Progesteron och humör!

Inlägget innehåller annonslänkar

Är PMS-besvär något som man kan påverka själv? Absolut!

Många frågor har kommit gällande progesteron och vad det kan ge för symptom. Progesteron är nämligen det som påverkar hurvida vi får PMS som humörsvängningar, irritation och nedstämdhet men vi kan också få svullna bröst, svullnad i kroppen, bli trötta, mer hungriga och mindre sugna på…ja det mesta som livet annars har att erbjuda. 

Varför humörsvägningar av progesteron? 

Progesteron är hormonet som i rätt mängd gör dig ”lugn, harmonisk och tillfreds”. Receptorer för progesteron finns bland annat i livmoder, hjärna, bröst och hypofysen. Progesteron stimulerar också nånting som kallas för GABA, en signalsubstans som har en hämmande effekt på receptorer i hjärnan. Det här hjälper dig att slappna av, och förbättrar sömn och insomning. 

Övrigt om progesteron är att det reglerar kroppstemperatur via sköldkörteln men också hjälper kroppen att bli av med överskottsvätska. Det senare är anledningen till att för lågt progesteron bidrar till en svullenhet innan mens.

Under första halvan av menstruationscykeln så dominerar östrogen, som ser till att slemhinnan i livmodern byggs upp. När ägglossning har skett så är det progesteronets tur att ta över som stoppar byggnationen för att istället underhålla bygget i väntan på ett befruktat ägg. Om ingen graviditet sker, så sänds det signaler om att riva ner slemhinnan -> menstruation.

Om progesteronet är för lågt och östrogen fortsatt högt, så byggs slemhinnan i livmodern upp för mycket (östrogenet stoppas inte) och det är anledingen till att man då kan få kraftiga blödningar, alternativt mellanblödningar och/eller oregelbundna blödningar. Progesteron stabiliserar bygget och förhindrar mellanblödningar, så kallade spottings.

Anledningar till för lågt progesteron kan vara stress, ålder och nedsatt sköldkörtelfunktion (vilket arbetar båda håll) vilka alla kan bidra till utebliven eller ”svag” ägglossning. Progesteron tillverkas nämligen endast till följd av ägglossning. Har vi ingen ägglossning så har vi alltså inte tillräckligt med progesteron. Redan efter 30-35 års ålder kan nivåerna minska, men de behöver inte göra det. 

Att höja progesteron naturligt?

Det handlar om ägglossning, så allting som stärker ägglossning, stärker progesteron.

– Stressa ner! Meditation, dans, andningsövningar…

– Umgås med andra, kramas och skratta! Det frisätter bland annat oxytocin som verkar positivt på stress.

– En bra kost som inte gör att blodsocker åker bergochdalbana. Att balansera blodsocker är alltid en bra idé.

– Skippa stora mängder alkohol, åtminstone under en period och om du redan är stressad.

– Sov! 7-8 timmar minst och på rätt tider. Skiftarbete ökar risken för PMS.

– Ät inte för lite mat och se över så att du får i dig allt du behöver. Detta gäller både de som ”äter allt” samt i synnerhet vegetarianer och veganer.

 

Tillskott som kan hjälpa 

– Agnus Castus 

B-vitaminer (om du behöver)

– Vitamin D

Magnesium

Progesteronkräm kan i vissa fall stötta tillfälligt, men detta är inte en långsiktig lösning och ska man använda det behöver man ha koll på sin ägglossning och hur man ska smörja. 

 

Jag skrev häromdagen om hur man måste ta hand om sin stress, då det både gör så att mindre progesteron kan tillverkas, samtidigt som det kapar progesteronrecepoterna. Progesteronets receptorer är promiskuösa. Det innebär att även kortisol kan binda in på samma receptorer, och när det händer så kapar kortisolet receptorerna för progesteron, som då inte kan göra nytta. Ett blodprov kanske inte visar detta eftersom det i blodet finns gott om hormonerna, men inte i cellerna.

