• Personligt

  Lågt kortisol ger lågt blodsocker

  Är ett lågt blodsocker alltid bra? Det beror på. Ett lågt blodsocker kan indikera på lågt kortisol och problem med HPA-axeln och vad som populärt kallas för binjureutmattning. Detta används för att definiera lågt kortisol vilket kan ske efter en tid med hög stress i kombination med för lite återhämtning. Har du yrsel, lågt blodtryck eller ingen sexlust? Upplever du konstant trötthet eller har du svårt att äta på morgonen? Du kan ha problem med lågt kortisol. 

  Symptom på lågt kortisol

  • Trötthet på morgonen när du går upp
  • En krasch på eftermiddagen runt 14-16-tiden
  • Svårt att återhämta sig efter träning (ännu tröttare i dagar efteråt) 
  • Svårt att återhämta sig efter infektion
  • Lågt blodtryck
  • Yrsel 
  • Dålig blodcirkulation
  • Ingen eller låg sexlust
  • Obalans mellan könshormoner
  • Låg kroppstemperatur 
  • Sug efter salt 

  Varför får man lågt kortisol?

  Om man stressar under en lång tid i kombination med för lite återhämtning så kan kortisolet gå från att vara högt till att bli lågt. Kortisol ska ha sin naturliga dygnsrytm och det ska svara på stimuli, dvs utsöndras vid behov. Vid problem med kortisol är det här systemet rubbat och kroppen mäktar inte med att svara på samma sätt längre. Detta kallas för “binjureutmattning” eller dysfunktion i HPA-axeln. HPA står för hypotalamus, hypofys och binjurar fast på engelskans hypothalamus, pituitary gland, and adrenal glands. Kortisol är ett fantastiskt och livsnödvändigt hormon om det får verka när det ska och i lagom mängd. Kortisol ska vara högt på morgonen, avta under dagen och vara lågt på kvällen. Både för högt och för lågt kortisol ger en mängd symptom, och ingen av dessa tillstånd är önskvärda. 

  Kortisol kan bli lågt till följd av för höga stressnivåer under för lång tid. 

  Ett för högt kortisol trycker ner immunsystem, hindrar läkning av kroppsvävnad, och stör blodsockerhanteringen. Det senare är anledningen till varför man ofta får en fettinlagring på mage och rygg vid problem med kortisol, en så kallad äppleform – även om man i övrigt är smal. Högt kortisol ger också ofta sömnproblem och en rastlöshet på kvällen även om man varit trött under dagen. Lågt kortisol är lika illa och leder till en konstant trötthet, hjärndimma, svårt att lösa problem, nedstämdhet, lågt blodtryck, låg kroppstemperatur och så vidare. Lågt kortisol kan också bidra till autoimmun sjukdom då kortisol är ett måste för att reglera delar av immunsystemet som inte fungerar. Exempel kan vara sköldkörtelproblem som Hashimotos eller Graves eller reumatiska sjukdomar. 

  Binjureutmattning

  Termen binjureutmattning är inte korrekt då det inte är fel på binjurarna i sig, utan på signaleringen från hjärnan men problemet kvarstår – efter en lång tids stress så blir kortisolet lågt. Som nämnt ovan är dysfunktion i HPA-axeln en mer korrekt term då det är hjärnan som bestämmer att det är skadligt för kroppen att behålla höga nivåer kortisol – därför drar den ner signaleringen eller “ordern” om att producera detta. 

  Utbrändhet är bara en effekt av dysfunktion i HPA-axeln. Alla behöver inte bli utbrända till följd av stress. 

  Lågt kortisol ger lågt blodsocker

  En vanlig effekt av lågt kortisol är problem med blodsockerhantering och att få lågt blodsocker mellan måltider. För de här personerna är det viktigt att äta regelbundet och att inte fasta. Personer med lågt blodsocker har en tendens att inte vara hungriga på morgonen när de vaknar, men det är viktigt att äta frukost ändå och det ska vara en proteinrik sådan. I början kan det kändas motigt men efter några dagar vänjer man sig. 

  Om kroppen ska kunna återhämta sig och hitta tillbaka till sitt naturliga tillstånd, dvs att ha högt kortisol på morgonen och lågt på kvällen samt att svara på olika stimuli så kräver det återhämtning, näring och en livsstilsförändring. Det går att komma tillbaka, men det kräver arbete. 

  Provtagning

  Om du få en snabb indikation på hur det står till med ditt kortisol så kan du testa dig via mina symptomtester för lågt kortisol och högt kortisol. 

  Blodsockermätare

  Med hjälp av en blodsockermätare kan man också se hur man ligger till med sin blodsockerhantering. Det kräver dock att man tar testerna flera gånger under dagen. Man kan köpa en blodsockermätare på apoteket. 

  Salivprov 

  Letar du provtagning för kortisol? Ett bodprov på morgonen är inte så intressant för att testa kortisol. Däremot är saliv- eller urinprov som tas vid flera tillfällen under en dag det. 

  Läs mer om att testa könshormoner + kortisol + DHEA HÄR

  DUTCH-test

  Vill du ha ett riktigt bra test för hur din kropp reagerar på stress så rekommenderar jag DUTCH test, läs mer HÄR

  Vill du ha hjälp med rådgivning så kan du läsa mer om hur jag arbetar samt boka tid HÄR

  /M

 • Personligt

  Kost och nedstämdhet – Kan det påverka?

  Inlägget innehåller köplänkar till Bodystore.

  Finns det kost som ger mer eller mindre nedstämdhet? Det finns faktiskt faktorer i hur vi lever och äter som kan ge nedstämdhet. Men det beror givetvis också på varför du är nedstämd från första början. Det här är inget inlägg för de som är sjuka och behöver psykiatrisk vård utan för de där kost kan ha en inverkan. 

  Det finns som sagt flera anledningar till varför man kan fastna i negativa tankar, och man kan faktiskt göra en del med hjälp av kost och kosttillskott. 

  Vanliga anledningar

  • Du äter för lite protein
  • Du äter något du inte tål
  • Du har näringsbrister

  PROTEIN

  Vi börjar med protein. Protein behövs nämligen för att göra allting i kroppen. Antingen består något av protein, eller så görs det av protein. Relaterat till nedstämdhet så behövs protein för att skapa signalsubstanser som serotonin och dopamin men också våra sköldkörtelhormoner. Kortisol kan framkalla ångest och oro, både för mycket och för lite av det. Som med allt när det kommer till hormoner  – det ska hålla en särskild nivå för att inte få några negativa effekter. Protein kan användas för att hjälpa oss återhämta oss från stress men det ger också en direkt positiv effekt då det hjälper blodsocker och ger energi, minskar humörsvängningar, oro och förbättrar sömn. 

