pms beror på

PCOS Behandling – en guide

En hel del av mina klienter har fått diagnosen PCO eller PCOS och är förvirrade över vad de har samt PCOS behandling. De har googlat men känner inte igen sig, eller så gör dem det men vad betyder det? Idag går jag igenom olika typer och hur du kan tänka kring PCOS behandling. 

Vad är PCOS? 

PCOS står för polycystiskt ovariesyndrom och vad man ser i ett ultraljud är många små ”cystor” på äggstockarna. Detta är dock inte cystor utan äggblåsor. PCOS har blivit en slaskdiagnos och ställs ofta felaktigt då man kan ha polycystiska ovarier även vid andra tillstånd. Vad det betyder är nämligen bara att äggen puttrar på halvfart och vi inte har ägglossning. Dessutom kan en person ha PCOS utan att ha polycystiska ovarier vid en gynekologisk undersökning, så detta är alltså inget diagnosverktyg. Om vi inte vet vad felet är så kan vi heller inte behandla det, vi måste alltså först veta om det är PCOS, därefter vilken typ för att behandla det.  Man upptäcker kanske inte att man har PCOS förrän den dagen man försöker bli gravid. Anledningen är att kvinnor med PCOS antingen inte ägglossar alls eller extremt sällan och det är ju svårt att bli gravid utan ägglossning. Detta gör också att det finns en mängd halvmogna ägg som inte kläcks på äggledarens, och det är detta man kan se. Men det finns som sagt fler anledningar bakom polycystiska ovarier, se inlägg HÄR

Som med alla hormonella obalanser så tar det tid att fixa, det går inte på två veckor eller ens månad. Vi behöver arbeta långsiktigt och strategiskt och det är ingen tillfällig behandling. Det kan visserligen behövas en tillfällig ”strikt” behandling genom kost och kosttillskott liksom livsstil, men ska det hålla så behöver vi också ändra våra vanor. 

Vid PCOS så har vi blodsockerproblem, frågan är bara vad som driver det. Detta kan vara enbart kost men också inflammatoriska tillstånd. 

Symptom på PCOS
  • Höga androgener i form av tex testosteron och/eller DHEA
  • Ökad hårväxt i ansiktet – inte små ludna hårstrån utan grövre
  • Akne (ej cyklisk) på käklinje

Vi kan ha höga androgener av andra anledningar så som exempelvis efter användandet av hormonella preventivmedel är vanligt. Det är alltså vanligt att få en peak i androgener när man slutar med preventivmedel och särskilt då Yasmin och andra sorter som är så kallade antiandrogena. Visst är det här intressant med tanke på att man gärna skriver ut den här sorten just mot akne och problemhy?! I bästa fall plåstrar dem på symptom under en period. Men när du väl ska komma av hormonella preventivmedel blossar det ibland upp, och det kan komma som mest efter ca 6 månader. Många har tyvärr redan gett upp då och börjat igen. 

Akne och hårväxt kan bero på andra saker

Att få cyklisk akne, dvs 1-2 veckor innan menstruation är inte alltid PCOS utan kan vara en del av PMS. Du kan också vara luden i ansiktet vid underfunktion i sköldkörteln, så kallad hypotyreos liksom vid ätstörningar. Här får vi alltså titta på typen av hårväxt. Dessutom kan hårväxt dyka upp pga stress och en dysbios i tarmen, dvs en obalans i tarmfloran. Många vägar leder till Rom. 

Du kan också lära dig mer om detta och hur du behandlar det i kursen Hormonkoll för PCO och PCOS

Preventivmedel och PCOS

När vi ändå är inne på preventivmedel så kan vi lika gärna presentera den första typen av PCOS som är just ”efter P-medel PCOS”. Denna varianten uppkommer när man slutar med preventivmedel och liksom jag nämnde ovan, får en höjning av androgener när kroppen försöker stabilisera sig igen. 

Den här varianten är alltså en bieffekt av hormonella preventivmedel. Men här gäller det att vara säker på att det verkligen är det och att du inte redan hade problem som du ville bli av med innan du gick på hormonella preventivmedel. Har du problem med blodsocker exempelvis eller hade du som sagt redan problem innan, det kanske till och med var det som gjorde att du började med hormonella preventivmedel? Den här varianten behöver hjälp med att dels fylla upp med näringsämnen, läka tarmen, lugna systemet och så vidare. Ibland löser den sig själv med tålamod men ibland inte. Men om den ger med sig så är det egentligen inte en ”äkta” PCOS. 

Behandling innebär kost, kosttillskott och livsstil! Men också tålamod. Du ska undvika snabba kolhydrater som socker och mjölmat men behöver oftast inte äta en strikt lågkolhydratkost till skillnad från nedan PCOS. 

Insulinresistens och PCOS

Detta är ju egentligen den ”klassiska” PCOS och den allra, allra vanligaste vilken beror på att man har ett problem med blodsocker och insulinresistens. Ungefär 70-80% av alla med PCOS har denna typen. Detta är en annan sida av myntet diabetes typ 2 eller metabolt syndrom (du behöver inte ha diagnosen diabetes för att ha PCOS) och inte helt otippat behandlas det också just så – med kost och träning. 

