan också vara så att man inte kan använda det järn man har i kroppen pga någon av ovan faktorer. Då är tillskott verkligen inte en bra idé. 

  • Vad äter du och hur tillagar du din mat? 
  • Hur fungerar mage och tarm – kan du ta upp vad du äter? 
  • Har du en pågående inflammation? 
  • Har du sköldkörtelproblem? Det försämrar nämligen även matsmältning i de flesta fall. 
  • Har du andra näringsbrister som hindrar upptaget? 

  Vill du veta mer om vad du kan göra åt en järnbrist rekommenderar jag mina medlemssidor där en podd om detta kommer i veckan. 

  /M

   

 • Hormoner

  Boktips i höst

  Inlägger innehåller annonslänkar till adlibris

   

  Det är många som frågar om boktips så här kommer några stycken att grotta ner sig i inför hösten. 

  Själv älskar jag böcker, fysiska sådana och jag läser 2-4 böcker i månaden. Teman är allt från hälsa till personlig utveckling.  Här kommer lite blandad kompott där jag har tagit med både ”enkla böcker” och lite mer komplicerade för den som vill lära sig mer. 

  ”Diabetes och det metabola syndromet” samt ”Endokrinologi” är två böcker för dig som har en bra grundförståelse för kroppen. Dessa är för den mer avancerade läsaren. 

  De andra böckerna; inflammation, the fifth vital sign och mod att vara sårbar kan ”vem som helst” läsa. 

  Diabetes och det metabola syndromet

  Den här boken är för dig som vill veta mer om det metabola syndromet, ta del av den senaste forskningen och som redan har en bra grundkunskap om kroppen. Den är skriven av läkare som forskar inom olika specialiteter. Jag tycker att den är riktigt bra!

  Endokrinologi

  En bok som introducerar läsaren för läran om hormoner. Den är skriven av kliniker och forskare. Detta är för dig som vill grotta ner dig lite extra och börja lära dig mer om vad hormoner är och vad de gör.

  Inflammation

  Jag har rekommenderat den här tidigare men den är fortfarande väldigt bra och jag tycker den är en bok som de flesta bör läsa. Skriven av Martina Johansson och Ralf Sundberg.

  Mod att vara sårbar

  En bok som borde ingå att läsa i skolan för alla elever! Fantastiskt fin bok av Brené Brown.

  The fifth vital sign

  En bok som handlar om vår menstruationscykel och som på ett enkelt sätt går igenom hur du kan använda och läsa av den för att se hur bra din kropp mår. Vår cykel är vårt femte hälsotecken!

  Om mat

  Om du letar efter något som rör mat så rekommenderar jag faktiskt mina medlemssidor som nu i oktober handlar om just mat. Vad är bra mat och hur anpassar du maten efter exempelvis IBS, sköldkörtelproblem, PCOS, utmattning och blodsockerproblem. 

 • Hormoner

  Är det ohälsosamt att ha lite hull?

  Fick en så himla bra fråga från en följare på instagram som gällde om hur man vet att man är frisk trots lite hull. Med tanke på allt som florerar idag och synen på vad hälsosamt är och inte är så ville jag gärna ge ett ordentligt svar. Historien har verkligen tagit oss kvinnor genom en bergochdalbana och bara 1900-talet har bjudit på både Marily Monroe, twiggy och crossfit-kroppar. Men vad är då hälsosamt?

  Att ha lite extra hull som kvinna är absolut inte ohälsosamt – tvärtom! Att ha hormonell hälsa är däremot att vara hälsosam, det är ett kvitto kan man säga och det här ligger inte i att vara för tjock eller för smal, åtminstone inte bara. Vissa kvinnor är smala naturligt och har perfekta cykler, andra behöver mer hull för att ha det. Ytterligare andra är överviktiga men har ”ändå” problem. Inget är fel och i mitt arbete struntar jag i vad en kvinna väger. Vad jag bryr mig om är hur kvinnan förhåller sig till mat, till sig själv, träning, prestation osv. Det handlar om hur din kropp mår och hur trygg den är. Trygghet har inte bara med fettprocent att göra utan även tankar, känslor , galen träning, minimalt med mat, för mycket socker eller för lite näring och andra typer av stress. Det är alla olika former av det.

  Men återigen – är det hälsosamt med fettprocent? Ja! Men… det beror också på. 

  Om din kropp inte svarar dig, om du kan dra ner på maten och träna mer men den vägrar släppa envisa depåer så har du en kropp som är i stor obalans. Våra kroppar är inga förbränningsmaskiner och mat är långt ifrån bara ett bränsle. Hur kroppen ser ut är ett resultat av vad som sker hormonellt.  Vad skickar vi för signaler? Vad får kroppen för information? Jag säger inte att kalorier absolut inte betyder något, vad jag säger är att det inte är det enda som betyder något. 

