inteloerans

Symptom på intolerans mot livsmedel

Inlägget innehåller annonslänkar. När det kommer till att vara överkänslig mot ett livsmedel, eller att ha en intolerans så går tankarna ofta till problem i magen. Om man har en intolerans så bör man väl känna av det i form av värk i magen, uppblåsthet, diarré/förstoppning eller något annat? Nej, faktiskt inte. Det är minst lika vanligt att känna av symptom på andra vis. Inlägget handlar om känslighet mot exempelvis laktos, vete/gluten samt histaminer. 

Hur vanligt kan det vara med intoleranser, vilka är mer vanliga och vilka är symptomen?  

Det finns olika former av intoleranser där exempel kan vara laktos i mjölk samt gluten eller vete. När det kommer till laktos så handlar intoleransen om att man saknar det enzym som bryter ner laktos. Detta beror på att man antingen inte har genetiken för det, ens förfäder var helt enkelt inte anpassade för att äta mejerier i vuxen ålder. Eller så har man dragit på sig en laktosintolerans av andra skäl, som en skadad tarm. Det senare är mer vanligt i Sverige och visar sig då i tonår eller vuxen ålder medan den genetiska orsaken är mer vanlig globalt. På samma sätt kan man få en histaminintolerans, dvs pga en skadad tarm. Det är inte ovanligt att få olika intoleranser i samband med utmattning, däribland laktos, histaminer och veteprodukter. 

intolerans mot livsmedel

Vi kan sällan fixa hela problemet genom att endast ta bort det specifika livsmedlet mot vilken vi har en intolerans. Vi behöver ta bort och läka. Ta bort och tillföra. 

Hur vanligt är det med intoleranser?

Det är ganska vanligtmen det betyder ändå inte att alla människor är känsliga. Vid IBS kanske det till exempel handlar om att man är känslig mot en typ av kolhydrater som finns i olika livsmedel snarare än exempelvis gluten som är proteinet i vissa spannmål. Det finns däremot andra symptom som är vanliga vid intoleranser mot just dessa proteiner och det är allt från hudproblem, hjärndimma till näringsbrister. Detta kan som sagt göra det väldigt luddigt att följa och man kanske inte alls tänker att det har med maten man äter att göra. 

Symptom på livsmedelsintolerans:

  • Akne / Eksem
  • Svullenhet, kroppen samlar vätska och man upplever en ”stagnation” 
  • Ledvärk och/eller muskelvärk
  • Trötthet
  • Näringsbrister
  • Ångest och oro
  • Mag och tarmproblem som förstoppning/diarré, gaser, värk osv
  • Hjärndimma

Kan man testa detta med ett blodprov? Både ja och nej, det finns vissa tester men i dagsläget är de inte så säkra. Det enklaste är att testa själv att ta bort ett specifikt livsmedel i 3 månader för att utvärdera. Därefter kan man ta igen det och se hur kroppen svarar. Det man behöver vara observant på är att det kan ta tid att upptäcka symptomen. Säg att du upplever hjärndimma, ledvärk eller svullen kropp -hur lång tid tar det då att dels bli av med symptom men sen få tillbaka dem vid ”provokation”, dvs återintroduktion? Det beror på. Det beror på hur länge du var utan, blev du av med dina symptom helt (eller krävdes det mer än bara enstaka livsmedel?), hur mycket äter du och hur ofta.  

Varför får vi en sådan känslighet? 

Det beror på vad det är får känslighet, är det en kolhydrat som fermenterar i magen och skapar problem eller har vi en immunologisk reaktion mot ett ämne? Laktos är en vanlig intolerans och beror på avsaknad av enzymet laktas, man kan alltså inte bryta ned laktos korrekt. Om man fortsätter att äta laktos trots reaktion så kan man få en immunologisk reaktion till slut varpå man också får en inflammation. Detta är skadligt på sikt för kroppen, vi vill hålla vår inflammation låg. Vi kan också ha en immunologisk reaktion mot andra typer av ämnen i mat utan att ha en svårighet i att bryta ned det. 

Hur länge ska man testa innan resultat? 

Återigen beror det på. Vilka symptom upplever du och hur länge har du haft dem? Du kan få resultat efter en vecka (även om det är mindre vanligt) till att det tar 3 månader. 

Är en intolerans för evigt? 

Det behöver det inte vara, det beror lite på vad det är. En laktosintolerans som inte är genetisk kan gå bort när tarmen är läkt och laktasenzymet kan arbeta igen. Därav att många kan uppleva det under en period av exempelvis utmattning för att sedan kunna äta de tigen. Detsamma gäller om man plötsligt upplever en ökad histaminkänslighet, det beror på tarmen som i sin tur är ett resultat av kost liksom livsstil och olika stressorer. Du kan läsa mer om histaminkänslighet på mina medlemssidor HÄR. Jag har också en Q&A om det HÄR.

Vad gäller gluten och kasein är frågan en liten annan och det beror på typ av reaktion. 

Tillskott

Du kan stötta tarmens läkning med hjälp av kost, livsstil och tillskott.

Tillskottet quercetin kan dels minska histamin genom att stabilisera de celler som utsöndrar histamin, mastceller. Det är en flavonoid som finns naturligt i många växter. Det stöttar också tarmslemhinnan och gynnar tarmbiotan. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.