Tillsatt progesteron och fertilitet

Jag får frågor nästan dagligen gällande tillskott av bioidentiska hormoner i form av progesteron och hur de påverkar fertilitet. Det enkla svaret är att det gör dem absolut, men inte alltid till det bättre. Det finns tillfällen när hormonella ”tillskott” eller mediciner är jättbra, så som IVF-behandling eller som hormonterapi under klimakteriet. Men det finns också tillfällen då man bör titta på omständigheter istället. Hur tillverkar kroppen själv progesteron? 

Ägglossning

Fertila kvinnor tillverkar största delen av sitt östrogen, testosteron och progesteron i sina äggstockar. Varje månad ligger ett flertal ägg och puttrar för att mogna och släppas fria, men det är bara ett ägg (oftast) som väljs ut och tar ledningen för att vid ägglossningen släppas fritt. 

Själva äggblåsan där ägget mognar kallas för en follikel och det är den som tillverkar östrogen som bygger upp livmoderslemhinnan så att det kan bli ett välkomnande hem för ett eventuellt befruktat ägg. Östrogenet skickar signaler till hjärnan om att här är allt som det ska – vi fixar och donar. När ägget har släppts så omvandlas follikeln till en gulkropp som då börjar tillverka progesteron. Progesteronet skickar signaler till hjärnan att ”nu har vi släppt ägget här, nu väntar vi bara på att bli gravida!”. Om det inte sker faller progesteronet och mensen kommer. Så som du märker så är det ägglossningen som är den centrala delen i hela kvinnans cykel. Utan ägglossning inga hormoner. 

 

Tillskott av hormoner

Tillskott av hormoner, antingen i form av bioidentiska hormoner eller syntetiska preventivmedel kan lindra olika hormonella symptom men de löser inga problem. Tvärtom så stänger preventivmedel i de allra flesta fall av ägglossning eftersom de tillför en jämn nivå av hormoner under hela cykeln som tar över (och stänger av) kommunikationen mellan hjärna och äggstockar. Hur är det med bioidentisk progesteronkräm då? För att ta ett konkret exempel så kan vi anta att du väljer att smörja med bioidentisk progesteronkräm. Du har en ägglossning som infaller på dag 16 i din cykel, men du börjar smörja med din progesteronkräm på dag 14. Detta ger en höjning av progesteron vilket signalerar till hjärnan att ägglossning redan har skett. Detta gör att du inte får en ägglossning vilket i sin tur gör att du heller inte får en egen produktion av progesteron. 

Det finns kvinnor som smörjer efter ägglossning och därmed får en skjuts i sin egen progesteronnivåer, detta på grund av PMS eller andra åkommor. Detta kan lindra i stunden men om det är ett hållbart sätt beror på hur gammal du är. Se längre ner i texten om detta. Om man har en historik av missfall på grund av för lite eget progesteron, dvs en oförmåga att behålla graviditeten då det är progesteronets uppgift så kan det hjälpa. Alla missfall beror dock inte på detta OCH återigen – varför tillverkar du inte eget progesteron. Det finns en stor risk att äggkvaliteten inte är helt optimal om progesteronproduktionen är nedsatt. 

 

”Men jag vill inte bli gravid så vad spelar min fertilitet för roll?” 

Det spelar mindre roll om du vill bli gravid eller inte, en hälosam ägglossning är ett tecken på en välmående kropp. PMS, kraftiga menstruationer, hudproblem, huvudvärk eller oregelbundna menstruationer är däremot alla tecken på att något inte står rätt till i kroppen. Bioidentiskt eller inte, vi behöver våra egna hormoner. Det finns dock tillfälligheter där de kan användas, jag återkommer till det längre ned. 

 

Tillgång och efterfrågan – Progesteron kan inte arbeta

Alla hormoner fungerar bara när de har något som tar emot dem – en receptor. Du kan se det som en dörr med mängder av nyckellås där varje lås behöver en särskilt nyckel. Låset är receptorn och nyckeln är hormonet. Låsen tillverkas lite på efterfrågan så om man alltid har haft låga nivåer progesteron så kan det finnas få lås för det, de har ju helt enkelt inte behövts! Om en kvinna då inte har haft menstruation på väldigt länge, som vid HA till exempel eller att hon har haft låg produktion rent generellt som vid PCOS eller sköldkörtelproblematik så kan en känsla av östrogendominans upplevas när cyklerna kommer igång igen. Detta är tillfälligt och beror inte på att det inte finns progesteron, utan att det inte finns tillräckligt med mottagare! Detta kommer att reglera sig efter några cykler och kroppen vänjer sig vid progesteron. Vissa kvinnor har ju mer eller mindre aldrig haft en bra och tillräcklig progesteronproduktion. Symptom på östrogendominans är spända bröst, rikliga blödningar, PMS och att bli lite svullen till exempel. 

