IBS – Kan du bli av med det?

IBS kan ta sig uttryck på många olika sätt och anledningen är att det inte är en sjukdom eller en diagnos. IBS är ett samlingsnamn för magproblem och står för Irritable Bowel Syndrome, dvs man konstaterar att tarmen är irriterad. Läser man på magtarmförbundets hemsida så står det att ”kost kan hjälpa”. Vad är mage och tarmsystemets uppgift? Att ta hand om vad vi äter. Hur kan då kost kanske påverka? Det är väl klart att det påverkar! En irriterad tarm är ett resultat av fel typ av kost och livsstil. Problemet är att inte alla blir hjälpta av samma kost eftersom det finns olika orsaker bakom IBS och dess väldigt olika symptom. Så där en person svär vid vegetariskt kan en annan behöva göra precis tvärtom, dvs minska frukt, bönor och vissa grönsaker.  

 

Jag förstår att du blir trött och ger upp. Du har provat så många saker och ingenting fungerar. Men kanske har du inte fått rätt diagnos – vad för IBS har just du och hur ska man behandla just dig? 

Olika typer av IBS

Det finns olika typer av IBS, förslag på provtagning kommer längst ned i inlägget. 
 

1. Tarmbakterier på fel ställen – SIBO

Det finns olika typer av IBS och en av de vanligare är så kallad SIBO. Detta betyder small intestinal bacterial overgrowth och innebär en obalans i tarmbiotan genom att det befinner sig för många bakterier i tunntarmen. Bakterier ska främst bo och leva i tjocktarmen där de lever på den mat människokroppen inte kan bryta ner, däribland vissa typer av fibrer. I utbyte tränar de vårt immunsystem och tillverkar näringsämnen bland annat. Tunntarmen har också bakterier, men en betydligt mindre mängd än tjocktarmen. När detta ändras och det blir en överväxt av dem i tunntarmen så kallas det för SIBO. Dessa bakterier påverkar då vår matsmältning och näringsupptag och kan orsaka smärta, gasbildning, dålig andedräkt, förstoppning eller diarré. SIBO kan bli en effekt av mediciner som omeprazol, så kallade protonpumpshämmare. Många med IBS har SIBO. 

Vad kan man göra? Man behöver svälta ut de tarmbakterier som bosatt sig i tunntarmen. Vår västerländska kost med mackor, Kellogs special K och pasta matar ofta dessa då det är den typen av mat som startat problemet från början. Därför krävs det en specifik och ganska uteslutande diet för att bli av med problemet, därefter kan man bygga upp igen. Ta hjälp om du är osäker på hur. 

Har du en överväxt av tarmbakterier eller svamp (SIBO eller SIFO) så kan det vara väldigt jobbigt att äta vissa typer av grönsaker och stärkelse samt även syrat och fermenterat. Då mår man ofta sämre av den här typen av produkter. 

 

2. Obalans i tarmbiotan

IBS patienter visar ofta en obalans i tarmbiotan via avföringsprover, kallad dysbios. De har för lite goda av de goda stammarna och för mycket av de mindre bra stammarna. Vi ska ha en mångfald i våra tarmar, och egentligen blir det konstigt att namnge de bra och dåliga eftersom bra hälsa innebär en balans. Du kan ha en överväxt av ”bra bakterier” också. Många med IBS blir bättre av att behandlas med probiotika.

 

3. Läckande tarm 

Tarmen ska läcka lite för att släppa in näringsämnen till vår kropp men samtidigt vara stängd nog att hålla bakterier och andra mikrober borta. En tarm som läcker mer än den ska och som släpper in patogener, onedbrutna proteiner osv vilka kan ge symptom på IBS eller helt andra symptom – eksem, migrän och autoimmuna sjukdomar. Dessa triggar nämligen immunsystemet  och inflammation. 

Det finns kosttillskott som kan hjälpa vid läckande tarm, men man också leta efter grundproblemet – varför läcker tarmen mer än den ska? Vad i ens kost- och/eller livsstil har orsakat detta? Stress, näringsbrister och intoleranser är exempel. 

 

Lindra symptom eller bota problemet 

Det är skillnad på att lindra symptom och ta hand om grundproblemet. Det betyder att de livsmedel som ger symptom inte måste vara de typ av livsmedel som orsakar själva problemet. Du vet att du är på rätt väg när du kan hantera avsteg emellanåt utan att bli dålig. Känner du däremot att det går åt andra hållet, att du istället behöver avstå från fler och fler livsmedel så är du på fel väg. 

Det är skillnad på att vara intolerans och ha svårt för att bryta ned livsmedel. 

