Spända, ömma bröst och gråtmild? Det beror på östrogen

Inlägget innehåller annonslänkar till bodystore

Beroende av var i cykeln vilka symptom dyker upp kan man få en indikation på hur det står till med sin hormonella balans – eller obalans. Just spända och ömma bröst är ett tecken på högt östrogen och så kallad östrogendominans. Som med mycket annat är detta ett av kroppens sätt att prata med dig och en signal om att kroppen behöver hjälp. 

Detta kan även komma ihop med andra symptom som ökade humörsvängningar som lätt till gråt och irritation. Läs mer om varför i dagens inlägg. 

Spända, ömma bröst och humörsvängningar – en obalans

Östrogen är ett hormon som får saker att växa i kroppen – bröst, höfter liksom äggblåsor, livmoderslemhinna och skelett. Men det behöver balanseras upp av progesteron för att inte gå till överdrift och ge oss negativa effekter. Här är svullna, spända och ömma bröst liksom gråtmildhet och humörsvängningar efter ägglossning, dvs så kallad PMS ett tecken på en obalans. Dessa symptom kommer ofta tillsammans, även om det finns undantag och vissa kvinnor bara upplever spända bröst exempelvis. 

När vi får ömma, spända och svullna bröst under lutealfasen, alltså mellan ägglossning och menstruation eller strax innan menstruation så är detta ett resultat av för högt östrogen, antingen i sig eller i förhållande till progesteron. Men en vanlig anledning är också att vi är dåliga på att bryta ner östrogen och få ut det ur kroppen när det är använt, för att göra detta krävs en bra mage och tarm samt lever. IBS, övervikt, förstoppning och insulinresistens är alla potentiella orsaker bakom varför det blir såhär liksom stress och näringsbrister. 

Vi har alltid olika benägenhet för olika typer av symptom pga miljö, genetik och kost. 

 

Östrogen är en samling av hormoner där flera ingår:

Östradiol – Det starkaste östrogenet som tillverkas i våra äggstockar

Östron – Ett östrogen som främst kommer från fettvävnad och ju mer övervikt, desto mer östron. 

Östriol – Ett östrogen som främst tillverkas under graviditet men det är också en nedbrytningsprodukt av östradiol och östron, dock i mindre mängd. 

Nedbrytningsprodukter – Du kan inte rensa ut östrogen ordentligt pga näringsbrister, förstoppning osv. 

Xenoöstrogener från mat, dryck, plaster, hud- och hårvårdsprodukter etc 

Även om man säger att östrogen dominerar i första halvan av cykeln för att sedan ge över stafettpinnen till progesteron, så är faktiskt östrogen som högst efter ägglossning. Det är bara det att progesteron bör vara många gånger högre än östrogen och här blir det en så kallad östrogendominans om relationen mellan dessa inte är optimal för dig. Om man inte har en väl fungerande cykel, och med det menar jag en stark och mogen äggblåsa så blir progesteronproduktionen lägre än vad den ska vara vilket kan ge alla möjliga typer av symptom. Vad för typ av symptom som dyker upp när i cykeln ger en indikation på vad som är problemet, och som sagt är spända och ömma bröst ett tecken på högt östrogen. 

Vad kan du göra åt spända bröst? 

Först och främst behöver du ta reda på vad det beror på. 

 • Tar du hormonella preventivmedel? Dessa påverkar såklart den hormonella balansen och kan ge biverkningar. 
 • Hur fungerar mage och tarm – går du på toaletten dagligen? 
 • Har du IBS? Läs mer om IBS här
 • Äter du näringsrikt eller är du vegan/vegeterian med möjliga brister? Äter du då mycket xenoöstrogener som sojaprodukter och andra bajlvxäter? 
 • Äter du mycket snabba kolhydrater som mjölprodukter och/eller socker? Känner du ofta sötsug? Läs mer om Problem med insulin och blodsocker
 • Ät du över 45 år? Inför menopaus är östrogen som högst och progesteron som lägst. Progesteron sjunker alltså först innan vi träder in i detta. Detta kan uppstå tidigare, redan i 35-årsåldern men då ska man veta att det oftast är högt reversibelt med hjälp av kost och livsstil. 
 • Har du en Histaminintolerans ? Histaminer driver på östrogen liksom östrogen driver på histaminer! 
 
Se till att ta hand om ovan nämnda faktorer först och främst, gör en självinventering och se var du befinner dig. Förstoppning gör så att vi tar upp östrogener från avföringen igen, östrogener som ska ut eftersom de är förbrukade. Här behöver vi en väl fungerande galla samt ämnen som ”paketera” östrogenet, exempel är fibrer men också näringsämnen för att alla enzymer ska fungera som gör just det här. En hel del näringbrister gör nämligen så att vi inte kan bryta ner östrogen ordentligt, och risken för det ökar om man äter en vegetarisk eller vegansk kosthållning. 
 

Kosttillskott

Kosttillskott är ingen lösning men de kan hjälpa. 

Se fler tillskott HÄR
 

Övrigt

 • Skippa alkohol som gör att vi bryter ner östrogen sämre
 • Rör på dig och håll en hälsosam vikt
 • Ät grönsaker som stöttar utrensningen av östrogen 
 

/M 

 

På mina medlemssidor har jag ett helt inlägg där jag går igenom vilka symptom som kan dyka upp när i cykeln, och vad de då beror på. 

 

4 kommentarer

 • Annika Wallquist

  Hej Maria,
  Kan jag få kontakt med dig & ställa några frågor? I så fall hur? Har iallafall tre, ev 4 av ovannämda ”symptom” & vill gärna veta hur jag ska gå vidare.

  Tacksam för svar
  /Annika

  • Maria Särén

   Hej Annika,Du kan bli medlem på mina medlemssidor eller boka en konsultation för svar på frågor, däremot har jag ingen möjlighet att svara på dem på annat vis 🙂
   Men spana gärna in patreon eller konsultation!
   /M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.