  Har du svårt för att återhämta dig efter träning (du blir oerhört trött exempelvis)? Har du svårt för att läka skador, eller får du ofta skador? Prova att öka proteinet, och särskilt kollagen. 

   

  Hur får man i sig tillräckligt med protein? Det finns många myter kring detta, som går åt båda håll. “Vi behöver nästan inget protein” eller “Du behöver bunkra upp med mängder av proteinpulver”. Vad är egentligen sant?

  Studier visar att ca 1,6 gram per kilo kroppsvikt är ett bra riktmärke. 

  1,6 g / kg kroppsvikt

  60 kg = ca 96 g

  90 kg = ca 144 g

  Ordentligt med protein är också bra för att förbättra kroppskomposition, blodsockerhantering och för att minska nedbrytning av vävnad hos äldre eller kronsikt sjuka.  

  DU ÄTER NÅGOT DU INTE TÅL

  Att äta saker vi inte tål skapar en inflammation i kroppen vilket i sin tur kan ge humörsvängningar, koncentrationssvårigheter och nedstämdhet. Spannmål, mejerier, nötter och frön, baljväxter, äggvita och sojaprodukter kan alla vara exempel på intoleranser. Dessa typer av intoleranser är ingenting man får en direkt reaktion på utan det kan dröja 1-3 dagar vilket kan göra det svårt att härleda. Att läka mage och tarm är också en viktig komponent i detta. Där kan aminosyran L-glutamin hjälpa till vilken du hittar HÄR

  Kost kan alltså ha en direkt påverkan på nedstämdhet i allra högsta grad.  

  NÄRINGSBRISTER

  Vi behöver olika typer av ämnen utöver protein, fett och kolhydrater för att producera allt vi behöver för att kroppen ska fungera, dagligt under håll och så vidare. 

  När det kommer till nedstämdhet och humörsvägningar så finns det några näringsämnen som är extra viktiga och det är B-vitaminer! Här gäller det också att få i sig rätt typ av B-vitaminer, särskilt B6 och B9. Om du har ett B-tillskott där hemma som innehåller pyridoxin framför pyridoxal eller folsyra framför folat – byt ut den.

  Jag rekommenderar Thornes B-komplex, länk hittar du HÄR

  Något annat som är viktigt är magnesium, länk till en favorit HÄR

  Till slut har vi även vitamin D som är oerhört viktigt för immunsystemet och för humör. I norden får vi inte tillräckligt en stor del av året. En favorit HÄR

  ÖVRIGA ORSAKER

  Självklart finns det som sagt även en massa andra anledningar bakom nedstämdhet och humörsvägningar som ältande eller ständig oro för saker liksom dålig självkänsla och självförtroende. Gå och prata med någon som kan spegla och hjälpa dig att hitta nya synsätt. Träning är också effektivt liksom att våga vara ärlig mot sig själv och var man upplever att man “fastnat”. Att trycka undan och inte vilja vara i jobbiga känslor får de inte att försvinna. Istället behöver vi ta tag i tråden och nysta upp vartifrån det kommer. Gå igenom dem snarare än undvika. 

  /M

 • Inflammation,  Östrogen,  Progesteron

  Black Friday – Rekommenderade produkter

  Då var det Black Friday och många butiker har riktigt bra priser på sina grejer denna helgen. Likaså Bodystore, och detta inlägg innehåller reklamlänkar för just Bodystore. 

   I dagens inlägg ligger fokus på mage och tarm samt hormonell balans, och jag har plockat ut mina favoritprodukter för detta. I vanlig ordning löser kosttillskott inte ensamt några problem – men de kan göra underverk i kombination med kost och livsstil! Nedan har jag gett rekommendationer beroende på vad man vill ha hjälp med. Länkar finns både under respektive grupp och längst ned där det står lite mer om respektive tillskott. 

   

  Så hur tar man tillskott? De flesta tillskott bör cyklas, dvs inte tas varje dag år ut och år in. Detta kan nämligen skapa obalanser då ämnen aldrig arbetar på egen hand. Så gör uppehåll emellanåt – ta hjälp av en terapeut om du är osäker. 

  PCOS

  Obs! Behandling av PCOS beror på vilken typ av PCOS man har.

  Rabattkod som ger 20% på allt:
  ALLT20

  Magnesium

  Räddaren i nöden för så mycket! Främst är det bra för energiproduktion men den är också riktigt bra vid PMS, förklimakterie och för att bli av med svullnad och vätska. Vad gäller svullnad så prova gärna ihop med B6 från Thorne. Det ena tillskottet jag rekommenderar alla att ta. Magnesiymbisglycinat är dessutom extra bra för humörsvängningar.

  MSM

  Hjälper kroppen att rensa ut gifter och dämpar inflammation. Men också bra för hår, hud och naglar samt att det bygger upp tarmslemhinnan. Det här är en av mina absoluta favoritprodukter i mitt eget tillskott-kit. Man kan må dåligt och få huvudvärk, hudutslag eller svettningar om man börjar med en för hög dos, så börja lite (kanske en halv tesked) och öka successivt.

  Taurine

  Taurine är en aminosyra som fungerar väldigt bra vid klimakteriebesvär ihop med magnesium och B6. Kan minska svettningar, sömnproblem och humörsvägnhignar.

  B-vitaminer

  Thornes B-komplex innehåller B-vitaminer och är viktiga för hormonbalans och energiomsättning i kroppen. Innehåller de aktiva formerna av B9 (folat), B12 och B6. B6 är super vid Klimakteriebesvär.

  Vitamin D och K

  Vitamin D och K2 är viktigt för insulinkänsligheten och för en hälsosam ägglossning.

  Berberine

  Berberine är till för att upprätthålla en hälsosam balans mellan normala bakterier i tarmen och hjälper till att upprätthålla hälsosamma blodsockernivåer. Obs! Ska endast ta i 8 veckor åt gången.