Stress kan innebära många olika saker, och det behöver egentligen inte hända något konkret stressande för att kroppen ska bli stressad. Uppfattning är viktigare än faktiska händelser. Med det menar jag hur man tar till sig saker, vissa människor klarar hur mycket som helst eftersom de inte tycker att situationen är stressig eller jobbig. Andra reagerar på ”allt”. Ingen vill förmodligen identifiera sig med den sistnämnde, men det är ganska många som oroar sig ständigt, känner skuld, dåligt samvete, skamsenhet osv som ter sig i en stressrespons.

P-piller påverkar på progesteron-, östrogen- och testosteronbalansen hos kvinnor och skapar en hormonell obalans. Eller rättare sagt – det gör så att du inte har några betydande mängder kroppsegna hormoner. Det är själva funktionen av det och det betyder inte att alla mår dåligt av det.

PMS-besvär är alltså ingenting ”normalt”. Det mesta brukar bottna i en obalans i kroppen, vilket innebär att det går att rätta till. Det finns alltså hopp för dig som känner igen dig. Acceptera inte ett taskigt läge, det finns alltid en lösning! Du kan också se fler produkter kopplade till PMS här.

/M

37 kommentarer

 • Emma Larsson

  Hej!

  Så otroligt mycket bra läsning här!

  Har stora problem med PMS ( framförallt oerhört dåligt humör som påverkar min famil och relation). Äter lexaxin sedan ca tre mån för underproduktion av sköldkörteln (75), har stora problem med vätskeansamlingar i kroppen och går upp i vikt sedan ca 12 mån trots att jag äter medvetet och tränar ca 2-3 gånger i veckan.
  Har också problem med magen och äter inte gluten samt väldigt sparsamt med komjölk.
  Jag har försökt få rätt på mina problem hos gynekolog, vårdcentral, endokrinolog mm, men det enda jag fått ut av det är antidepressiva och lexaxin.
  Jag känner att alla mina problem antagligen hänger ihop på något vis.
  Har läst mycket på nätet och börjar förstå att det kan handla om låga nivåer av progesteron.
  Jag är inne på att testa progesteronkräm men skulle gärna vilja få lite proffesionellt tankar om detta. Förstår att du får många frågor och betalar såklart gärna för din tid om du tror att du kan råda mig i den här frågan. Jag är inne på att testa mina nivåer av progesteron genom salivtest. Frågan är då om jag ska betsla de ca 3500 för att gå samtliga könshormoner testade eller enbart progrsteronet som jag har känslan av att det handlar om. Behöver jag göra ett salivtest eller vågar jag prova krämen ändå?
  Är oerhört tacksam om du har tid att svara mig, eller om det finns någon möjlighet att boka in en konsultation?

   • Anna Grahn Danehammar

    Hej.

    Googlade på progesteron och hormonspiral och hamnade här..,
    Sitter och gråter just nu.

    Varit i obalans hela sommaren.
    Tar extra bioidentiskt östrogen.

    Men har läst på om progesteron och dess lugnande effekt och fick en tablett att prova igår av vännina.
    Tog en på kvällen. (Bioidentiskt)

    Vaknade utan att vara svettig.
    Vaknade lugn.
    Så skönt.

    Men nu kom panikångesten.

    Har kvar min hormonspiral (med syntetiskt gestagen)

    Ska nog inte ta progesteron när den är kvar?

    Hjälp?
    Har pratat med gyn i Borås.
    Men de är ju inte pålästa på nya rön.

    Och försöker få tid på kvinnoklinik.

    Vad tänker du?

    Mvh Anna Grahn Danehammar

    • Maria Särén

     Hej! Jag kan tyvärr inte ge några rekommendationer såhär men du behöver börja från början för att få rätt på vad som är symptom och orsak. Det finns massor att göra så ge inte upp! /M

 • Lisa

  Hej! Jag känner igen mig oerhört mycket och skulle också så gärna vilja få tips kring tillskott/om progesteron är något man kan tillföra utifrån. Snälla mejla mig!
  Tack!

