inteloerans

Symptom på intolerans mot livsmedel

När det kommer till att vara överkänslig mot ett livsmedel, eller att ha en intolerans så går tankarna ofta till problem i magen. Om man har en intolerans så bör man väl känna av det i form av värk i magen, uppblåsthet, diarré/förstoppning eller något annat? Nej, faktiskt inte. Det är minst lika vanligt att känna av symptom på andra vis. Inte ens vid celiaki, som är intolerans mot gluten är det helt säkert att symptom uppstår i just mag och tarmkanal. Detta gör det lite svårt att följa emellanåt eftersom de kan ta lite tid på sig. 

Hur vanligt kan det vara med intoleranser, vilka är mer vanliga och vilka är symptomen?  

Det finns olika former av intoleranser där exempel kan vara laktos i mjölk samt gluten. När det kommer till laktos så handlar intoleransen om att man saknar det enzym som bryter ner laktos. Detta beror på att man antingen inte har genetiken för det, ens förfäder var helt enkelt inte anpassade för att äta mejerier i vuxen ålder. Eller så har man dragit på sig en laktosintolerans av andra skäl, som en skadad tarm. Det senare är mer vanligt i Sverige och visar sig då i tonår eller vuxen ålder medan den genetiska orsaken är mer vanlig globalt. På samma sätt kan man få en histaminintolerans, dvs pga en skadad tarm. Det är inte ovanligt att få olika intoleranser i samband med utmattning, däribland laktos, histaminer och gluten. 

intolerans mot livsmedel

Vi kan sällan fixa hela problemet genom att endast ta bort det specifika livsmedlet mot vilken vi har en intolerans. Vi behöver ta bort och läka. Ta bort och tillföra. 

Det finns nämligen även andra typer av intolerans och en av dem är att man får en reaktion mot vissa proteiner. De två vanligaste intoleranserna är gluten som finns i spannmål samt mjölkproteinet kasein som finns i i mejerier.

Hur vanligt är det med intoleranser?

Det är mer vanligt än man tror eftersom fokus på symptom är just mag och tarmproblem, men det betyder ändå inte att alla människor är känsliga. Vid IBS kanske det till exempel handlar om att man är känslig mot en typ av kolhydrater som finns i spannmål snarare än gluten som är proteinet. Det finns däremot andra symptom som är vanliga vid intoleranser mot just dessa proteiner och det är allt från hudproblem, hjärndimma till näringsbrister. Detta kan som sagt göra det väldigt luddigt att följa och man kanske inte alls tänker att det har med maten man äter att göra. 

Symptom på livsmedelsintolerans:

  • Akne / Eksem
  • Svullenhet, kroppen samlar vätska och man upplever en ”stagnation” 
  • Ledvärk och/eller muskelvärk
  • Sköldkörtelproblem hypo- och hypertyreos
  • Autoimmuna tillstånd som reumatism, MS, ulcerös kolit, crohns osv
  • Trötthet
  • Näringsbrister
  • Ångest och oro
  • Mag och tarmproblem som förstoppning/diarré, gaser, värk osv
  • Hjärndimma

Kan man testa detta med ett blodprov? Både ja och nej, det finns vissa tester men i dagsläget är de inte så säkra. Det enklaste är att testa själv att ta bort exempelvis gluten i 3 månader för att utvärdera. Därefter kan man ta igen det och se hur kroppen svarar. Det man behöver vara observant på är att det kan ta tid att upptäcka symptomen. Säg att du upplever hjärndimma, ledvärk eller svullen kropp -hur lång tid tar det då att dels bli av med symptom men sen få tillbaka dem vid ”provokation”, dvs återintroduktion? Det beror på. Det beror på hur länge du var utan, blev du av med dina symptom helt (eller krävdes det mer än bara enstaka livsmedel?), hur mycket äter du och hur ofta.  Det kan nämligen ta allt från 1 dag till 2 månader. Därav att det kan vara väldigt svårt att lista ut. Vad man kan göra är att börja med att testa och därefter utvärdera. 

Varför får vi en sådan känslighet? 

Vi får en känslighet mot tex gluten och kasein när vårt immunsystem identifierar detta som ett ”farligt” ämne. För att detta ska ske så behöver två saker inträffa och det är att tarmen är mer genomsläpplig än vad den ska samt att immunsystemet kommer i kontakt med ämnet. Så problemet, eller grundorsaken här är ju egentligen inte enbart gluten eller kasein utan vår kost och livsstil har gett effekten genomsläpplig tarm. I andra ord; en skada i tarmen. Därav att vi sällan kan fixa problemet genom att endast ta bort det specifika livsmedlet. Vi behöver ta bort och läka. Ta bort och tillföra. 

Hur länge ska man testa innan resultat? 

Återigen beror det på. Vilka symptom upplever du och hur länge har du haft dem? Du kan få resultat efter en vecka (även om det är mindre vanligt) till att det tar 3, 6 och till och med 12 månader innan du upplever en stor skillnad! 

Är en intolerans för evigt? 

Nej det behöver det inte vara, det beror lite på vad det är. En laktosintolerans som inte är genetisk går bort när tarmen är läkt och laktasenzymet kan arbeta igen. Detsamma gäller om man plötsligt upplever en ökad histaminkänslighet, det beror på tarmen som i sin tur är ett resultat av kost liksom livsstil och olika stressorer. Du kan läsa mer om histaminkänslighet på mina medlemssidor HÄR. Jag har också en Q&A om det HÄR.

Vad gäller gluten och kasein är frågan en liten annan och det beror på typ av reaktion. Vill du lyssna på mer om Mag och tarmhälsa så kan du göra det HÄR

Du kan även kika på inlägg om tarmen HÄR

 

Läs mer!

På mina medlemssidor finns det mycket information om intoleranser, mag och tarmhälsa liksom histaminkänslighet! Där svarar jag också på dina frågor varje månad i en Q&A som du kan lyssna på när du vill.

Tillskott

Letar du tillskott som kan stötta din mag och tarmhälsa? Kost och livsstil är de stora pusselbitarna, och det som gör det hållbart på sikt. Däremot kan vi stötta med tillskott under perioder! Läs mer om det och vilka här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.