PCOS eller PCO?

Inlägget innehåller annonslänk till bodystore. 

Har du PCOS – eller är det kanske PCO? Alla dessa termer är väldigt förvirrande och jag ska reda lite i detta i dagens inlägg! 

Vad är PCO och PCOS först och främst? Ja PCO står för polycystiskt ovarier vilket betyder att man då har många små äggblåsor som ligger och puttrar. Det är fullt normalt att ha flera ägg varje månad som mognar innan ett tar ledningen och bli det som då ska ”kläckas”. Antingen blir man gravid eller så får man menstruation.

Vad händer med de andra äggen? Det tar 3 månader för varje ägg att nå full mognad så därav att vi har ett gäng på g i äggstockarna mer eller mindre alltid. Vi har däremot fler än vad som blir till fullt mogna ägg och dessa återabsorberas och tas om hand av kroppen. Så långt är allt som det ska! Men vid PCO och PCOS så har vi ganska många som ligger här på kö för att ta fart och nå full mognad, problemet är att inget av dem gör det. Därför har vi många små äggblåsor men inga mogna ägg. Detta i sin tur leder till utebliven ägglossning eftersom de helt enkelt inte är redo för det, de är för små. Varför blir det så? Ja vi återkommer till det strax. 

PCO vs PCOS

Är PCO och PCOS samma sak? Nej. PCO står för polycystiska ovarier och PCOS för polycystiskt ovariesyndrom. PCOS är en diagnos/syndrom, PCO är ett tillstånd. Så vi har helt enkelt PCO vid PCOS men vi kan också ha PCO av andra anledningar. Detta blir ju lite förvirrande just med hur man har namngett det. 

PCO – Många små äggblåsor och ingen ägglossning eller väldigt oregelbunden sådan. Man kan ha regelbunden blödning eller ingen alls, alternativ oregelbunden blödning. 

PCOS – Många små äggblåsor samt symptomen på PCOS som hirutism (manlig hårväxt i ansikte), akne och/eller förhöjda nivåer av så kallade androgener vilka innebär DHEAS, testosteron och/eller androstendion. Orsaken bakom detta är att vi har ett insulinproblem.  Kika också på mitt förra inlägg PCOS -EN guide

Att ha polycystiska ovarier och orgelbunden mens är alltså inte tillräckligt för att få diagnosen PCOS. Du kan ha PCO. Så vad beror på PCO på då? Näringsbrister, sköldkörtelproblem… som exempel. Min kurs Hormonkoll PCO / PCOS hjälper dig att få regelbunden cykel och stark ägglossning med PCO och PCOS. 

Behandla PCOS 

Hur du behandlar PCOS beror på vad det beror på, läs inlägget ”PCOS – En guide”. Är det verkligen PCOS du har eller är det PCO? För PCOS är Myo-inositol ett bra tillskott. Oavsett så är det kost och livsstil som är grunden, men vi kan alltid stötta med kosttillskott också. På mina medlemssidor finns också mer info om grunden. Nedan nämner jag några exempel på tillskott! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.