  • Jeanette Gustafsson

   Hej! Jag är kvinna på 40 år och tror jag kommit in i för/klimakteriet. Jag har sedan 7 månader oregelbunden mens och rikliga blödningar och värk. Har mens var 14:e dag och det varar i 2-3 veckor. Har man ens ägglossning då? Jag fick nu i sommar en knöl i bröstet. Det visade på två godartade cystor. Har sedan två månader tillbaka varit bestämt att Sätta in mirena hormonspiral som jag gjort för några dagar sedan. Jag har ändå symtom som värmevallningar ledvärk i armar, ben fötter men främst armar. Hjärtklappning och oro. Olustig känsla i kroppen . Mvh Jeanette

   • Maria Särén

    Hej Jeanette! Vad tråkigt att höra om dina symptom. Enkla svaret är att det här absolut inte är normalt även om det tyvärr är vanligt Jag kan inte rekommendera något såhär via mail då jag inte har hela bilden, utan jag kan bara hänvisa dig till att boka en tid för rådgivning om du vill ha hjälp. Det finns under konsultation här på hemsidan. Om vi inte hörs så önskar jag dig lycka till! Vänligen, Maria

   • Lena

    Hej
    Behov av råd. Provat mig fram och tillbaka med hormoner. Just nu Östrogen 37,5, prasteron 25mg och inget progestoron. Sover dåligt och hjärtrusning och yrsel. Har höga värden i kortisol ( över 500) enl provtagning och låga DHEA ( 0,7)
    Skall jag prova Duphaston 100mg tidigare på kvällen. Blir så trött dagen efter. Sover jag bättre då? Funderar att sluta med hormonerna då jag inte får någon balans i detta. Har haft 50 Östrogen plåster innan men känner det var för mycket men mina prov svar var låga ( 70).
    Känner jag stressar kroppen. Sjukskriven för utmattning. Tacksam för svar Mvh Lena 53år

    • Maria Särén

     Hej Lena,
     Jag kan tyvärr inte ge dig några råd såhär via en kommentar då din fråga kräver en större utredning och genomgång. Men du får jättegärna boka en tid för konsultation så hjälper jag dig!
     Vänligen,
     Maria

  • Carolina

   Hej!
   Vilken spännande hemsida, du skriver så bra om detta.

   Jag har alla symptom av progesteronbrist. Vården vill givetvis inte ta prover. Jag har varit utsatt för hög stress länge pga av barn med funktionsvariation. Nu jobbar jag mindre, äter bra, tid för mig själv och rörelse men symptomen fortsätter öka, vikten skenar trots att jag reggae mat och äter inom rek.
   Senaste två menscykelerna var båda på 24 dagar, ägglossning två dagar före mens, kan det stämma?
   Har nu köpt bioidentisk progesteronet och enl den instruktionen ska jag ta från dag 7 och ca 7-14 dagar, stämmer det?
   Nu har jag tagit 3 dagar 50 mg på morgonen.
   Hoppas detta kan vara början på en skjuts åt rätt håll.

   Tacksam för hjälp!

   Mvh Carolina

   • Maria Särén

    Hej Carolina!
    Kan tyvärr inte ge svar eller rekommendationer här utan det gör jag bara på konsultation. Men bra att du börjat jobbat mindre, äter bra och tar mer tid för dig själv!
    /Maria

   • Linda

    Hej!

    Vilken bra hemsida med så intressant läsning!

    Det du skriver om progesteron och stress är något som jag tycker är väldigt intressant. Jag är 35 år gammal och är stressad som person, och utöver det känner jag ofta känsla av skuld, dåligt samvete mm.

    Jag har läst väldigt mycket om progesteron och dess påverkan på missfall. Om det är så att så att stress leder till att mindre progesteron kan tillverkas, samtidigt som det kapar progesteronrecepoterna, så kanske det är rimligt att det leder till missfall?
    Jag har haft flera missfall och har även genomgått en missfallsutredning. Allt ser bra ut. Däremot har vården aldrig kollat mina progesteronnivåer, och när jag säger att jag varit extremt stressad på jobbet så svarar läkaren mig att det inte finns någon vetenskaplig studie som kan bekräfta att man kan få missfall pga. stress.

    Spelar det verkligen ingen roll att man är stressad, särkilt under 1:a trimetern?

