förstoppning

Stopp i galoppen -Skitsnack

Av de frågor som dyker upp allra, allra mest så är det frågor som rör tarmen. Är det stopp i galoppen eller förstoppning i andra ord eller har du helt motsatt problem? ”IBS” och tarmfickor är otroligt vanligt idag och det sägs att det är någonting ”man får leva med”.  Va, är det så?

Man brukar dela upp IBS i två former och det är IBS-D och IBS-C, dessa står för diarré och constipation, dvs förstoppning. Mer än så gör man egentligen inte.

Om du har IBS-C så får du kanske till och med än mindre hjälp eftersom det inte anses påverka någons vardag i samma utsträckning som IBS-D. Vår matsmältningskanal är oerhört komplex – och lång – och det börjar redan i munhålan! Därefter ska det igenom hela härligheten innan det blir ett toalettbesök. Vad beror då exempelvis diarré och förstoppning på? Ja det kan vara en mängd saker, och det finns några generella tips vid förstoppning som jag inte riktigt håller med om. Här är katrinplommon och linfrön exempel. Det fungerar för vissa medan det för andra bara gör saken värre. Varför?

Har du bott i lägenhet med sopnedkast någon gång? Detta är ett långt, långt rör som slutar i en container. Säg att det är stopp, någon har slängt wellpapp på tvären som fastnat ungefär en halvmeter från slutet. Du försöker lösa detta genom att slänga på mer sopor, men ja såna som får plats. ”Lättsmälta” sopor som mjukt papper och kaffefilter. Du tänker att det ska ju inte fastna! Nej, men kommer soporna ner? Nej för det är stopp i änden. Du kan fylla på hur mycket du vill och bara hoppas på att trycket gör att wellpappen viker sig och lossnar. En enklare metod är dock att gå till slutet och ta bort wellpappen. Tadaaaa! Fritt fram. Flödet i röret igen.

Kikar vi på tarmfickor uppstår de ofta i den sista delen av tjocktarmen. Förstopning är ofta ett problem som uppstår i den sista delen av tjocktarmen. Om du börjar fylla på från andra hållet… ja det kan bli smärtsamt! Både med gaser, kramper och annat. 

En annan sak som kan lösa wellpappen på tvären är laxermedel men det är ju inte att rekommendera mer än som en tillfällig bot. Hur får vi systemet att fungera på daglig basis? 

I år har jag skapat mig en julkalender på mina medlemssidor HÄR och där går jag igenom övningar och tips vid just förstoppning. Där ligger också mer material om just detta. 

Magen är så viktigt att få koll på då den påverkar både vår mentala och vår fysiska hälsa. Det fungerar dessutom tvärtom, får fysiska och mentala hälsa påverkar magen. Lurigt eller hur! 

Om du liksom många andra inte upplever att katrinplommon och vatten fungerar – in och läs på Patreon

/M

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.