pms beror på

PMS – Vad beror det på?

Inlägget innehåller annonslänk. Varför får vissa kvinnor PMS medan andra inte alls märker av sin cykel, vad beror PMS på? Om man upplever PMS så gör man det efter sin ägglossning och innan mens. Det står för premenstruellt syndrom och just syndrom betyder att det är en samling symptom. Och det är det, det är en samling ganska vitt skilda symptom. De flesta känner säkert igen humörsvängningar, irritation, nedstämdhet, ilska liksom svullnad, ömma bröst, huvudvärk, akne och trög mage. Hur kan det bli såhär? Hur kan en person ha humörsvängningar medan en annan har akne? En tredje blir svullen och öm om brösten.

Inte bara nivån av hormoner

PMS uppstår när vi har en hormonell obalans av de två primära hormonerna i lutealfasen, nämligen östrogen och progesteron. Dessa påverkar i sin tur andra saker i kroppen varför symptom kan vara så olika från person till person. De har en inverkan på bland annat signalsubstanser som styr humör och driv, hormoner för vätskeinlagring, blodsocker, temperatur, hunger och mättnad samt puls.

Men det behöver inte bara vara nivån av progesteron och östrogen som är ett problem, det finns mer som påverkar. Vår hormonella upplevelse beror även på hur vi bryter ner hormoner och hur våra celler svarar på dessa hormoner.

PMS – Ett resultat av flera saker

Så vi ska helt enkelt först tillverka hormoner, därefter transportera dem i blodet så att cellerna kan svara på dem för att sist rensa ut dem. Det kan vara problem i ett eller flera steg här.

Våra könshormoner tillverkas i äggskalen på de mognande äggen. Våra hormoner är alltså ett resultat av ägglossning. Det krävs ägglossning, en bra sådan för att du ska kunna tillverka en bra mängd hormoner. För att detta ska bli bra så behövs en hel del näring. Sen ska vi också rensa ut förbrukade hormonerna och det gör via lever och tarmsystem varför mag- och tarmproblem kan försvåra detta. 

PMS och provtagning 

Kan man testa för sig för PMS? Nej, du kan inte ta ett blodprov som varken visar att du har PMS eller varför. Att testa könshormoner är i de allra flesta fall onödigt för dig som är under 40 när det kommer till utredning av PMS. Men du kan få många ledtrådar i annan typ av provtagning. Jag rekommenderar att man tittar på flera markörer så som exempelvis järn, vitamin D, B-vitaminer och homocystein, blodsocker och insulin samt blodfetter. Näringsbrister är alltså en stor del i PMS. För lite kalorier kan givetvis också ge sämre ägglossning, eller i vissa fall ingen alls. Då har du helt utebliven mens. 

Hormonell balans, att må bra under sin cykel är ett hälsotecken! Att ha PMS är alltså ett tecken på att kroppen inte har vad den behöver för att fungera optimalt. Kroppen vill bli gravid. 

Annat som kan påverka är alkohol, tobak, sömn, träning (brist på eller för mycket), för lite återhämtning i relation till stressorer, IBS osv. Det är alltså inte en enda sak! Och dessa faktorer kan man inte se i ett blodprov. Med det sagt finns det mycket man kan göra åt det. 

5 Tips vid PMS

  1. Minska snabba kolhydrater och socker. Yes, du har hört det förr. Men ett blodsocker som åker bergochdalbana kommer att förvärra PMS-besvär
  2. Hitta tid för återhämtning. Återhämtning är ett tillstånd, inte en syssla. Jag pratar mycket om detta och det betyder att det inte nödvändigtvis måste vara just yoga eller meditation för dig. Det kan vara att fiska, virka, gå i skogen, måla en tavla osv. Det är dock inte att googla och kika på netflix samtidigt. Återhämtning kan nås på många vis, så det beror helt enkelt på hur du gör något! Stress är inte farligt, men bristen på återhämtning är det. 
  3. Järnbrist är en av de mest vanliga bristerna hos kvinnor och som kan bidra till sämre äggkvalitet och därmed PMS. Se till att du äter järnrik mat som lever, rött kött, pumpakärnor och musslor.
  4. Tillskottet agnus castes vitex  som stärker ägglossning genom att sänka prolaktin och boosta dopamin. Det fungerar bra mot PMS. 
  5. För dig som har kraftiga besvär med PMS så kan histaminer vara en bov. Detta finns bland annat i alkohol, ost, charkuterier, fisk och konserverad mat. Prova att minska på histaminrik mat under en period för att se om det blir bättre. Quercetin kan stötta vid histaminintolerans. 

Läs tidigare inlägg om PMS – Ett nödvändigt ont här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.