    • Maria Särén

     Hej!
     Tack så mycket – vad roligt att du hittat hit!
     Som din läkare säger så är det inte säkert att stress skulle orsaka missfall. Däremot spelar ju stress såklart en roll i vår allmänna hälsa så vad du kan kika på är att jobba med den!
     /M

 • Caroline

  Hej,

  Tack för mycket intressant läsning.
  Misstänkter hormonell obalans i form av för låg progesteron nivå. Lider av mycket migrän anfall och ökad viktuppgång etc.
  Skulle gärna vilja få tips kring kost och tillskott för progesteron. Tack!

 • Ann

  Hej!
  Har varit sjukskriven till och från under ett års tid för stark ångest, depression och utmattning.
  Själv har jag hela tiden trott att det är någon hormonbalans då jag fått kortare menscykel, mer blödning. Stark pms från ägglossning och hela veckan med mens också. En vecka då jag mått ganska ok och sedan börja det om igen.
  Till sist fick jag kraftiga vallningar och natrsvettningar. Vallningarna fick mig att få ångest igen och bli helt darrig i kroppen. Kände mig sjuk.
  Alla möjliga prover tagna hos läkaren och allt var bra.
  Googlade mycket själv för att hitta en lösning då min doktor säger att det inte är ngt fel men jag känner mig så dålig.
  Kom in på progrestronbrist och östrogendominant och kände genast igen nästan alla symptom.
  Köpte Mia Lundins progrestronkräm och började smörja. Kände förbättring redan efter några dagar och efter två månader kändes det mycket bättre.
  Jag har hormonspiral och efter att jag börjar med krämen såhär mensen blivit mer sparsam igen och istället för vår 22-24 dag så kommer nu min mens med ca 40 dagars mellanrum. Jag har haft min mens hela tiden trots hormonspiral men innan jag började få problem så kom den just var 40 dag ungefär och sparsamt.
  Jag har smörjt efter Mia Lundins råd och börjat på dag 16 och slutat på dag 28. Tyvärr tar det nästan två veckor sedan innan mensen kommer och sedan dröjer det ju innan jag kan smörja igen. Under denna tid kommer alla symtom tillbaka igen så jag klarar mig inte med denna metod att smörja.
  Här du möjligtvis tips och råd hur jag kan smörja istället? Och hur mycket. Känns som jag behöver mer än 20 mg morgon och kväll.
  Undrar också hur förhållandet mellan progrestron och Östrogen ska vara och i vilka enheter det mäts.
  Skulle bli så glad för svar, för jag lider verkligen och nu vill läkaren att jag ska börja jobba, trots att jag är orkeslös, trött och värk i muskler och en massa annat när jag befinner mig runt ägglossning och fram till över hela mensen.
  Jag betalar mer än gärna för din hjälp!
  Mvh Ann

  • Ann

   Hej Maria!
   Tack snälla för ditt utförliga svar!
   Det får mig att förstå lite bättre vad som ev sker i min kropp.

   Mina prover jag tagit har varit i saliv.
   Jag har betalt själv för dem för ngt är fel trots att läkaren säger att allt är bra med mig.
   Jag känner min kropp och känner att ngt inte stämmer.
   Mina tester visade på för lite jod. Detta skulle ligga mellan 100-400 och mitt låg på 70.
   Jag hade även lågt kortisol. Låg bra direkt på morgonen men resten av dagen för lågt.
   Jag äter antidepressiva men trots det ligger jag lite lågt på både serotonin och noradrenalin och även dopamin.
   Enligt mina prover hade jag ett värde på Östrogen (e2) 1.2 ref värde 0.5-5.0 Så ligger ju lite mot det lägre.
   Vid provtagningen så hade jag tagit progrestronkräm i 3 månader och testet visade på 3500. Enligt min näringsterapeuft så hade jag för mycket progrestron
   Men jag kan omöjligt sluta med progrestronkräm för jag blir riktigt dålig då, så känns ju ändå som jag behöver det.
   Jag är dock osäker på om jag även behöver Östrogen.
   Jag har även gjort en hårmineralanalys men väntar på svar därifrån.