  Ashwagandha

  En adaptogen som har använts inom ayurveda i många tusen år. Jag använder Ashwagandha för att sänka kortisol och balansera sköldkörteln. Obs! Ska endast ta i 5-6 mån åt gången.

  Rosenrot

  Rhodiola rosea, rosenrot, är en adaptogen (binjurestödjande) växt som ökar kroppens förmåga att motstå fysisk och känslomässig stress.

  Kollagen

  Kollagen

  Kollagen finns i hår, hud, naglar, leder, senor och även i organ som hjärta, lungor och lever. Clean Collagen består av 100% hydrolyserat kollagen från gräsbetande kor och är helt fri från tillsatser. Jag använder kollagen som komplement för benbuljong.

 • Personligt

  Svullen – Beror det på hormoner?

  Att känna att kroppen lagrar vätska och blir “svullen” är nog något som de flesta upplever, antingen ibland eller på regelbunden basis. Som med mycket annat så beskylls det ofta för att vara “hormonellt”.  Är det det? Hormoner är ett signalsystem i kroppen jämte vårt nervsystem. Det är alltså så vår kropp kommunicerar. Om det inte vore för hormoner och nervsystem så hade vi inte varit ett system, utan bara en slumpmässig samling celler. Så kort sagt innebär detta att allt är hormonellt eftersom det är hormoner som kommunicerar. När det kommer till att samla vätska och ödem så kommer det här inlägget att handla om de viktigaste orsakerna bakom. 

  Att bli svullen beror på saltbalansen i kroppen, vilket inte nödvändigtvis innebär att saltintaget är för stort. Ibland kan salt faktiskt till och med hjälpa vissa fall av svullnad. Allt beror på – i vanlig ordning! Generellt kan dock sägas att ett ökat intag av kalium ofta kan hjälpa för att rensa ut vätska. Skräpmat eller en lågkolhydratdiet kan ibland medföra för lite kalium. Kalium finns i sötpotatis, bönor, avokado och tomat exempelvis. 

  Men det finns också andra orsaker till att vara svullen som har en direkt anknytning till hormoner

  En annan vanlig anledning till svullnad, eller ödem, är nämligen underfunktion i sköldkörteln. Här kan man inte lösa problemet genom att äta mer kalium utan här behöver man istället adressera sköldkörteln. Varför är det problem? Beror underfunktionen på autoimmunitet eller näringsbrist? Det kan också bero på HA – se tidigare inlägg HÄR om det. 

  Upplever du att du blir svullen cykliskt i månaden? Då kan detta bero på progesteron. Magnesium och vitamin B6 kan hjälpa liksom kalium och saltbalans. Mer kalium under den här perioder och mindre salt. 

   

  NÄRINGSBRIST
  Kalium 
  SKÖLDKÖRTEL
  Fixa sköldkörteln!
  PROGESTERON
  Magesium + B6

  Så att vara svullen beror helt enkelt på hormoner, men det kan vara lite olika faktorer bakom. Hormonet aldosteron har förresten med vätskeinlagring att göra då det är osmoreglerande, dvs styr vätska i och utanför celler. 

  /M

  Har du problem med sköldkörteln? Testa dig HÄR för en snabb indikation. 

 • Hormoner

  Hormonella obalanser – HA, PCOS och hypotyreos

  Vilka skillnader och likheter finns det och hur ställer man rätt diagnos? Oregelbundna eller uteblivna cykler, trötthet eller infertilitet är bara några symptom som alla kan uppstå vid HA, PCOS och hypotyreos. Hur ska du kunna veta vad som är orsaken bakom din hormonella obalans?

  Möjliga anledningar bakom: 
  • Underfunktion i sköldkörteln – Hypotyreos
  • Hypothalamus Amenorré – HA
  • Polycystiskt ovariesyndrom – PCOS

  Varför är det då så viktigt att ställa rätt diagnos? 

  Ja varför kan man inte bara ge alla samma åtgärder? Nej, det kan nämligen ge direkt motsatt effekt. PCOS kan till exempel bero på en insulinresistens (men det finns också andra orsaker bakom) medan HA istället beror på att man äter för lite, antingen överlag eller för lite kolhydrater och näringsämnen. En kvinna med PCOS kan behöva dra ner på kolhydrater för att förbättra sitt blodsocker, medan det vore katastrofalt för en kvinna med HA. Tyvärr är det inte ovanligt att någon som har hypotyreos eller HA får diagnosen PCOS eftersom alla kan innebära polycystiska ovarier. 

  HYPOTYREOS

  • Oregelbundna eller uteblivna menstruationer
  • Lågt T3 och T4 men högt TSH
  • Polcystiska ovarier
  • Eventuella antikroppar mot sköldkörteln
  • Kraftiga menstruationer
  • Ofta lågt LH och lågt FSH

  PCOS

  • Oregelbundna eller uteblivna menstruationer
  • Smärta mitt i cykeln
  • Höga nivåer androgener 
  • Polycystiska ovarier
  • Möjlig insulinresistens
  • Högt LH i förhållande till FSH

  HA

  • Oregelbundna eller uteblivna menstruationer
  • Lågt T3, T4 och TSH
  • Polcystiska ovarier
  • Äter för lite och/eller tränar för mycket
  • Låga nivåer androgener
  • Lågt LH i förhållande till FSH

  Som du ser är det lätt hänt att förväxla både HA och PCOS, PCOS och hypotyreos eller hypotyreos och HA. 

  Så hur skiljer man HA, PCOS och hypotyreos åt? 

  Svaret är Provtagning + Symptom. 

   

  PCOS kan till exempel inte ställas endast genom att göra ett ultraljud då polycystiska ovarier också är symptom på andra saker. Däremot kan man kombinera ultraljud med symptom och provtagning. Vad gäller symptom tittar man främst på saker som håravfall och acne men även depression och irritation. Dessa symptom kan självklart även förkomma hos kvinnor som inte har PCOS, varför det är viktigt att kombinera det med provtagning. Vad ska man testa för då? DHEA, testosteron, FSH och LH. Vad beror PCOS på? Insulinresistens, stress, inflammation eller hormonella preventivmedel. 

  Det är förresten vanligt bland tonåringar att ha polycystiska ovarier utan att för den delen ha PCOS. 