  Så tänk om du skulle vända på det och titta på att platsen du befinner dig på idag kanske bara är din kropps sätt att försöka få dig att överleva?

  Det är nämligen ingen slump att människor helt plötsligt börjar tappa vikt när de har semester eller ”inte orkar bry sig längre”. Kroppen kan börja prestera när man lägger ner piskan. 

  Att lägga på sig i vikt är nämligen dels en försvarsmekanism och därför kan man vara jättesmal och sjuk, man kan också vara mullig och kärnfrisk. Det handlar liksom inte om det. Att ha högt blodsocker är livsfarligt varför kroppen lagrar in det som glykogen och fett. Att inte göra det, att förbli smal hur mycket skräp man än äter kan därför vara farligt – då fungerar kroppen inte som den ska. Att vara mullig kan därför vara hälsosamt beroende på vart det sätter sig på kroppen, dvs hur det lagras in. Men återigen, det handlar inte bara om det – man måste se hela bilden. 

  Att lägga på sig i vikt är också ett sparande, en sorts säkerhet att det finns lite extra depåer för att säkra överlevnad liksom att klara en eventuell graviditet. Var den här gränsen går, hur mycket just din kropp vill ha och behöver för att känna sig trygg beror på många saker: genetik, historia, stress… för att nämna några. Hur har du hanterat tidigare ”lågkonjukturer”?  Har den varit med om perioder där flödet av inkomster har ekat tomt och blivit orolig, eller har den blivit trygg med ett ständigt flöde oavsett omständigheter? Att det alltid ordnar sig, eller att det tvärtom är oerhört instabilt och osäkert i huruvida saker löser sig. 

  Hur mycket behöver du kämpa för att kroppen ska svara på träning och kost? Ju mer du behöver kämpa, desto mer otrygg kan man enkelt förklara att den är. Kanske är det tankar och känslor, kanske är det att du äter saker du inte tål, kanske är det att du sover dåligt… orsakerna är många och alla de här faktorerna är synonymer med stress. Generellt behandlar vi inte våra kroppar på ett bra sätt, vi piskar dem och när de försöker skydda oss så piskar vi dem ännu mer. Så tänk om du skulle vända på det och titta på att platsen du befinner dig på idag kanske bara är din kropps sätt att försöka få dig att överleva?

  Det är därför saker som humörsvängningar, irritation, gråtmildhet, nedstämdhet håglöshet, svullna bröst och andra former av PMS liksom smärtsamma menstruationer, uteblivna menstruationer, PCOS osv inte fixas av varken medicin eller kosttillskott. De är beroende av grundstatus i vår kropp – vi måste lägga om hela pusslet! Saker som att äta livsmedel du inte tål, äta mängder med socker och processad mat påverkar självklart i stor utsräckning. Men andra frågor är också värda att ställa sig: hur går dina tankar, är du orolig, ältar du mycket och har du ångest? Kör du en powerwalk innan frukost på morgonen för att sedan äta en fruktsmoothie och ge dig iväg till ett stressigt arbete? 

  Om vi kikar tillbaka i tiden har kvinnokroppen framställts på ett helt annat sätt, och mer lik Marilyn än Twiggy där ”lite hull” behövs för hormonell balans. Eftersom hormonell balans är hälsa är hormonell obalans det inte. Men det har inte med hullet att göra – eller avsaknaden av det. Det har att göra med hur kroppen uppfattar världen! Det har att göra med om vi behöver kämpa eller inte, oavsett om det är att kämpa med att hålla oss fortsatt smala eller kämpa med att ens gå ner ett gram i vikt. Så för att summera, lite hull är inte ohälsosamt i sig liksom att vara ”smal och vältränad” är synonymt med att vara frisk. Man behöver inte vara frisk för att man är smal och vältränad. 

  Men det har inte med hullet att göra - eller avsaknaden av det. Det har att göra med hur kroppen uppfattar världen.

  Jag vill också lägga till att fettdepåer är endokrina organ, inte bara ”dödvikt” som vi bär runt på. Därför påverkar en kraftig övervikt oss mer än bara utseendemässigt – den gör oss sjuka på en mängd olika sätt. Vad jag skriver om här är bilden av ”hull”, ”tjock” och ”smal” och att den bilden inte är skriven i sten och inte kan definieras av varken sociala media eller tidningsartiklar. Snarare är denna bild förvriden och normalspannet är bredare än vad det visar.