
Hur vet man vart man ska börja - Sköldkörtelproblem och järnbrist
Share
Idag är det enkelt att googla symptom och nästan direkt få ett svar på vad det kan vara – sköldkörtelproblem, järnbrist, zinkbrist, eller varför inte hormonell obalans mellan progesteron, testosteron och östrogen. I såna här lägen är det en vanligt att man går på och vill behandla helt fel orsak. Här kommer jag att gå igenom några vanliga ”missförstånd” kring sköldkörtelproblem och järnbrist.
Kroppen försöker aldrig skada oss. Tvärtom så gör den allt för att skydda oss! Symptom är därför ofta just bara det – symptom. Vad som är orsaken däremot kan vara något helt annat.
Sköldkörtelproblem
Är du trött och utmattad, nedstämd, tappar hår, har sköra naglar eller förstoppad? Visst låter det som att du har sköldkörtelproblem? Det kan absolut vara ett symptom, men det behöver inte vara orsaken.
Sköldkörtel har med ämnesomsättning att göra, och även om det ingår energiförbränning och fettinlagring här så är det inte bara det som sköldkörteln gör. Ämnesomsättning täcker så otroligt mycket mer, det omsätter ämnen i alla kroppens celler vilket innebär att det styr andning, vår förmåga att hålla fokus, hjärtfrekvens, sömn, utveckling (särskilt under barn och tonår), tankar, tarmtömning, menstruationscykeln och sexlust för att nämna några.
De allra, allra flesta av oss föds med förutsättningar för att fungera optimalt. Kroppen får alltså ingen felfunktion i onödan eller för att den tycker att vi bör ha lite mer utmaning i livet. En dysfunktion sker av en anledning.
Sköldkörtelproblem beror sällan på att sköldkörteln är ”trasig” och oftare på något annat.
Vanliga orsaker bakom sköldkörtelproblem:
- Autoimmunitet
- Hashimotos
- Grave’s
- Inflammation
- Kan bero på kosthållning, stillasittande, infektioner, IBS, toxiner osv
- Stress, mental eller fysisk
- Ätstörningar
- Överträning
- Känslomässiga problem
- Näringsbrister
Om sköldkörtelproblem beror på ätstörningar, inflammation, autoimmunitet eller näringsbrister så kommer tyvärr inte mediciner som levaxin att hjälpa i längden. Man kanske initialt mår väldigt bra, men efter ett tag får man tillbaka symptom, och kanske även nya. Gå på rotorsaken till problemet.
Järnbrist
Många kvinnor har idag järnbrist och även om det är mest vanligt bland veganer och vegetarianer så har många andra det också. Varför?
Visst du att järn är avgörande för att sköldkörtelns ska fungera optimalt!
Järnbrist kan ge en mängd olika symptom så som:
- Rikliga menstruationer
- Blodbrist
- Trötthet
- Yrsel
- Oregelbundna hjärtslag
- Blek hud
- Matsmältningsproblem
- Sköldkörtelproblem (frusen, håravfall osv)
- Menstruationsrubbningar
- Om barn går med järnbrist så kan det resultera i lägre IQ
Om man inte äter rött kött så är det mer troligt att ha järnbrist då det är den mest överlägsna källan. Spenat, frön och nötter är nämligen inte bra källor då de dels innehåller en typ av järn som inte tas upp särskilt effektivt. Dessutom innehåller spenat oxalsyra, ett ämne som binder mineraler så som järn och försvårar upptag ytterligare. Vad gäller frön och nötter så innehåller även de ämnen som binder till mineraler så som järn, men de innehåller också kalcium. Kalcium premieras i upptag, varför ett livsmedel som både innehåller kalcium och järn inte är en bra källa till järn. Generellt så är det så att många ämnen i vegetabilier som polyfenoler och fytinsyra försvårar upptag av alla mineraler, inklusive järn och zink till exempel.
Vegetariskt alternativ till järn? Blötlagda linser. Blötläggning minskar några av de ämnen som binder upp mineralerna och möjliggör upptag.
Andra orsaker till järnbrist
Men om man äter rött kött då? Varför kan man ändå ha brist? Här kommer några vanliga anledningar.
- För lite magsyra som i sin tur kan bero på
- Sköldkörtelproblem
- Näringsbrist
- Stress
- En inflammatorisk sjukdom
- En infektion
- Mag och tarmsjukdomar
- Högt intag av kalcium
- Högt intag av kaffe och te
- Högt intag av antinutrienter som finns i
- Fullkorn
- Nötter och frön
- Linser och bönor
- För lite C-vitamin, vitamin A, koppar och B2
- För lite animaliskt protein
- Animaliska källor till järn, hemjärn ökar upptaget av icke hemjärn, dvs järn som finns i vegetabilier
För mycket järn
Man kan även ha för mycket järn i kroppen. Även det kan ge symptom som yrsel, trötthet, värk i leder, nedstämdhet, håravfall och menstruationsrubbningar. Gissa därför inte – ta prover och arbeta med någon som kan såna här typer av problem innan du försöker rätta till olika symptom. Precis som järnbrist så är överskott av järn ett symptom på en underliggande orsak.
Obs! Kosttillskott av järn är ofta ett dåligt alternativ att rätta till en järnbrist, åtminstone över tid. Ibland kan det dock vara nödvändigt under en kortare period - ex graviditet. En justering av kost är därför det absolut bästa alternativet.
Vad kan du göra själv?
Beroende av vilket problemet är så behöver man också angripa det på olika sätt. Har du sköldkörtelproblem eller järnbrist och undrar vad det beror på? Du kan boka tid för rådgivning med mig.