   

  Så hur är det med hypotyreos då? Här tittar man på symptom som trötthet, frusenhet, förstoppning, lågt blodtryck, koncentrationssvårigheter, håravfall bland annat. Vad gäller provtagning så behöver T4 och T3 vara ganska låga för att man ska medicineras (och det är av säkerhetsskäl). Men man kombinerar också detta ihop med ett högt TSH, du kan läsa mer om sköldkörteln och dess hormoner HÄR. Om alla hormoner är låga, det vill säga både T3, T4 och TSH så är det mer troligt att det är HA. I de allra flesta fall beror en underfunktion i sköldkörteln på en autoimmunitet varför det är viktigt att testa TRAK och TPO vilka ska vara noll. Men det kan också bero på näringsbrister och det är inte helt ovanligt bland veganer med låga värden. Referensvärdena för  sköldkörtelhormon är i Sverige ganska breda och du kan ligga inom ramen på T4 och T3 och ändå ha problem. Symptom är viktiga, särskilt om det påverkar fertilitet och din cykel. 

   

  Sist har vi då HA som beror på att hjärnan väljer att stänga ner produktion av både sköldkörtel och könshormoner till följd av en fysisk och/eller mental stress. Den skyddar dig helt enkelt, det är inte lämpligt att prioritera en cykel just nu. Detta kan bero på att man äter för lite, tränar för mycket eller har varit med om ett trauma. Här “sitter problemet i hjärnan” till skillnad från exempelvis Hypotyreos som beror på att sköldkörteln inte fungerar. HA är också mer vanligt bland kvinnor som äter vegansk. Symptom kan vara väldigt blandade men ofta söker kvinnor pga utebliven menstruation. Här skulle jag rekommendera provtagning för FSH, LH och sköldkörtelhormoner. 

   

  Hormonella obalanser kan ha oerhört många bakomliggande anledningar, och detta inlägget tog bara upp tre av dem.

   

  Jag kan tänka mig att de flesta inte alltid uppskattar sin mensyckel, men vår cykel är ett sånt oerhört kraftfullt hjälpmedel i att förstå vad som pågår i våra kroppar! Symptom är en heads-up om att något inte stämmer. 

  /M

 • Hormoner,  Östrogen,  Progesteron

  Tillsatt progesteron förbättrar inte fertilitet

  Jag får frågor nästan dagligen gällande tillskott av bioidentiska hormoner i form av progesteron och östrogen och hur de påverkar fertilitet. Det enkla svaret är att det gör dem absolut, men sällan till det bättre. Det finns tillfällen när hormonella “tillskott” eller mediciner är jättbra, så som preventivmedel under puberteten, IVF-behandling eller som hormonterapi under klimakteriet. Men det finns också tillfällen då man bör titta på omständigheter istället. 

  Ägglossning producerar hormoner, men tillskott av hormoner producerar inte ägglossning.

  Fertila kvinnor tillverkar största delen av sitt östrogen, testosteron och progesteron i sina äggstockar. Varje månad ligger ett flertal ägg och puttrar för att mogna och släppas fria, men det är bara ett ägg (oftast) som väljs ut och tar ledningen för att vid ägglossningen släppas fritt. 

  Själva äggblåsan där ägget mognar kallas för en follikel och det är den som tillverkar östrogen som bygger upp livmoderslemhinnan så att det kan bli ett välkomnande hem för ett eventuellt befruktat ägg. Östrogenet skickar signaler till hjärnan om att här är allt som det ska – vi fixar och donar. När ägget har släppts så omvandlas follikeln till en gulkropp som då börjar tillverka progesteron. Progesteronet skickar signaler till hjärnan att “nu har vi släppt ägget här, nu väntar vi bara på att bli gravida!”. Om det inte sker faller progesteronet och mensen kommer. Så som du märker så är det ägglossningen som är den centrala delen i hela kvinnans cykel – utan ägglossning inga hormoner. 

  Tillskott av hormoner, antingen i form av bioidentiska hormoner eller syntetiska preventivmedel kan lindra olika hormonella symptom men de löser ingen ägglossning. Tvärtom så stänger de oftast av en ägglossning. För att ta ett konkret exempel så kan vi anta att du väljer att smörja med bioidentisk progesteronkräm. Du har en ägglossning som infaller på dag 16 i din cykel, men du börjar smörja med din progesteronkräm på dag 14. Detta ger en höjning av progesteron vilket signalerar till hjärnan att ägglossning redan har skett. Detta gör att du inte får en ägglossning vilket i sin tur gör att du heller inte får en egen produktion av progesteron. 

   

  “Men jag vill inte bli gravid så vad spelar min fertilitet för roll?” 

  Det spelar mindre roll om du vill bli gravid eller inte, en hälosam ägglossning är ett tecken på en välmående kropp. PMS, kraftiga menstruationer, hudproblem, huvudvärk eller oregelbundna menstruationer är däremot alla tecken på att något inte står rätt till i kroppen. 

  När du inte ska ta hormoner

  Om du är en kvinna under 40 så skulle jag inte rekommendera progesteron i första hand – undersök istället varför du inte tillverkar ditt eget. Har du ägglossning? Om ja, varför tillverkar du inte tillräckligt med progesteron på egen hand? Saker som påverkar är stress, kosthållning, sömn, träning och tankemönster. 

  När du kan ta hormoner

  Är du en kvinna över 40 som till och med börjar närma sig 50? Då kan du absolut ta hjälp av en progesteronkräm för att lindra symptom. När vi befinner oss i förklimakteriet så kan nämligen vår egen ägglossning utebli varpå symptom som sömnlöshet, nedstämdhet, viktuppgång, huvudvärk, kraftiga och smärtsamma menstruationer och så vidare uppstå. 

  Hormonella preventivmedel

  Hur är det med preventivmedel? Hormonella preventivmedel innehåller syntetiskt progesteron och östrogen vilka signalerar till hjärnan att “det är lugnt, vi tar hand om det här” varpå hjärnan stänger ner sin signalering om att låta äggstockarna tillverka hormoner. Vi producerar helt enkelt inte könshormoner på egen hand då. Viktigt att komma ihåg är att syntetiska hormoner inte är samma sak som kroppsegna. Att gå på hormonella preventivmedel försätter kroppen i ett syntetiskt klimakterium. Mår du bra av detta – fortsätt! Mår du inte bra av dina hormonella preventivmedel, leta efter en annan lösning. 

  Preventivmedel kan ge symptom som depression, mage och tarmproblem, svamp- och urinvägsinfektioner, huvudvärk och viktuppgång. När man slutar med dem är det vanligt med håravfall och PCOS. 

