Sköldkörteln – Diagnos eller symptom?

Innlägget innehåller annonslänkar

Att få sköldkörtelproblem oavsett om det är över- eller underfuntkion, är det ett symptom eller är det en orsak? Det behandlas som ett problem i vården som ”bara kommer”. Man har fel på sköldkörteln helt enkelt om ens blodvärden ligger utanför referens. Så hur ser man på det inom funktionsmedicin? Ja inget system fungerar ensamt och hos de allra, allra flesta så fungerar kroppen precis som den ska. Det är få tillfällen som det är ett medfött problem vilket betyder att det är ett symptom. Så varför medicineras då en halv miljon människor i Sverige för sköldkörtelproblem? Ja det är faktiskt kost- och livsstilsrelaterat och jag återkommer till de vanligaste orsakerna bakom längre ned. 

Medicin kan rädda liv och det här inlägget handlar inte om att ta eller inte ta medicin. Att reda i varför något uppstå utesluter inte att medicin kan behövas jämte kost- och livsstil för att komma till rätta med symptom. 

Många av mina klienter har problem med sköldkörteln, medicineras men tycker ändå inte att de är av med alla symptom. De är trötta, har humörsvängningar och kan känna att de har lätt till att känna sig ”överväldigade” eller till stress, ångest och oro. Deras blodprover visar dock förbättring men det är ju inte bara blodprover som ska fixas – eller?!

Merparten har problem med en underfunktion vilket betyder att sköldkörteln av en eller annan anledning tillverkar för lite hormon. Det här är dock en nyanserad värld och på mina medlemssidor går jag mer igenom hur man kan tolka provsvar. Men för att summera det behöver man titta på mer än bara ”gasen” TSH samt hormonet T4 för att få en bra bild av vad som sker i kroppen. 

Symptom på underfunktion i sköldkörteln kan vara: 

 • Trötthet 
 • Orkeslös
 • Låg sexlust
 • PMS 
 • Menscykelrubbningar och/eller kraftiga menstruationer
 • Koncentrationssvårigheter
 • Nedstämdhet
 • Fryser lätt
 • Låg puls
 • Förstoppning 
 • Glömmer saker
 • Svullen i ansikte
 • Viktuppgång eller svårighet att gå ned i vikt
 • Torrt hår och hy och/eller håravfall 

Sköldkörtelproblem är ett Symptom 

Att få en över- eller underfunktion är ett symptom på något annat och i många fall är det en autoimmun sjukdom, dvs kroppens immunsystem anfaller kroppsegen vävnad – i detta fallet sköldkörteln. Det är då egentligen en annan typ av problem här än just ”sköldkörtelproblem” även om det tar sig i uttryck i den. 

I andra fall som till exempel vid ätstörningar eller annan typ av stress kan också sköldkörteln minska sin produktion och då med all rätt. Vi ska inte ”elda” på vår ämnesomsättning om det inte finns resurser eller om det finns en risk i att göra detta. Detta är helt enkelt ett fullt rimligt svar av kroppen även om det inte är önskvärt eller behagligt för den som får det. 

Vi har ytterligare en orsak bakom och det är näringsbrister eller toxiner, sköldkörteln kan helt enkelt inte arbeta pga ”resursbrist. 

Det är därför viktigt oavsett behandling att veta orsaken bakom och vad som händer i kroppen. Om du vill veta mer om sköldkörteln och hur du kan börja gräva i detta så kika på mina medlemssidor där jag har videos och många Q&A om just detta. 

Men att sköldkörteln är ett symptom innebär inte att du inte behöver arbeta med sköldkörteln specifikt också! Kost, livsstil och tillskott stöttar och här kan exempelvis celtic jodberikade salt (som jag alla gånger föredrar framför jodtillskott) samt ett kombinationspreparat av Q10, selen och vitamin E stötta samt även ashwagandha

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.