   Jag har fått tid för att ta ut spiralen i början på juni.
   Jag önskar så att detta kommer hjälpa!!
   Progrestronkrämen har tagit bort ömma svullna bröst, nattsvettnibgar och vallningar, värk i kroppen har blivit bättre och jag har också blivit piggare.
   Men denna månad har jag helt plötsligt fått väldigt ömma bröst igen och jag känner av mensvärk trots att jag inte har mens just nu.
   Jag har alltid fått blödning varje månad trots min spiral. Även sedan jag började smörja med krämen.
   Nu smörjer jag lite högre dos och nästan hela månaden.
   Trots detta fick jag alltså nu ont i brösten och känner mig svullen. Tror jag befinner mig vid ägglossning.

   Tror du att jag kan gå blivit resistent? Tror du att det kommer bli bättre när jag tar ut spiralen? Eller är det Östrogen jag behöver istället?

   Mvh Ann

    • Clara

     Hej Maria!
     För ca ett 1.5 år sedan efter att ha lämnat ett långt förhållande började konstiga symptom dyka upp i min kropp.
     Viktuppgång, förstoppning, acne på haka/kinder, svullnad i mage, svullnad i ansikte/dubbelhaka och svårt att bygga muskler trots träning.
     Efter mycket research förstod jag kopplingen från min inre stress och att mina hormoner kommit ur balans. Detta i kombination med att ha ätit p-piller under alla dessa år.
     Jag slutade äta dem i februari 2020 men min mens är fortfarande inte tillbaka.
     Jag har varit hos en biopat och fått massor av kosttillskott men än så länge har det inte hjälpt mig. Jag äter hälsosamt och tränar. Känner mig inte lika stressad, dock har jag rest och hunnit med flera nya jobb under denna tid så det har hänt mycket.
     Jag beställde en progesteronkräm (ProgesterAll) som jag använt morgon och kväll i en vecka nu, men läste igår vad du skrivit om det. Jag är 24 år gammal och förstår då att jag inte borde använda den.

     Nu är jag trött på att inte känna igen min kropp och vet inte hur jag ska gå tillväga. Jag har läst att gynekolog och läkare inte verkar vara så effektivt.

     Kan du hjälpa mig?

     /Clara

     • Maria Särén

      Hej Clara,

      Vad tråkigt att höra om dina symptom! Du är lite väl ung för progesteornkräm och vad du upplever är en hormonell obalans. Kosttillskott kan vara bra men är bara tillskott, skulle säga att det är något din kost och/eller livsstil som hindrar. Kan absolut hjälpa dig reda i detta!
      /Maria

 • Jaana Reponen

  Hej Maria!

  Jag ska nästa vecka följa med min dotter som är 26 år på läkarbesök. Hon har slutat ta sin ADH medicin, men äter sömntabletter, har hormonstav. Hon var över ett år sen hos läkare pga övervikt. Fick ingen hjälp, bara tillsagt att du är ung, banta. Förra året gick hon upp över tio kilo under januari-juni. Under hösten ytterligare tio kilo under sex veckor, väger strax över hundra kilo. Hon har ångest och är deprimerad. Vad kan hon göra om läkaren nästa vecka inte tar prover och bl a kollar hennes sköldkörtel? Hon pluggar och stressar, är en mycket känslig person. Har försökt lägga om sin kost, men går ändå upp i vikt. Tacksam för råd och tips. Orolig mamma

 • Beatrice

  Hej Maria!

  Jag lider av endometrios. Försöker få in rätt dos av progesteronkrämen nu (Mia Lundins) Testade två cyklar, men mådde dåligt av den & slutade (hösten-17), men har nu övervägt att prova den igen & ge den en chans… Har värk konstant, i både underliv, men också i benen eller hela kroppen, trots kosttillskott, bra kost, sömn, yoga osv.

  Tror du endometrios kan ha ett samband med överrörlighet? Eller kan det vara brist på progesteron bara?

  Mvh Bea

 • Cathrine

  Att känna av förklimakteriet eller är det progesteronbrist? Egentligen mår man bra ca 5-7 dgr/månad…direkt efter mensen sen börjar det smyga på sig. Samla vätska. Svängande humör och ömma bröst. Hur gör man?

  • Ann-Sofie Smed

   Hej Cathrine
   Hur har det gått med detta sen du postade detta inlägg? jag är 36 år och har massa symtom från äl till mens. Är egentligen bra endast mensveckan och några dagar till sen startar det om igen. Svullnadskänsla, svidande känsla i underliv, trängningar/svårare tömma blåsan. Vad hade du för symtom på detta?

