Vad har du på huden och hur påverkar det dig?

Inlägget innehåller annonslänkar till jordklok

Kan vad vi smörjer och tvättar oss med påverka kroppens mående? Ja det kan det! Huden är ett fantastiskt organ som kan plocka upp ämnen och forsla in det i kroppen, om än inte i samma koncentration som om man skulle äta det. Saken med kroppsvård som smink, krämer och tvätt är att vi gör det dagligen, år ut och år in. Koncentrationen ökar med tiden, särskilt om kroppen inte gör sig av med det i samma takt. Men oavsett, varför hålla på med saker som inte är bra för varken hälsa eller miljö?  

Många undrar vad man ska prioritera, för det kan ju bli ganska dyrt att byta ut hela sitt badrumsskåp. Det vi smörjer oss med, som får vara kvar på huden ger större effekt än ett schampoo som snarare har större effekt på miljön. Så det beror lite på helt enkelt men pratar vi din hälsa så är prioritet alla krämer och lotions samt smink, och då i synnerhet det du har på läpparna och under armarna. 

Kan du förstå innehållet i det du använder utan att behöva studera kemi? Ja, idag finns digitala verktyg som hjälper dig tyda innehållsförteckningen. Jag nämner två stycken nedan.

Tips på digitala tolkningsverktyg

Skinfo är en finfin app där du kan söka på produkter och se vad de innehåller. Finns i appstore som app och är gratis. 

denna hemsidan kan du klistra in den innehållsförteckning du undrar över och se vad det ”betyder”. Klicka på bilden för att komma till sidan. 

De här verktygen kan visa eteriska oljor som ”tveksamma” då dessa kan orsaka allergiska reaktioner hos de som är känsliga. Men om du inte upplevt en reaktion mot exempelvis pepparmyntsolja eller ros så är det inga farliga ämnen för dig. 

Hudvård kommer främst inifrån, vi kan stötta med bra produkter men vi kan inte lappa ihop något halvdant. Det är lite som att slipa och olja in ett snyggt, massivt träbord jämfört med att försöka göra detsamma med ett i laminat – det senare kommer aldrig att bli snyggt hur dyr slipmaskin och olja vi än köper! Det finns bara inte där och det är likadant med hudvård. Grunden är och förblir en bra kosthållning samt träning. Men vi kan komplettera med lite bra produkter, nedan kommer mina favoriter. 

Tips på produkter

Favoriten - Jojobaolja

Denna kan användas till allt - sminkborttagning och att smörja kroppen med! Passar både mig och mina barn då den är mild. Tänk på att smörja på fuktig hud så att den binder vatten eftersom det är en ren olja. Smidigt att smörja efter duschen och innan du torkar dig. Klicka på bilden för att komma till produkten.

Tvål

Denna är en bra variant av den populära aleppotvålen. Gjord på olivolja och lagerbärsolja som är vårdande och kan användas som både tvål och schampoo. Den är också antibakteriell och har traditionellt använts vid både eksem och mjäll. Vi har den som tvål. Klicka på bilden för att komma till produkten. ​

Övriga favoriter i hemmet är ättika och bikarbonat för rengöring liksom linsåpa! 

2 kommentarer

  • Skinimalist

    Hej, Joakim här och skapare av Skinimalist (iPhone). Min sambo hade testat ett flertal appar men många saknar hennes produkter. Jag har precis släppt en gratisapp som istället för att kolla produkterna hjälper dig att tyda ingredienserna i innehållsförteckningen ifrån ett foto.
    Kan rekommendera att pröva den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.