   

  Så återigen – kan vi öka vår fertilitet med hjälp av tillsatt progesteron? Nja, vi kan öka vårt progesteron med hjälp av fertilitet. 

   

  Vid IVF ges förresten progesteron på grund av att gulkroppen inte tillverkar progesteron de första 12 veckorna som det gör i en “normal” graviditet. Då riskerar man att förlora barnet eftersom progesteron upprätthåller livmoderslemhinnan. Efter vecka 12 tar moderkakan över produktionen. Det finns även fall där progesteron kan förebygga tidiga missfall pga för lite egen produktion av progesteron. Men detta ska man inte självmedicinerat med. 

   

  /M

  Vill du testa dina hormoner? Se mer HÄR. 

  Medisera har också enklare blodtester som kostar 420 kronor. Med koden “mat10” får du 10% rabatt. 

 • Personligt

  Matstarkt blir Emanera

  Jag har drivit Matstarkt-bloggen i drygt 4 år nu på den här domänen – matstarkt.se Efter att ha funderat igenom vad jag egentligen vill med sidan så upptäckte jag att matstarkt bara visade en del av det. Även om det kanske verkar som att jag främst arbetar med mat och hur den påverkar vår hälsa så tittar jag på betydligt fler faktorer. Hur vi sover, rör på oss och tänker om andra och oss själva påverkar vår hälsa mer än många kan föreställa sig. För att inte tala om kontakten till naturen, vänner, familj och oss själva. 

  Viktiga pusselbitar i mitt eget tillfrisknande var just detta – inställning, tankar, att lugna nervsystemet och att bygga en stabil grund. 

  Att hälsa vilar på fler ben än mat gjorde att jag valde att byta namn från matstarkt. 

  Våra kroppar pratar med oss hela tiden via olika symptom – ont i leder, trötthet, huvudvärk, nedstämdhet, sömnproblem eller viktproblem. Vi är gjorda för att fungera – vi är inga måndagsexemplar utan har finjusterats i olika kostymer under miljoner år för att passa den miljö vi lever i. Eller borde leva i. 

  Så mitt nya namn betyder att utgå ifrån, utstråla och härröra. För det är det jag vill få fram – att hjälpa dig utifrån vart du befinner dig idag så att du ska få tillgång till mer av det som är du. Därför byter jag namn till Emanera. 

  Jag hoppas att alla ni fantastiska läsare kommer att följa med mig till min nya domän, emanera.se. Ni är 8 000 personer som besöker matstarkt i månaden – helt fantastiskt! 

  Allting finns med på emanera, alla gamla inlägg, hormontester, tips och så vidare. Ni kommer att bli omdirigerade automatiskt 🙂 

  /M

 • Hormoner

  Vilken roll har hjärnan i hormonella obalanser?

  Det är lätt att tänka att hormonella obalanser beror på de organ som tillverkar hormoner så som binjurar, sköldkörtel, äggstockar, testiklar. Att det är fel på organet och att man därför får en hormonell obalans. Hjärndimma, att vara lättstressad, svårt att fokusera och minnas saker, trött, frusen och håglös är bara några exempel på symptom som kan uppstå. Men faktum är att problemet oftast inte alls sitter ute i kroppens organ, utan i hjärnan. Dagens inlägg ska handla om just det!

   

  Hormoner är kommunikation, de framför budskap till celler i vår kropp så att den kan arbeta som ett system och anpassa sig efter den miljö vi lever i. Detta inkluderar inre omständigheter såväl som yttre omständigheter. Vad vi äter, dricker, hur vi tänker, känner och ser på livet påverkar oss precis lika mycket (faktiskt till och med mer!) än vad någon annan gör, säger, vad som sker politiskt i vårt land eller förändringar i vår arbetssituation, med våra barn, föräldrar eller umgängeskrets. Allt detta är omständigheter som vi i vår kropp behöver förhålla oss till. 

  Kroppen pratar med dig hela tiden genom att ge dig olika symptom. Symptom som hormonella obalanser är alltså kroppens språk. Vi är inte måndagsex som inte fungerar som vi ska – tvärtom fungerar vi alldeles utmärkt. Symptom är därför ett tecken på en underliggande orsak. Det är som att plocka fram ett paraply när det regnar. Paraplyt kommer inte att få det att sluta regna. 

  Hjärnan skickar order

  Könshormoner, sköldkörtelhormoner och stresshormoner styrs via ett så kallat negativt feedbacksystem. Det innebär att hjärnan skickar signal till respektive organ om att producera önskat hormon. Det är lite som att skicka ut en order. Ta som exempel binjurarna som tillverkar kortisol, när de börjar öka sin produktion efter ordern, så ökar kortisol i blodomloppet. Detta ger en signal tillbaka till hjärnan om att nu finns det resurser här, vi behöver inte ge nya orders på ett tag. Som följd sjunker produktionen, såvida inget händer och nya orders ges. Organet tar inte egna initiativ utan producerar endast på klara besked. Kortisol är ett överlevnadshormon, men också ett stresshormon – särskilt när det gäller mental och emotionell stress. Det är inte kortisol som orsakar den akuta stressen du upplever om du nästan går ut i vägen framför en bil eller halkar på en isfläck. Det är adrenalin. Adrenalin är snabbare ut i blodomloppet, medan kortisol tar en liten stund. Så om du är stressad av någon anledning så kommer hjärnan att skicka order mer frekvent om att ha kortisol för att möta kraven. Detta kan vara resultatet av allt från en dålig kosthållning med mycket socker, mycket koffein, mycket på jobbet, för lite sömn, lågt självförtroende eller relationsproblem. 

  Inga hormoner ska vara aktiva alltid, de ska komma i pulser när de behövs för att sedan avlägsna sig och låta celler vila. Men såhär är det inte alltid för oss, och särskilt inte om vi lever i en väldigt stressad värld eller tar hormonersättning under långa perioder. 

  Dörren stängs

  Kroppen kan använda sig av flera metoder för att skydda cellerna från överbelastning. Tänk dig att grannen konstant knackar på dörren för att berätta om vildsvin i trädgården, vägföreningsmöten eller folk som parkerar på fel sida vägen. Till slut orkar du bara inte öppna. Ungefär likadant händer med celler, de nedreglerar sina receptorer (dörren) och slutar att reagera (öppna). Då sker ingen kommunikation. Hormonerna behöver nämligen fästa vid receptorerna för att action ska ske. Här kan du ha normala värden på ett blodprov trots att du upplever symptom, och det är just för att hormonerna finns men de kan inte göra prata med cellen.

