Menstruation – Vad är normalt?

Menstruationer och symptom kring menstruationer är något många kvinnor tvingas acceptera. Kanske har de fått hormonella preventivmedel som ”lindring” för sina besvär. Eller så blir de rekommenderade smärtstillande och att ”det är så det ska vara att menstruera”.

Men du ska faktiskt inte behöva ha kraftig smärta eller så rikliga blödningar att du inte vågar lämna hemmet. Det är inte normalt, även om det kanske är vanligt. Läs mer idag om hur du läser av din menscykel och vad du kan göra själv åt dina symptom. Du kommer också att få läsa om menskoppen och varför den är så bra – både för miljön och för din kropp. 

20190404103504pm_SE_visstedu_lunette

Kroppen pratar alltid med dig – ta dina symptom på allvar! Vår menscykel är ett fantastiskt feedbacksystem på hur bra vår kropp mår. 

Kroppen pratar alltid med dig – ta dina symptom på allvar! Vår menscykel är ett fantastiskt feedbacksystem på hur bra vår kropp mår. 

Så vad är normala menstruationer? 

Smärta & Värk

Att ha menstruation kan förstås kännas då livmodern ska göra sig av med någon som den byggt upp och förvaltat under en månads tid. Men du ska inte ha så ont att du inte kan arbeta eller gå till skolan utan läkemedel – då är det för mycket! Det kanske är vanligt, men det är inte normalt, och framför allt så måste det inte vara så. 

Ledtråd: Hjälper det dig att ta antiinflammatoriska läkemedel som ibuprofen och voltaren framför smärtstillande som alvedon? Då är det tecken på att du har mer inflammation än vad som behövs. All menstruering är en inflammatorisk process, men den behöver inte vara kraftigare än nödvändigt. Det är då du får symptom som smärta och värk. Lösningen är då att minska inflammation i kroppen och det görs genom äta en antiinflammatorisk kost (anpassad för just dig förstås då alla inte regerar på samma livsmedel). 

Endometrios

Det finns vissa kvinnor som har oerhört smärtsamma menstruation vilket kan vara ett tecken på endometrios. Detta innebär att livmoderslemhinna växer på andra ställen än bara i livmodern där det ska vara. Även om detta påverkas av våra hormoner, särskilt östrogen och progesteron så är det ingen hormonell åkomma. Det är en immunologisk åkomma – läs tidigare inlägg om det här ”Endometrios – Vad är det och vad kan du göra åt det”

Blöda – Hur mycket är normalt? 

Så hur mycket ska man blöda ungefär? En normal menstruation varar mellan 3-7 dagar och normalt sett blöder kvinnor mest de första dagarna. Detta kan dock vara individuellt. Om du behöver byte mensskydd oftare än varannan timme eller gå upp på natten och byta så blöder du för mycket. 

Klumpar

Lite klumpar kan förekomma, men de bör inte vara större än en gammal 50-öring och de ska inte vara ”för många”. Klumpar kan nämligen bero på att kroppen har svårt att göra sig av med livmoderslemhinna. 

MÖJLIGA ORSAKER BAKOM MENSTRUATIONSPROBLEM

 • Sköldkörtelproblem
 • Inflammation
 • Blodsockerproblem
 • Mage- och tarmproblem

NÄRINGSÄMNEN FÖR EN HÄLSOSAM MENSTRUATIONSPROBLEM

 • B-vitaminer
 • Zink 
 • Vitamin D
 • Vitamin A
 • Järn
  • Järnbrist kan ge rikliga menstruationer
 • Magnesium

Menskopp – Vad är det?

Vad är en menskopp för någonting och vad är fördelen med att ha en sån?

En menskopp är en produkt som du kan använda istället för en tampong. Den stör inte din slemhinnor och innehåller inte blekmedel, parfym eller konstgjorda fibrer. 

Därtill är den betydligt bättre för miljön med minimalt avfall. Många av mina vänner vandrar och tycker att den är kanon just för att man bara kan tömma den var som helst.

Hur ser din kropp ut? 

Men du lär också känna din kropp bättre med en menskopp – hur du är utformad och hur din cervix (livmodertapp) ligger. Är cervix bakåtlutad, långt fram, hög eller låg? 

Vet du att allt som kommer ut när du har menstruation faktiskt inte enbart är livmoderslemhinna? Det är även naturlig återfuktning av ditt underliv. Vissa kvinnor upplever det här mer än andra genom att de kan bli torra och lite ömma av en tampong. 

Min cervix sitter ganska lågt varför jag valde en liten menskopp trots att jag har fött barn (Man brukar nämligen rekommendera större varianter då). 

Det tar lite tid att få in tekniken, men när den väl sitter där den ska så är det minimal risk för läckage. 

Du kan köpa Lunettes menskopp på Happyfood store, nedan. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.