sköldkörtel T3 rt3

Järnbrist och hjärnbrist

Järnbrist är kanske en av de vanligaste bristerna hos kvinnor idag, och det av många anledningar. Järnbrist leder faktiskt till hjärnbrist om det får pågå för länge, vi får nämligen svårt att koncentrera oss, blir trötta och svaga, upplever nedstämdhet,  yrsel men också kryp i benen och hjärtklappning samt tappar sköldkörtelfunktion och kan få svårt att bli gravida. Men järnbrist är inte alltid så enkel att rätta till som att dricka blutsaft eller ta kosttillskott. I detta inlägget får du reda på varför. 

 

Järnbrist är mer vanligt bland kvinnor än överskott av järn, även om det också finns och särskilt då i form av en ärftlig sjukdom. Men det finns också tillfällen där järndepåer höjs till följd av inflammation eller infektion. 

Järn och ferritin

Man mäter järn på många sätt i kroppen, däribland Hb, dvs hemoglobin i de röda blodkropparna men också järn, ferritin samt transport och upptag  av järn i kroppen. Ferritin är ett mått på järndepåer förutsatt att kroppen inte är inflammerad – då kan man nämligen inte lita på det här värdet. Ett förhöjt ferritin förekommer ofta i samband med hög inflammation/Infektion ihop med ett sänkt Hb. Men kroppen kan göra samma sak vid inflammation utan infektion som svar på exempelvis kraftig IBS/IBD, autoimmun sjukdom som reumatism  liksom andra tillstånd som är inflammatoriska. Då är ferritin helt plötligt en markör för inflammation. Lurigt eller hur? Det är därför man gärna kikar på fler markörer i detta fallet och lär du dig mer om i kursen Järnkoll

Järnbrist - Vad är orsaken?

Att ha järnbrist som visar sig i anemi, dvs blodbrist har gått långt. Du har då en kraftig järnbrist. Men innan dess kan vi som sagt få en mängd andra symptom som koncentrationssvårigheter och allt som är kopplat till låg sköldkörtelfunktion, däribland håravfall, kalla händer och fötter, nedstämdhet med mera. 

Det finns flera delar i att ha lågt järn och den första och enklaste anledningen är att vi får i oss för lite järn från maten vi äter. Den andra, och lite mer luriga är att kroppen inte tar upp järn effektivt pga olika anledningar, däribland obalans i tarm och tarmbiotan eller problem med matsmältning. Men vi kan också tappa massa järn när vi har kraftiga menstruationer, problemet är bara att järnbrist i sig leder till kraftiga menstruationer. En riktigt ond cirkel. 

Andra faktorer som påverkar är brist på andra näringsämnen som vitamin A i form av retinol, koppar eller B2. Om det är så att man undviker animaliska produkter, vilket är den bästa källan till järn så finns det stor risk att man även har en brist på vitamin A som retinol då vegetabilier innehåller formen karoten. 

Vi har ytterligare en faktor, och det är att vi äter och dricker saker som försämrar järnupptaget. Där har vi bla polyfenoler, fytinsyra och kalcium även om de främst gäller icke hemjärn, dvs järn som kommer från vegetabilier. Här hittar vi livsmedel som kaffe, örtte och kryddor som gurkmeja. Polyfenoler är ju inte dåligt, tvärtom är det väldigt hälsosamt. Det är en helhet när det kommer till hälsa, och man behöver gräva lite djupare än bara de mest uppenbara symptomen. Sällan är lösningen ett tillskott. 

 

 

Järn som tillskott

Jag rekommenderar inte att ta tillskott utan att veta vad det är som pågår och vad det är som orsakar en järnbrist. Det finns givetvis undantag och det är vid graviditet då ett lågt järnvärde innebär en hög risk för barnet. Då bör man absolut ta ett tillskott! Men det kan också behövas vid kraftig järnbrist samt om man inte önskar äta järnrika livsmedel. Men återigen, jag rekommenderar verkligen att man parallellt tar reda på varför järn är lågt. Är det intag eller upptag? 

Så kan man inte ha överskott av järn också? Absolut kan man det. Som jag skrev ovan är det mer ovanligt och beror ofta på genetik. Men det kan också vara så att man inte kan använda det järn man har i kroppen pga inflammation. Då är tillskott verkligen inte en bra idé. 

  • Vad äter du och hur tillagar du din mat? 
  • Hur fungerar mage och tarm – kan du ta upp vad du äter? 
  • Har du en pågående inflammation? 
  • Har du sköldkörtelproblem? Det kan försämra upptag. 
  • Har du andra näringsbrister som hindrar upptaget? 

Vill du veta mer om vad du kan göra åt en järnbrist rekommenderar jag kursen Järnkoll

/M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.