I ovan nämnda fall kan jag ibland rekommendera en progesteronkräm för att få upp antalet receptorer och lindra symptom. Det finns också andra fall där progesteronkräm kan vara ett bra alternativ för kvinnor under 40. Men jag tycker inte att du ska självmedicinerat med detta. Hormoner är högst potenta och som sagt – du kan maskera ett symptom som behöver adresseras. 

När du inte ska ta hormoner

Om du är en kvinna under 40 så skulle jag inte rekommendera progesteron i första hand – undersök istället varför du inte tillverkar ditt eget. Har du ägglossning? Om ja, varför tillverkar du inte tillräckligt med progesteron på egen hand? Saker som påverkar är stress, kosthållning, sömn, träning och tankemönster.

När du kan ta hormoner

Är du en kvinna över 40 som till och med börjar närma sig 50? Då kan du absolut ta hjälp av en progesteronkräm för att lindra symptom. När vi befinner oss i förklimakteriet så kan nämligen vår egen ägglossning utebli varpå symptom som sömnlöshet, nedstämdhet, viktuppgång, huvudvärk, kraftiga och smärtsamma menstruationer och så vidare uppstå. 

Hormonella preventivmedel

Hur är det med preventivmedel? Hormonella preventivmedel innehåller syntetiskt progesteron och östrogen vilka signalerar till hjärnan att ”det är lugnt, vi tar hand om det här” varpå hjärnan stänger ner sin signalering om att låta äggstockarna tillverka hormoner. Vi producerar helt enkelt inte könshormoner på egen hand då. Viktigt att komma ihåg är att syntetiska hormoner inte är samma sak som kroppsegna. Att gå på hormonella preventivmedel försätter kroppen i ett syntetiskt klimakterium. Mår du bra av detta – fortsätt! Mår du inte bra av dina hormonella preventivmedel, leta efter en annan lösning. 

Preventivmedel kan ge symptom som depression, mage och tarmproblem, svamp- och urinvägsinfektioner, huvudvärk och viktuppgång. När man slutar med dem är det vanligt med håravfall, akne och PCOS. Dessa symptom, eller snarare bieffekter försvinner efter något år eller två men brukar vara som värst vid 6 månader efter. Det kan också ta ännu längre tid för dem att försvinna. Återigen kan kost och livsstil göra underverk. 

 

Så återigen – kan vi öka vår fertilitet med hjälp av tillsatt progesteron? Nja, vi kan öka vårt progesteron med hjälp av fertilitet. 

 

Vid IVF ges förresten progesteron på grund av att gulkroppen inte tillverkar progesteron de första 12 veckorna som det gör i en ”normal” graviditet. Då riskerar man att förlora barnet eftersom progesteron upprätthåller livmoderslemhinnan. Efter vecka 12 tar moderkakan över produktionen. Det finns även fall där progesteron kan förebygga tidiga missfall pga för lite egen produktion av progesteron. Men detta ska man inte självmedicinerat med. 

 

/M

Vill du testa dina hormoner? Se mer HÄR. 

Medisera har också enklare blodtester som kostar 420 kronor. Med koden ”mat10” får du 10% rabatt. 

2 kommentarer

  • M

    Jag har använt p-ring i flera år och sen jag började med dem så har mensen kommit regelbundet och alla mina finnar är helt borta. De kommer inga alls. Humörsvängningar har jag haft vid PMS alltid oavsett preventivmedel eller ej. Efter jag fick födde blev min PMS värre typ till PSDM. Jag är nöjd med p-Ring då just den tar bort mina finnar och då måste de väl det betyda att visst set balanserar upp mina hormoner?

    • Maria Särén

      Hej! Om du är nöjd så fortsätt med den!
      Däremot är svaret nej på att en balanserar dina hormoner. Den stänger av kroppens eget system och ersätter det med syntetiska hormoner. Så du har ingen mens nu, du har en bortfallsblödning. Mens är endast resultatet av en ägglossning vilket du inte har med p-ring. Anledningen till att du blir av med finnarna är att den trycker undan testosteron (vilket också kan minska sexlust, energinivåer osv). PMS och PMDS är symptom vilket betyder att man kan bli av med det med kost och livsstil. Men som sagt – är du nöjd kör!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.