  Vad gör du åt det här? Ja ashwagandha, stress balans eller rosenrot kommer inte att fixa jobbet år dig. Du behöver göra en livsstiginventering och göra justeringar! Det här är ingen quick fix utan det tar tid. Hållbara lösningar tar tid. 

  Hållbara lösningar för hormonella obalanser tar tid! Om det är en quick fix så är det ett paraply – regnet kommer fortsätta. 

  Hjärnan slutar skicka order

  En annan metod är att hjärnan slutar signalera, den slutar helt enkelt skicka orders eftersom den gjort det i för hög utsträckning under en tid. Cellerna måste skyddas. Detta kan bland annat resultera i utmattning även om det bara är ETT symtom av många som tyder på en för stressad kropp. Ett annat exempel är autoimmuna sjukdomar vilket kan vara ett resultat av hög stress om du har anlag för det. Det är alltså inget fel på binjurarna i sig, det är hjärnan som väljer att dra ner på produktionen, och det gör den för att skydda kroppen. 

  Vad gör du åt det här? Precis som ovan så kommer varken örter eller tillskott av hormoner att hjälpa själva problemet. Det är en livsstilsinventering och förändringar som gör jobbet. Hur lång tid tar det? Ganska lång tid, ha tålamod. 

  Har du spända axlar eller är du frusen?

  Precis som alla andra kroppsdelar så behöver hjärnan blodcirkulation för att fungera. Dessutom är hormoner ett kommunikationsverktyg som använder blodet som färdmedel. Så dålig blodcirkulation – dålig kommunikation.

  Så hur vet vi om blodcirkulationen till hjärnan fungerar? Ja, om du ofta är frusen om händer och fötter eller har svårt att läka sår så har du förmodligen svårt med blodcirkulationen. För män är en bra ledtråd erektion. 

  Saker som försämrar blodcirkulation är rökning, högt blodsocker, höga blodfetter eller ett ständigt påslag av stresshormoner som kortisol och adrenalin. Men vet ni vad som mer påverkar? Spända axlar och överkropp! Går du omkring med knutor i axlar och nacke har du inte heller ett blodflöde som är friktionsfritt. 

  Hur kan du förbättra blodcirkulation? Träning, bastu, kallbad och växla mellan kallt och varmt i duschen, äta mindre socker och processade kolhydrater men också vara observant på dina spänningar. Vad gäller det sistnämnda kan vi ta hjälp av ställen som Walkfeeling eller Optimum som tränar och gör oss observanta på hur kroppen hänger ihop som ett system. 

   

  Det finns helt enkelt många anledningar till hormonella obalanser, och ofta är det en kombination. 

  Behöver du hjälp med att sortera ut orsaken bakom dina symptom? Jag erbjuder konsultationer där jag hjälper dig med en utredning och kost- och livsstilsjusteringar. Läs mer nedan. 

 • Hormoner

  Menstruation – Vad är normalt?

  Menstruationer och symptom kring menstruationer är något många kvinnor tvingas acceptera. Kanske har de fått hormonella preventivmedel som “lindring” för sina besvär. Eller så blir de rekommenderade smärtstillande och att “det är så det ska vara att menstruera”.

  Men du ska faktiskt inte behöva ha kraftig smärta eller så rikliga blödningar att du inte vågar lämna hemmet. Det är inte normalt, även om det kanske är vanligt. Läs mer idag om hur du läser av din menscykel och vad du kan göra själv åt dina symptom. Du kommer också att få läsa om menskoppen och varför den är så bra – både för miljön och för din kropp. 

  20190404103504pm_SE_visstedu_lunette

  Kroppen pratar alltid med dig – ta dina symptom på allvar! Vår menscykel är ett fantastiskt feedbacksystem på hur bra vår kropp mår. 

  Kroppen pratar alltid med dig – ta dina symptom på allvar! Vår menscykel är ett fantastiskt feedbacksystem på hur bra vår kropp mår. 

  Så vad är normala menstruationer? 

  Smärta & Värk

  Att ha menstruation kan förstås kännas då livmodern ska göra sig av med någon som den byggt upp och förvaltat under en månads tid. Men du ska inte ha så ont att du inte kan arbeta eller gå till skolan utan läkemedel – då är det för mycket! Det kanske är vanligt, men det är inte normalt, och framför allt så måste det inte vara så. 

  Ledtråd: Hjälper det dig att ta antiinflammatoriska läkemedel som ibuprofen och voltaren framför smärtstillande som alvedon? Då är det tecken på att du har mer inflammation än vad som behövs. All menstruering är en inflammatorisk process, men den behöver inte vara kraftigare än nödvändigt. Det är då du får symptom som smärta och värk. Lösningen är då att minska inflammation i kroppen och det görs genom äta en antiinflammatorisk kost (anpassad för just dig förstås då alla inte regerar på samma livsmedel). 

  Endometrios

  Det finns vissa kvinnor som har oerhört smärtsamma menstruation vilket kan vara ett tecken på endometrios. Detta innebär att livmoderslemhinna växer på andra ställen än bara i livmodern där det ska vara. Även om detta påverkas av våra hormoner, särskilt östrogen och progesteron så är det ingen hormonell åkomma. Det är en immunologisk åkomma – läs tidigare inlägg om det här “Endometrios – Vad är det och vad kan du göra åt det”

  Blöda – Hur mycket är normalt? 

  Så hur mycket ska man blöda ungefär? En normal menstruation varar mellan 3-7 dagar och normalt sett blöder kvinnor mest de första dagarna. Detta kan dock vara individuellt. Om du behöver byte mensskydd oftare än varannan timme eller gå upp på natten och byta så blöder du för mycket. 

  Klumpar

  Lite klumpar kan förekomma, men de bör inte vara större än en gammal 50-öring och de ska inte vara “för många”. Klumpar kan nämligen bero på att kroppen har svårt att göra sig av med livmoderslemhinna. 