Insulinresistens driver höga nivåer testosteron genom att säga till äggstockarna att producera mer testosteron samtidigt som de inte konverterar det till östrogen (vilket är den naturliga vägen). Därför har man då halvmogna äggblåsor men där inget blir helt moget och kläcker. Här har du alltså ett förhöjt testosteron om du skulle ta ett blodprov. Ofta har du även höjt DHEA, men inte alltid. 

Du behöver inte vara överviktigt eller ha viktproblem för att ha problem med blodsocker! Detta är en viktig aspekt då många avfärdar detta för att de är normalviktiga. Dessutom ger ökat testosteron sämre insulinkänslighet hos kvinnor vilket gör det till en ond cirkel. 

Vid PCOS får vi förhöjda nivåer av hormonet LH under en större del av cykeln. LH är hormonet som man mäter vid ägglossningstester så försöker du bli gravid och använder dig av ägglossningstester så kan alltså ett sådan test visa positivt en större del av cykeln utan att du har en ägglossning. Ägglossningstester visar inte att du har ägglossning, de visar ett hormon som triggar ägglossning. Men vid PCOS är det här hormonet förhöjt under en större del av tiden men du har som sagt ingen ägglossning. 

Behandling: Att först och främst arbeta med kosten där en av de viktigaste sakerna är typ och mängd av kolhydrater. Du minskar snabba, raffinerade och näringslösa kolhydrater som pasta, chips, smörgåsar och kex till förmån för rotfrukter och bär. Det är också viktigt att öka proteinintag. 

Blodsockerhantering är det allra viktigaste i den här varianten av PCOS. Så här gäller det att ha koll på kost men också träning då det förbättrar insulinkänsligheten. Här är en form av lågkolhydratkost effektiv för att komma till rätta med problemet. Det betyder inte att det behöver vara så livet ut, ofta tål man kolhydrater lite bättre när känsligheten kommer tillbaka. Dock kommer man alltid att ha en benägenhet till metabolt syndrom. Det finns även kosttillskott som snabbar på förloppet. 

Stress och PCOS

Vid stress kan binjurarna svara med att tillverka en stor mängd DHEA vilket i sin tur kan ge symptom på PCOS om man har anlag för det. I det här fallet har vi alltså inget förhöjt testosteron utan endast ett förhöjt DHEA, i de flesta fall. 

Här behöver man adressera sin livsstil främst men självklart kan kosten också vara en stressor. 

Behandling: Meditation, promenader men också minska många och långa konditionspass som kan förvärra problemet hos de med stress-PCOS. Det eldar nämligen ytterligare på kortisol. Även här behöver man tänka på vad man äter, men tvärtom mot ovan så kan lite mer stärkelserika kolhydrater vara fördelaktigt. 

 

Stresshantering är det allra viktigaste i den här varianten av PCOS. Det finns kost och kosttillskott som hjälper men de gör inte jobbet ensamma. Här behöver du inte äta en strikt lågkolhydratkost, tvärtom kan du behöva kvalitativa kolhydrater för både stress och tarmbiota. Jag rekommenderar dock rotfrukter och bär i första hand. Självklart bör du undvika snabba kolhydrater som socker och mjölmat då dessa stressa kroppen. 

Inflammation och PCOS

Ytterligare en anledning bakom PCOS kan vara IBS, eksem eller autoimmuna sjukdomar, dvs inflammatoriska tillstånd. Då är det egentligen inte alls PCOS som ska behandlas i första hand för att tillfriskna utan att minska inflammation. Som vanligt är det då mage och tarm som blir fokus! Inflammatorisk PCOS kan också ge förhöjt testosteron. 

Behandling: Att minska inflammation genom kost; ta bort intoleranser och lägga till näringsrik mat. Här kan en elimineringskost vara effektiv samt att arbeta med tarmen ifall IBS och/eller förstoppning är ett problem. 

Är inte PCOS genetiskt? 

Det finns vissa kvinnor som har en genetisk benägenhet att få PCOS för att deras mammor har haft det eller för att papporna haft metabola problem. Det betyder inte att det finns en enskild ”PCOS-gen” men det finns studier som antyder att det förekommer mer i vissa familjer. I min erfarenhet så brukar dessa kvinnor antingen ”ärva” den metabola profilen, dvs de har ett blodsockerproblem. 

 

Provtagning och PCOS

Det finns provtagning för att utreda vad som driver PCOS. Markörer som kan ge mer information är bland annat insulin och/eller c-peptid, långstidsblodsocker, fasteglukos, salivprov på kortisol och DHEAS och vitamin D utöver östrogen, testosteron, DHEAS och SHBG. 

Känner du att du behöver hjälp så kan du anlita mig exempelvis för rådgivning och utredning av symptom, vad de kan bero på och vad vi kan göra för att hjälpa dig. Annars rekommenderar jag att du kan läsa mer på Lara BridenHon skriver mycket om hormonella problem och ger många tips! 

 

/M

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.