sköldkörtel T3 rt3

Järnbrist och hjärnbrist

Järnbrist är kanske en av de vanligaste bristerna hos kvinnor idag, och det av många anledningar. Järnbrist leder faktiskt till hjärnbrist om det får pågå för länge, vi får nämligen svårt att koncentrera oss, blir trötta och svaga, får yrsel, blek hy och hjärtklappning samt tappar sköldkörtelfunktion. Men järnbrist är inte så enkel att rätta till som att dricka blutsaft eller ta kosttillskott. I detta inlägget får du reda på varför. 

 

 Järnbrist är mer vanligt bland kvinnor än överskott av järn, även om det också finns. Det senare är mer genetiskt betingat eller uppstår i en sjuk kropp – som så mycket annat. Våra kroppar kan nämligen göra så att järn blir en bristvara om den upplever att det är bättre för överlevnad. Varför? 

Järn och ferritin

Man mäter järn på många sätt i kroppen, däribland Hb, dvs hemoglobin i de röda blodkropparna men också järn, ferritin och järnmättnad. Ferritin är ett mått på järndepåer förutsatt att kroppen inte är inflammerad eller befinner sig under oxidativ stress – då kan man nämligen inte lita på det här värdet. Patogener som bakterier behöver järn, så vid en infektion skyfflar kroppen in järn i våra depåer, dvs ferritin. Ett förhöjt ferritin är alltså inte ovanligt i samband med hög inflammation och sänkt Hb, det betyder ofta en infektion. Men kroppen kan göra samma sak vid inflammation som svar på exempelvis IBS, autoimmun sjukdom som reumatism eller sköldkörtelfunktion liksom andra tillstånd som är inflammatoriska. Då är ferritin helt plötligt inte ett bra mått att gå på. Tvärtom är det då en inflammatorisk markör. Lurigt eller hur?

Järnbrist - Vad är orsaken?

Att ha järnbrist som visar sig i anemi, dvs blodbrist har gått långt. Men innan dess kan vi som sagt få en mängd andra symptom som koncentrationssvårigheter och allt som är kopplat till låg sköldkörtelfunktion, däribland håravfall, kalla händer och fötter, nedstämdhet med mera. 

Det finns flera delar i att ha lågt järn och den första och enklaste anledningen är att vi får i oss för lite järn från maten vi äter. Den andra, och lite mer luriga är att kroppen inte bedömer det säkert att ha ett bra järnvärde av de anledningar jag nämnde ovan. Men vi kan också tappa massa järn när vi har kraftiga menstruationer, problemet är bara att järnbrist i sig leder till kraftiga menstruationer. En riktigt ond cirkel. 

Andra faktorer som påverkar är brist på andra näringsämnen som vitamin A i form av retinol, koppar eller B2. Om det är så att man undviker animaliska produkter, vilket är den bästa källan till järn så finns det stor risk att man även har en brist på vitamin A som retinol då vegetabilier innehåller formen karoten. 

Vi har ytterligare en faktor, och det är att vi äter och dricker saker som försämrar järnupptaget. Där har vi bla polyfenoler, antinutrienter och kalcium även om de främst gäller icke heme-järn, dvs järn som kommer från vegetabilier. Här hittar vi livsmedel som kaffe, te och kryddor som gurkmeja. Polyfenoler är ju inte dåligt, tvärtom är det väldigt hälsosamt så det är inget vi ska undvika pga järnupptag. Det är en helhet när det kommer till hälsa, och man behöver gräva lite djupare än bara de mest uppenbara symptomen. Sällan är lösningen ett tillskott. 

Vill du testa dina järnvärden kan du göra det via ett enkelt blodprov men tänk på att ta in flera faktorer i tolkningen – ta hjälp! Inom referens är inte detsamma som att det är bra.  

 

Järn som tillskott

Jag rekommenderar inte att ta tillskott utan att veta vad det är som pågår och vad det är som orsakar järnbristen från början, annars kan man göra mer skada än nytta. Det finns givetvis undantag och det är vid graviditet då ett lågt järnvärde innebär en hög risk för barnet, särskilt vad gäller den kognitiva utvecklingen (hjärnan!). Då ska man ta tillskott! Men återigen, jag rekommenderar verkligen att man parallellt tar reda på varför järn är lågt. Är det intag eller upptag? 

Så kan man inte ha överskott av järn också? Absolut kan man det. Som jag skrev ovan är det mer ovanligt och beror ofta på genetik. Men det kan också vara så att man inte kan använda det järn man har i kroppen pga någon av ovan faktorer. Då är tillskott verkligen inte en bra idé. 

  • Vad äter du och hur tillagar du din mat? 
  • Hur fungerar mage och tarm – kan du ta upp vad du äter? 
  • Har du en pågående inflammation? 
  • Har du sköldkörtelproblem? Det försämrar nämligen även matsmältning i de flesta fall. 
  • Har du andra näringsbrister som hindrar upptaget? 

Vill du veta mer om vad du kan göra åt en järnbrist rekommenderar jag mina medlemssidor där en podd om detta kommer i veckan. 

/M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.