  MÖJLIGA ORSAKER BAKOM MENSTRUATIONSPROBLEM

  • Sköldkörtelproblem
  • Inflammation
  • Blodsockerproblem
  • Mage- och tarmproblem

  NÄRINGSÄMNEN FÖR EN HÄLSOSAM MENSTRUATIONSPROBLEM

  • B-vitaminer
  • Zink 
  • Vitamin D
  • Vitamin A
  • Järn
   • Järnbrist kan ge rikliga menstruationer
  • Magnesium

  Menskopp – Vad är det?

  Vad är en menskopp för någonting och vad är fördelen med att ha en sån?

  En menskopp är en produkt som du kan använda istället för en tampong. Den stör inte din slemhinnor och innehåller inte blekmedel, parfym eller konstgjorda fibrer. 

  Därtill är den betydligt bättre för miljön med minimalt avfall. Många av mina vänner vandrar och tycker att den är kanon just för att man bara kan tömma den var som helst.

  Hur ser din kropp ut? 

  Men du lär också känna din kropp bättre med en menskopp – hur du är utformad och hur din cervix (livmodertapp) ligger. Är cervix bakåtlutad, långt fram, hög eller låg? 

  Vet du att allt som kommer ut när du har menstruation faktiskt inte enbart är livmoderslemhinna? Det är även naturlig återfuktning av ditt underliv. Vissa kvinnor upplever det här mer än andra genom att de kan bli torra och lite ömma av en tampong. 

  Min cervix sitter ganska lågt varför jag valde en liten menskopp trots att jag har fött barn (Man brukar nämligen rekommendera större varianter då). 

  Det tar lite tid att få in tekniken, men när den väl sitter där den ska så är det minimal risk för läckage. 

  Du kan köpa Lunettes menskopp på Happyfood store, nedan. 

 • Finns det verkligen experter på kost?
  Kost

  Vad ska vi äta?

  Ibland tror jag att vi gör den här frågan så oerhört mycket mer komplicerad att svara på än vad den är. Vad ska människan egentligen äta? Just nu upplever jag en maktkamp mellan olika, nästan religiösa vyer av att äta på ett visst sätt. Det är väl självklart att det gör det enkelt “jag är vegetarian”, “jag äter allt”, “jag äter paleo”, ‘jag äter rawfood”, “jag äter lchf”, “jag följer Ornish / Medical medium”. Det skapar ramar för oss som blir enklare att föhålla sig till. Men är det rimligt, sunt och framför allt – vettigt att sätta den typen av etiketter på en sådan fundamental sak som mat? Att göra det sätter oss i en position där vi letar information som bekräftar det vi tror att vi redan vet. Som passar våra etiketter. Detta gör att vi missar information som ofta finns rakt framför näsan på oss. 

  På väldigt kort tid så har något väldigt stort, och ofta förbisett hänt i västerländsk matkultur och det är att vi har gått från att äta energirik föda till att vilja ha energifattig föda.

  De som säger sig “äta allt” äter oftast inte alls allt. Tvärtom så äter de en västerländsk kost som innehåller väldigt lite av många hälsosamma livsmedel. Paleo utesluter också en hel del livsmedel som bevisligen är bra för oss. Dessutom undviker vissa personer exempelvis ris och potatis för att istället unna sig paleo-godkända bakverk. Enligt LCHF ska man inte äta så mycket rotfrukter och fokuserar på ovanjord grönsaker istället. Gick våra förfäder verkligen runt och slösade energi och tid på att leta upp enorma mängder kalorifattig mat som bladgrönsaker? Ornish och medical medium utesluter orimligt många hälsosamma grupper av livsmedel. Vegetarisk och vegansk kosthållning ökar risken för många näringsbrister. Gemensamt är att vi vill demonisera saker som kolhydrater, fett eller proteinkällor. Gör vi det för att försöka förenkla och förstå verkligheten? Eller blir verkligheten istället än mer komplicerad. 

  Att äta raw food då? Människan har funnits i 200 000 år, och under alla de åren har vi tillagat vår mat. Våra förfäder har i sin tur åtminstone lagat mat i 500 000 år, men det finns forskare som anser att vi har gjort det så länge som 1 500 000 – 2 000 000  år tillbaka i tiden. Det är svårt att säga eftersom bevisen bokstavligt talat har gått upp i rök. 

   

  På väldigt kort tid så har något väldigt stort, och ofta förbisett hänt i västerländsk matkultur och det är att vi har gått från att äta energirik föda till att vilja ha energifattig föda. Detta har lett till diverse kalorisnåla alternativ – men är det skillnad på energi och kalorier? Bevisligen ja. Se bara vad som hänt de senaste decennierna med övervikt och metabola sjukdomar. Många av de livsmedel vi konsumerar är ju till och med helt utan kalorier, men ändå ökar vi generellt i vikt. Vad har den här typen av livsmedel gemensamt? De har genomgått en enorm process. 

  Att inte vara sjuk är inte samma sak som att vara frisk

  Så vad anser jag, och vart vill jag komma med det här inlägget? 

  Att man får resultat av en viss diet tror jag absolut på! Jag har själv använt mig av dieter för att bli frisk från min ledgångsreumatism. Men handlar det verkligen bara om vad jag äter? För jag tror nämligen att det handlar lika mycket om vad jag inte äter. Skillnaden är vad som gör mig sjuk och vad som gör mig frisk. Att inte vara sjuk är inte samma sak som att vara frisk. Läs den meningen igen. Det är också skillnad på att använda sig av en uteslutningsdiet som behandlingsmetod och att använda sig av en uteslutningsdiet för normalt leverne. Bara för att en metod ger läkning så betyder det inte att det är en metod att militant förhålla sig till resten av livet. 

   

  Våra kroppar pratar med oss hela tiden – lyssna! Normaltillståndet är att må bra, inte att må dåligt. Om du har symptom så är det något i din livsstil som inte stämmer med vad din kropp behöver.

  Jag träffar mestadels kvinnor i mitt arbete och ser vad vissa dieter och förhållningssätt till mat gör med deras hälsa över tid. Många mår bra initialt, men efter något år, eller i vissa fall flera år utvecklas olika typer av symptom som hormonella störningar, håravfall, orkeslöshet, hjärndimma, IBS, migrän, eksem och andra hudproblem, värk i leder och muskler, infertilitet och nedstämdhet. Våra kroppar pratar med oss hela tiden – lyssna! Normaltillståndet är att må bra, inte att må dåligt. Om du har symptom så är det något i din livsstil som inte stämmer med vad din kropp behöver. Självklart är kosten inte allt, men den påverkar en stor del. 

