pms beror på

Vår diet handlar inte bara om vad vi äter

Inlägget innehåller annonslänk till adlibris. 

”Men jag vill ha hjälp med min PMS!”. Ja, det är  den här vägen vi får gå, lita på mig. 

Våra kroppar pratar med oss på olika sätt men generellt kan man säga att symptom är tecken på att något är fel. Vad jag gör, och vi ”alternativa” som jobbar på ett funktionsmedicinskt sätt är att fråga varför. Varför är kroppen utbränd och trött, varför har du migrän, PMS, IBS, sköldkörtelproblem, håravfall, autoimmun sjukdom… listan kan göras lång. Vad vi äter har en stor betydelse för hälsan, och kanske den största investeringen vi kan göra då den utgör åtminstone 70% av resultatet. Men de övriga 30% då – vad är det? Jag träffar kvinnor dagligen som befinner sig i situationer där de kämpar med att sätta gränser, att inte vara bra nog, att vilja mer och där målen är väldigt luddiga. Luddiga mål gör att vi får en oerhörd negativ stress. 

Som min coach säger: Du vill ha något för att du vill känna vad du tror att du ska känna när du får det. 

Kost utgör minst 70% av vårt mående, men det gör inte de övriga 30% oviktiga. Vad kan vi göra här?

Vad är negativ stress? 

Stress kan vara både positiv och negativ, och stress för mig är inte samma sak som det är för dig. Allt handlar om hur det upplevs. Det handlar delvis om den berömda stegen som sätts på fel vägg. Vi klättrar upp på karriär- och livsstegen för att upptäcka när vi kommit upp att den står på fel vägg. Vad vill du egentligen? För vet du inte det är det väldigt svårt att sätta gränser, att prioritera och göra val. Du tappar fart och riktning men framför allt meningsfullhet och tillfredsställelse! 

Att negativ stress ökar risken för många typer av sjukdomar är inget konstigt då våra tankar och känslor påverkar hormoner i kroppen, vilka i sin tur påverkar alla inre system. Kroppen kan inte skilja på en äkta kris och en upplevd kris. Det är alltså fullt möjligt att stressa ihjäl sig för ”fiktiva” kriser och tankar om att inte vara tillräckligt bra, höra till eller aldrig ha nog. ”Alla andra” verkar ju fixa det eller vara lyckliga och vara så satans uppfyllda av mening, varför känner inte du så? 

 

Du tappar fart och riktning men framför allt meningsfullhet och tillfredsställelse! 

Måste man alltid veta vad man vill? 

Nej, men man kan ta reda på det. Enda sättet att veta är att testa olika saker. Och det är väl ändå det livet handlar om, att våga testa och ta reda på vad man tycker om?! Och ta reda på vad man inte tycker om. Det är lika viktigt; vilka situationer trivs du inte i, vilka människor mår du inte bra av osv. Det betyder inte alltid att vi kan undvika det till 100% men vi kan skapa en medvetenhet och göra den biten mindre. Inte bara tro att det ska vara på ett visst sätt eller att du borde må bra av det där du trodde att du ville ha. Men när du väl fick det så gör du inte det. 

Vi människor är beroende av utveckling och utmaning, växer vi inte så dör vi. Vi är också beroende av kvalitativ återhämtning. Hur ser din balans mellan dessa ut? Upplever du inte meningsfullhet och tillfredsställelse så är det något som saknas och det påverkar hälsan, hur bra du än äter. 

Grunden är en förutsättning för hälsa

Så vart är jag på väg med detta inlägget? Jo att en bra grund är en förutsättning för hälsa och den behöver många delar; kosthållning, träning, återhämtning men också gränssättning och att ”klättra på rätt stege”. En bra coach kan vara en guldgruva liksom terapi. Men för dig som inte kan eller har möjlighet till det kommer här två förslag på böcker att läsa. 

Mod att vara sårbar - Brené Brown

Detta är en bok jag verkligen rekommenderar till dig som känner igen dig som en prestationsprinsessa eller perfektionist. Det är en bok som definitiv fått mig att reflektera över både föräldraskap, relationer, hur jag agerar och vilka strategier som inte arbetar för mig.

Upptäck din livsenergi - Maria Nemeth

Trots en amerikansk och väldigt "cheesy" titel så är det en bra bok som handleder dig på ett konkret sätt i hur du hittar dina styrkor, din passion och din gnista.

/M

2 kommentarer

 • Linda

  Hej!
  Har du tips på bra coacher? I skåne? Gått till många psykologer, kuratorer, kbt osv men hittar inte rätt i det jag behöver. De som tilltalar och hjälper mig är människor som Micke Gunnarsson, Byron Katie, osv osv…. och du ?. Har du tips? Kram Linda

  • Maria Särén

   Hej!
   Tyvärr har jag inte det, skulle vara bra med ett sådant nätverk. Men låter som att du vill ha det spirituella och det konkreta i ett. Enda tips jag har är att slänga ut frågan – kanske på linkedin om du har det? Jag har personligen videosamtal med min coach och det fungerar utmärkt, hon bor i Stockholm och jag på västkusten så låt inte plats begränsa dig om du hittar någon bra. En bra coach är värt väldigt mycket 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.