Östrogendominans

Inlägget innehåller annonslänkar till Bodystore

Att vara östrogendominant – vad betyder det egentligen? Det är en term som kanske inte är särskilt specifik men generellt kan sägas att det ofta ger symptom som spända och ömma bröst, viktuppgång, svullenhet, kraftiga blödningar och trötthet. 

För lite östrogen och framförallt svängningar i östrogen kan ge svettningar och huvudvärk och många kvinnor kan få det här innan mens och strax efter ägglossning.  

Kan man ha tecken på både för lite och för mycket och vad sker då? Ja, läs vidare. 

Så varför får vi en östrogendominans och kan det både vara för mycket och för lite? Ja det kan det, det kan nämligen svaja och allt har att göra med äggkvalitet, hur vi bryter ner östrogen och hur vi gör oss av med det när det är använt. 

Vi har olika typer av östrogener, det är nämligen ett samlingsnamn där östradiol är det mest potenta och detta tillverkas i våra äggstockar från androstendion och testosteron. Det tillverkas under våra fertila år och är det som är ansvarigt för att livmoderslemhinnan växer till sig och att vi får flytningar som pekar strax innan ägglossning.  Det är alltså inte ägglossningen som ger flytningar, det är östrogenet som tillverkas av äggskalet. Men östrogen gör också våra bröst fylliga, håller ordning på hyn, ger oss sexlust och livsglädje liksom bygger skelett. Det skyddar oss också mot svamp, bakteriell vaginos och urinvägsinfektion genom att hålla pH på en bra nivå ska att skyddande mjölksyrebakterier kan växa och frodas. 

Tecken på östrogendominans
  • Humörsvängningar 
  • Rosighet 
  • Viktuppgång
  • Kraftiga menstruationer, ofta med klumpar
  • Svullna bröst och/eller ömma bröst
  • Svullnad i kroppen, samlar vätska
  • Minskad sexlust
  • Trötthet
  • Koncentrationssvårigheter
  • Långsam ämnesomsättning
  • Sömnproblem
Tecken på lågt östrogen
  • Lätta blödningar eller inga blödningar
  • Torra slemhinnor, både i underliv, ögon, mun osv
  • Koncentrationssvårigheter
  • Svettningar och vallningar
  • Har torr hy, torrt hår och bröst som inte ”fylls ut”  
  • Nedstämdhet
  • Huvudvärk och migrän, särskilt om den kommer cykliskt

I början av menscykeln är våra könshormoner progesteron och östrogen låga, därefter stiger östrogen som tillverkas i äggskalen hos de mognande äggen. Ett ägg tar ledningen, ska kläckas varpå ägget slungas iväg in i äggledaren och därefter tillverkas fortfarande östrogen men framför allt progesteron av det nu tomma äggskalet.

Våra hormoner är i sig inga problem, med förutsättning att de får jobba på som de ska, och i rätt tid. Vad som är avgörande här är vår kost och livsstil. Hur vi äter och hur vi sover, tränar och stressar påverkar nämligen hur våra ägg växer till sig. Näringsbrister kan ställa in ägglossningen eller göra så att vi inte kan hantera östrogen på ett bra sätt när det är förbrukat – dvs när det ska brytas ner i levern och föras ut med avföringen. Är du förstoppad till exempel? Att vara förstoppad betyder att soporna inte bärs ut. 

Det vanligaste problemet är däremot problem i ägglossning, att vi får en svag ägglossning eller att den ställs in helt. Progesteron, som tillverkas efter ägglossningen håller nämligen koll på östrogenet så att det får positiva effekter. Utan progesteron löper östrogen lite amok och kan bygga för tjock slemhinna, det kan skapa svullenhet, fibrocystiska bröst, viktuppgång och humörsvängningar. I balans till progesteron ger det oss istället driv, livsglädje, fuktiga slemhinnor, ”glow” och ett starkt skelett. 

Detta kan dyka upp i 40-årsåldern, i fasen man vanligen kallar ”förklimakteriet” även om den termen kanske inte är helt korrekt. Men vi kan också ha en östrogendominans långt tidigare än så, särskilt om vi har näringsbrister, stressar sönder oss både mentalt och fysiskt med träning, kaffe och alkohol liksom undviker fett och animalier.  

Att ha symptom på både östrogendominans och brist på östrogen beror på att ägget inte är robust nog, ägglossningen är inte tillräckligt stark. Då kan det falla för lågt och för snabbt efter ägglossning samt även innan mens. Detta kan ge svettningar, huvudvärk/migrän och svampinfektion eller att man faktiskt kan uppleva att man känner sig sjuk ett par dagar innan mens varje månad! Det är alltså inte östrogenets fel i sig, det är svängningarna i det som i sin tur beror på ”allmänstatus” och hälsa inklusive näring, sköldkörtel osv. Du kan stötta kroppens utrensning av östrogen genom att exempelvis använda tinktur med maskros och calcium d-glucarate. Tänk på att inte använda kosttillskott under långa perioder i sträck utan att parallellt arbeta med grundproblemet. 

På mina medlemssidor kan du läsa mer om olika symptom i menscyklen och vad du kan göra åt en östrogendominans, brist på östrogen och hur du kan stärka din äggkvalitet. För det är alltid det som det handlar om – en stark ägglossning ger hormonell balans! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.