 

Känslighet för livsmedel

En känslighet för livsmedel kan ge samma symptom som IBS, dvs uppblåsthet, smärta, diarré och förstoppning. Men det kan också ge trötthet, humörsvängningar och hjärndimma. En känslighet mot livsmedel är inte ett grundproblem, det är en effekt av SIBO, dysbios eller läckande tarm varför man även måste läka det. 

Gluten är någonting som ofta kommer upp som en bov och jag har inte träffat någon IBS patient som inte märkt skillnad på att ta bort gluten. Alla blir bättre, MEN det är inte tillräckligt att bara ta bort gluten. Ofta blir vi som sagt känsliga mot gluten för att vi till exempel har en läckande tarm samtidigt som en läckande tarm förvärras av gluten (då det bla påverkar proteinet zonulin som i sin tur styr genomsläpplighet). Men vi måste också läka, det räcker inte att utesluta en sak. Hårt processade glutenfria alternativprodukter är oftast inte bra substitut vid IBS. 

Ganska glutenfritt eller fruktaner? 

Har man en känslighet för gluten så räcker det inte att minska på eller äta ”ganska” glutenfritt. Det spelar nämligen ingen roll om du äter en tesked vetemjöl eller en hel limpa, du kommer att få en reaktion oavsett eftersom det handlar om en immunologisk reaktion. Om du ska vara glutenfri pga just gluten så är det nolltolerans som gäller. Detta gäller som sagt om du har en intolerans mot det, det gäller inte alla. 

Många som har just IBS är inte nödvändigtvis känsliga mot just gluten utan kan även vara känsliga mot fruktaner, en sorts kolhydrat som finns i spannmål. Det kan vara värt att undersöka skillnaden och vad som är känsligt för just dig. 

Det är skillnad på att lindra symptom och ta hand om grundproblemet. Det betyder att de livsmedel som ger symptom inte måste vara de typ av livsmedel som orsakar själva problemet. 
Andra livsmedel som kan orsaka reaktion: 
  • Mejeriprodukter – Mjölkpoteinet kasein liksom mjölksocker laktos
  • Soja
  • Ägg
  • Majs
  • Jäst
  • Choklad, kaffe och nötter
  • Baljväxter

Att ha en irriterad tarm, IBS kan vara ett stort besvär för många. Vissa vill helst inte lämna sitt hem medan andra ”vänjer sig” och accepterar att de mer eller mindre alltid kommer att ha en uppblåst, smärtsam och rörig mage. 

Laktos

Om du har skadat tarmludd i tarmen pga IBS under många år så är du troligen känslig mot laktos, mjölksocker. Detta beror på att enzymet laktas som bryter ner laktos sitter i just tarmluddet, och när det är skadat kan du uppleva problem. Detta kan därför återgå efter läkning, då kan du tåla laktos igen. Man kan testa om man är genetiskt känslig (dvs man kan inte bryta ned laktos pga genetik) eller om det är förvärvat (tarmen mår mindre bra). 

Kan du läka IBS? 

Ja det kan du! Men du kanske inte kan förvänta dig att kunna äta en pizza dagligen, men de flesta kan tillåta sig avsteg efter det att de läkt. 

Kika mer på vilka tillskott som kan stötta dig här! 

Hur du läker IBS

  1. Äta: Gör en elimineringsdiet samt lägg till näringsrika livsmedel
  2. Återhämta: Det är inte bara vad utan även hur vi äter.
  3. Stötta: Vad behöver du stötta upp med? 
  4. Rensa: Har du en SIBO / SIFO eller annan typ av dysbios? 
  5. Återinföra; Vad tål du och vad tål du inte? 
  6. Underhålla: Hur kan just du leva på bästa sätt på sikt? Det är skillnad på behandlingskost och att ”leva”. 

Provtagning

Jag erbjuder provtagning för utredning av olika mag- och tarmproblem liksom problem med signalsubstanser osv. Läs mer nedan! 

5 kommentarer

    • Maria Särén

      Då är det antibiotika, men först behöver man veta sort och att det verkligen är parasiter och inte naturliga tarmbakterier som ställer till med problemen – då svälter man istället ner dem till en rimlig mängd. E coli kan vara exempel men också en obalans mellan firmicutes och bacteroidetes så det skulle jag säkra allra först.

  • Sanna Larsson

    Hej har haft problem med magen i flera år, haft magkatarr och nu ibs enligt vården.frågade vad man kan göra för att må bättre och de sa bara du får lära dig leva med det. Funderar nu om det kan vara läckande tarm eller parasiter. Hur vet man skillnaden? Har mest problem med illamående och ont i magen särskilt efter jag har ätit och en stund senare. Ont i både tarmen och magsäcken. Kan man kolla parasiter på vårdcentralen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.