Sköldkörtelproblem och några symptom du kanske inte känner till

Att få viktproblem, bli trött, nedstämd och tappa hår är symptom som många känner till när det kommer till sköldkörtelproblem och hypotyreos. Men det finns fler tecken på att din sköldkörtel inte fungerar som den ska, bland annat försämrad lukt och smak samt olika problem med mage och tarmkanal så som ”IBS” till exempel. 

 

Lukt och smak försämras

Har du märkt ett försämrat lukt och smaksinne? För lite sköldkörtelhormon kan påverka hur väl vi upplever smaker och lukter, och detta är en vanlig men okänd biverkning. Även zinkbrist kan leda till detta så testa både sköldkörtelfunktion och zinknivåer. 

 

Magproblem – IBS

SIBO som ofta går under klassificeringen  ”IBS” är väldigt vanlig bland de med nedsatt sköldkörtel. SIBO betyder att man har överväxt av tarmbakterier i tunntarmen, där de normalt inte ska vara. Detta medför gasbildning, uppblåsthet, förstoppning och/eller diarreer och andra mag och tarmsymptom. Om du känner igen dig i detta så behöver du adressera och bota din SIBO för att kunna läka hypotyreos. 

 

Matsmältning – Sura uppstötningar och tyngdkänsla efter måltid

Vi behöver ordentligt med magsyra för att kunna bryta ner maten vi äter, och vi behöver sköldkörtelhormon för att kunna tillverka magsyra. Detta betyder att många som har hypotyreos upplever att de inte kan äta viss typ av mat. Detta gäller särskilt proteinrika måltider och kött, men man kan också känna sig tung och trött efter en måltid, ha sura uppstötningar, huvudvärk, bitar i avföringen osv. 

 

Problem med menscykeln

Har du problem med din menscykel? Så som mellanblödningar, humörsvängningar, oregelbundna blödningar, kraftiga blödningar eller kanske inga blödningar alls? Det är vanligt vid hypotyreos. 

 

Preventivmedel = Hypotyreos? 

Sist men inte minst så kan hormonella preventivmedel påverka sköldkörtelhormon. Detta gör de genom att öka ett protein som binder upp sköldkörtelhormon, och eftersom våra celler bara kan använda sig av fritt hormon så kan det leda till en form av upplevd hypotyreos. 

 

Om du upplever att något av ovan stämmer in på dig – gå och testa din sköldkörtel. Och helst både TSH, T3, T4 och rT3 samt antikroppar TRAK och Anti-TPO. 

 


PROVTAGNING

Hur testar du sköldkörtelfunktion? Testa TSH, T4, T3 och rT3, läs mer om provtagning HÄR

Om du behöver hjälp med tolkning är du välkommen att bokat tid för rådgivning med mig. 

Vill du läsa mer om Sköldkörteln? Kolla Sköldkörtelproblem och vad provtagning inte hittar – rT3 eller Vad kan du göra själv åt problem med sköldkörteln?

 

/M

3 kommentarer

 • Anki

  Håller verkligen med om det här.

  TSH är genetiskt betingat, så olika personer har olika normalvärden.

  Är man yngre och frisk ska det sällan ligga över 2,5. Ta om om ett par månader. Ligger det kvar över 2,5 och du har TPO-antikroppar, eller känner symtom, prova behandling i sex månader!

  Jag hade ett TSH på 4,0 men skillnaden blev enorm. Det tog dock tid för kroppen att återhämta sig när jag väl hade fått rätt dos.

  Och jag behövde extra järn då sköldkörtelhormonbrist orsakade anemi för mig (lågt ferritin och hb).

 • Sara

  Jag hittade hit för att jag undrade hur levaxin påverkade smak. Jag har haft subklinisk hypo väldigt länge men det hittades nu i januari och sedan jag började medicinera så är jag inte längre lika förtjust i socker.

  Det blir en hönan till ägget situation men jag tror att det är för att kroppen inte längre går på sparlåga och vill sno åt sig den snabbast nedbrytbara belöningen. Jag är mer sugen på frukt än på godis. Vilket jag aldrig varit förut.

  Mitt luktsinne har också varit påverkat länge så vi får se om det kan bli bättre med tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.