  Det här kommer att bli en serie inlägg där jag kommer att gå igenom följande: 

  • Traditionella kulturer – likheter och skillnader? 
  • Människans matsmältning – Vad säger den? 
  • Kan vi dra några slutsatser ur detta? 

  Häng med för att se vad vi ska äta för att må bra, men också vad vi bör undvika för att slippa må dåligt. Det blir kul! Och lärorikt. 

  /M

 • Personligt

  Hur vet man vart man ska börja – Sköldkörtelproblem och järnbrist

  Idag är det enkelt att googla symptom och nästan direkt få ett svar på vad det kan vara – sköldkörtelproblem, järnbrist, zinkbrist, eller varför inte hormonell obalans mellan progesteron, testosteron och östrogen. I såna här lägen är det en vanligt att man går på och vill behandla helt fel orsak. Här kommer jag att gå igenom några vanliga “missförstånd” kring sköldkörtelproblem och järnbrist. 

  Kroppen försöker aldrig skada oss. Tvärtom så gör den allt för att skydda oss! Symptom är därför ofta just bara det – symptom. Vad som är orsaken däremot kan vara något helt annat. 

  Kroppen försöker aldrig skada oss. Tvärtom så gör den allt för att skydda oss! Symptom är därför ofta just bara det – symptom. Vad som är orsaken däremot kan vara något helt annat. 

  Sköldkörtelproblem

  Är du trött och utmattad, nedstämd, tappar hår, har sköra naglar eller förstoppad? Visst låter det som att du har sköldkörtelproblem? Det kan absolut vara ett symptom, men det behöver inte vara orsaken. 

  Sköldkörtel har med ämnesomsättning att göra, och även om det ingår energiförbränning och fettinlagring här så är det inte bara det som sköldkörteln gör. Ämnesomsättning täcker så otroligt mycket mer, det omsätter ämnen i alla kroppens celler vilket innebär att det styr andning, vår förmåga att hålla fokus, hjärtfrekvens, sömn, utveckling (särskilt under barn och tonår), tankar, tarmtömning, menstruationscykeln och sexlust för att nämna några. 

  De allra, allra flesta av oss föds med förutsättningar för att fungera optimalt. Kroppen får alltså ingen felfunktion i onödan eller för att den tycker att vi bör ha lite mer utmaning i livet. En dysfunktion sker av en anledning. 

  Sköldkörtelproblem beror sällan på att sköldkörteln är “trasig” och oftare på något annat. 

   

  Vanliga orsaker bakom sköldkörtelproblem: 

  • Autoimmunitet
   • Hashimotos
   • Grave’s 
  • Inflammation
   • Kan bero på kosthållning, stillasittande, infektioner, toxiner osv
  • Stress, mental eller fysisk
   • Ätstörningar
   • Överträning
   • Känslomässiga problem
  • Näringsbrister

  Om sköldkörtelproblem beror på ätstörningar, inflammation, autoimmunitet eller näringsbrister så kommer tyvärr inte mediciner som levaxin att hjälpa i längden. Man kanske initialt mår väldigt bra, men efter ett tag får man tillbaka symptom, och kanske även nya. Gå på rotorsaken till problemet. 

  Kostrådgivning program online coachning

  Järnbrist

  Många kvinnor har idag järnbrist och även om det är mest vanligt bland veganer och vegetarianer så har många andra det också. Varför? 

  Järnbrist kan ge en mängd olika symptom så som: 

  • Rikliga menstruationer
  • Blodbrist
  • Trötthet
  • Yrsel 
  • Oregelbundna hjärtslag
  • Blek hud
  • Matsmältningsproblem
  • Sköldkörtelproblem (frusen, håravfall osv)
  • Menstruationsrubbningar
  • Om barn går med järnbrist så kan det resultera i lägre IQ

  Om man inte äter rött kött så är det mer troligt att ha järnbrist då det är den mest överlägsna källan. Spenat, frön och nötter är nämligen inte bra källor då de dels innehåller en typ av järn som inte tas upp särskilt effektivt. Dessutom innehåller spenat oxalsyra, ett ämne som binder mineraler så som järn och försvårar upptag ytterligare. Vad gäller frön och nötter så innehåller även de ämnen som binder till mineraler så som järn, men de innehåller också kalcium. Kalcium premieras i upptag, varför ett livsmedel som både innehåller kalcium och järn inte är en bra källa till järn. Generellt så är det så att många ämnen i vegetabilier som polyfenoler och fytinsyra försvårar upptag av alla mineraler, inklusive järn och zink till exempel. 

  Vegetariskt alternativ till järn? Blötlagda linser. Blötläggning minskar några av de ämnen som binder upp mineralerna och möjliggör upptag. 

  Men om man äter rött kött då? Varför kan man ändå ha brist? Här kommer några vanliga anledningar. 

  • För lite magsyra som i sin tur kan bero på
   • Sköldkörtelproblem
   • Näringsbrist
   • Stress
  • Mag och tarmsjukdomar
  • Högt intag av kalcium
  • Högt intag av fytinsyra som finns i
   • Fullkorn
   • Nötter och frön
   • Linser och bönor
  • För lite C-vitamin 
  • För lite animaliskt protein
   • Animaliska källor till järn, heme-järn ökar upptaget av icke heme-järn, dvs järn som finns i vegetabilier

  Tips! Du minskar fytinsyra genom att blötlägga och fermentera! Därför är blötlagda linser en bra vegetarisk alternativ till järn. 

  Man kan även ha för mycket järn i kroppen. Även det kan ge symptom som yrsel, trötthet, värk i leder, nedstämdhet, håravfall och menstruationsrubbningar. Gissa därför inte – ta prover och arbeta med någon som kan såna här typer av problem innan du försöker rätta till olika symptom. 

  Obs! Kosttillskott av järn är ofta ett dåligt alternativ att rätta till en järnbrist. Många kosttillskott innehåller nämligen varianter som ger en oxidativ stress i kroppen, dvs åldrar kroppen. En justering av kost är därför det absolut bästa alternativet. 

   

  Vad kan du göra själv? 

  Beroende av vilket problemet är så behöver man också angripa det på olika sätt. Har du sköldkörtelproblem eller järnbrist och undrar vad det beror på? Du kan boka tid för rådgivning med mig, se konsultation eller maila till maria@matstarkt.se 

  /M