Mat, vikt och kalorier

Det är ett väldigt känsligt ämne det här med vikt, oavsett om det handlar om att vara överviktig eller underviktig så har vi alla känslor kopplat till ordet vikt. I dagens inlägg kommer jag att gå igenom hur man når en hälsosam vikt utan att behöva tänka på kalorier. Ett djupare inlägg om detta finns på mina medlemssidor på patreon

Att behålla en hälsosam vikt är ett långsiktigt arbete där det handlar om tillit, precis som hälsa i övrigt

Det finns risker med att både vara över- och underviktig, och med det sagt så handlar det inte om BMI eller en subjektiv bedömning ur en estetisk aspekt utan vad kroppen anser vara över- eller undervikt. Låter det luddigt och svårt att greppa? 

Vi är så vana vid att bedöma vikt utifrån utseende och vad som anses vara ”normalt” eller ”vanligt” att vi kanske inte tänker på det här som något mera. Jag tror inte att någon är fri från att lägga värderingar i vad vi anser vara snyggt, fult eller hälsosamt när det kommer till vikt baserat på vad vi ser med våra ögon. Men vad tycker kroppen? 

Att övervikt är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdom, demens och cancer tror jag att vi alla är medvetna om. Men hur är det med undervikt? Fler och fler studier visar att du kan vara ”tjock på insidan”, eller smal och ohälsosam. Att vara smal är alltså ingen garanti för hälsa.

Kroppen har en önskevikt, en så kallad setpoint. Denna kan vi påverka både upp och ner med trygghet, stress, inflammation och sömnbrist bland annat. Vi kan alltså förändra vår setpoint beroende på vad vi äter, känner och hur vi rör oss men också vilken miljö vi befinner oss i. Vår rätta vikt handlar inte om en siffra, istället handlar det om ett tillstånd där kroppen utan ansträngning kan parera vad som kommer in i form av mat, hur vi rör oss och hur vi sover utan att variera mer än ett par kilo. Det ska alltså inte krävas ett arbete att kontrollera sin vikt med kalorier och dietande liksom träning. Kroppen är inte en konstant maskin där vi får ut vad vi stoppar in. Det är en otrygg och kanske även sjuk kropp som reagerar på det viset. 

Det ska alltså inte krävas ett arbete att kontrollera sin vikt med kalorier och dietande liksom träning. Det är en otrygg och kanske även sjuk kropp som reagerar på det viset.

Vad påverkar vikt

Så vad kan påverka vad kroppen ”vill” väga och göra? Har kalorier en betydelse? Kalorier har absolut en viss betydelse men informationen som maten ger har större betydelse. Mat är nämligen information vilket i sin tur påverkar vårt hormonella system. Hormoner är kommunikatörer som meddelar kroppen om vad den ska göra, vilken typ av miljö den befinner sig i och om vi är trygga eller utsatta för någon typ av risk. Ett exempel är skillnaden i att äta 1000 kcal chips mot 1000 kcal fisk. Du skulle förmodligen inte kunna få i dig 1000 kcal från fisk då du blir mätt innan. Chips däremot är inga problem, och du är inte ens mätt efteråt om än kanske äcklad. Hur kommer detta sig? Information!

Sammanfattningsvis kan vi säga att det här påverkar vår vikt: 

  • Stress
  • Inflammation
  • Näringsinnehåll
  • Sömn

För att hitta vår naturliga och bekväma vikt som kan hållas utan anställning måste vi alltså vara fria från inflammation, dvs inte äta livsmedel vi inte tål. Vi måste också ha balans mellan stress och återhämtning och vi behöver få näring via maten vi äter i form av makro- och mikronutrienter. Sist men inte minst behöver vi sova tillräckligt och väl. Det här är ett långsiktigt arbete. 

Ett tecken på att vi inte äter en hälsosam och balanserad kost är om vi konstant har sug efter sött eller salt, att vi går och längtar efter olika livsmedel eller måltider eller att vi kan tappa kontrollen och hetsäta. Detta är tecken på att kroppen saknar någonting vilket är väldigt vanligt vid olika dieter. 

Obs! Självklart finns här även ytterligare en aspekt i form av ätstörningar där känslor styr snarare än mättand och hunger. Här är vår upplevelse mental och inte fysisk även om det känns så. 

Människan bör inte vräka i sig mer än hon behöver, men för att ha ett kvalitativ och friskt liv kan vi heller inte äta för lite. För våra hormoners skull behöver vi definitiv äta riktig mat och äta tillräckligt. Vill du ha ett starkt skelett, muskler, ha energi, driv, lust och vara glad? Ät! Jag vill till och med påstå att vi inte kan överäta riktig mat. Riktig mat triggar nämligen vårt system som gör att vi blir mätta och nöjda och inte behöver eller vill äta mer. 

För mer information om vad stress, inflammation och näringsinnehåll innebär liksom specifika tips och råd så finns det djupare inlägg på patreon.  

/M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.