   Ann-Sofie

 • mubera simunovic

  Hej!
  Jag använde progesteronkräm i en månad. Var tvungen att avbryta på grund av att min ångest
  som jag annars lider av blev starkare fick panik attack fler ggr.
  I din artikeln läste jag att progesteronets receptorer är promiskuösa och att kortisol kan binda in på samma receptorer. Nu har det klarnat lite för mig och det är bra att jag slutat med progesteronkrämen. Undrar vad du tycker om detta? Kunde det vara så att krämen gjorde att
  kortisol börjat utsöndras i större mängder och framkallat min större ångest.
  Tack i för hand för svaret.
  Med vänlig hälsning
  Bera

 • isabelle

  Hej!

  Tack för en bra sida!

  Jag har PCOS och tar progesterall. Jag blir visserligen lite dåsig av det, men jag drömmer en hel del mardrömmar och jag blir också mer ledsen/känslig. Kan det vara tecken på att jag tar för lite eller för mkt?

 • Alma

  Hej Maria tack för jättebra sida och information! Jag misstänker att jag har progesteron brist, jag är 21 år men har länge haft problem med oregelbundna blödningar. Blödningarna kan även variera mellan att vara väldigt kraftiga och sparsamma, jag har också uppmärksammat att i början av mensen är blödningen lite brunaktig. Mitt humör påverkas också väldigt mycket dagarna innan mensen och jag känner mig ofta väldigt nedstämd. Jag känner mig också ofta allmänt trött och orkeslös om dagarna för övrigt. Du skriver att progesteron brist leder till ökad viktuppgång men jag misstänker att jag har för låg ämnesomsättning då jag är väldigt smal fast att jag äter ordentligt. Kan det vara så att jag lider av progesteron brist eller är det något annat som spökar?

  Mvh

  Alma

 • Isabelle

  Hej,
  Hittade nyss din sida. Jag har stora problem med vad jag tror beror på hormonell obalans. Jag upplever att jag endast är mig själv en vecka i månaden, dvs veckan efter mens. Medan det är som värst veckan innan mens.. Jag känner mig då deppig, orolig och ångestfylld. Tror du detta kan ha att göra med progesteronbrist? Hur gör jag för att testa detta? Och erbjuder du hjälp med att balansera detta? Mvh Isabelle

  • Ann-Sofie Smed

   Gammalt inlägg men jag har senaste månaderna haft det så jobbigt från äl till mensen är över men värst är det också veckan innan mens. Får massa underlivsproblem så som sveda, kissar dåligt, svullen, svullen mage, känner mig äcklig, ömma bröst typ 10 dagar innan mens, influensa känsla-frossa, nedstämd, gråtfärdig, oro/ångest osv. Är bra sen när mensen är slut fram till äl, och de är ju typ bara 1 vecka! fått vetat att mina progesteronvärden är låga och smörjer mig med kräm(gjort i 2 cykler), än har det inte hjälpt. Har du detta problem än och vad beror det på? Mvh Ann-Sofie, 36 år.

 • Anne-Sofie

  Hej Maria,
  Jag fick min sista mens när jag var 47, för tre år sedan. Led av vallningar så jag fick kontakt med en gynekolog som skrev ut Estradot och utrogestan.
  Min fråga är: hur vet jag om mina hormoner är i balans..har svårt att gå ner i vikt ( har fått plufsig mage som jag ej blir av med ) ingen sexlust, trötthet och nedstämd och dåligt minne mm.
  Om jag tar prov på östrogen och progesteron, hur vet jag om det stämmer och vad kan jag göra?
  Tacksam om du mejlar mig ditt svar,
  Mvh Anne-Sofie

  • Jenny

   Hej Ann-sofie, såg din fråga och jag själv undrar om du menar att du nu har ätit hormonerna i 3 år och har de symtom du beskriver trots att du äter dem?
   Kanske aldrig frå svar på detta , men jag undrar om hormonerna kan påverka mental obalans och nedstämdhet till det värre? Eller om det inte alls är så eller bara inte vanligt?

 • Jana Edholm

  Hej!
  Du skrev att alloprognol ger lugn och ro och bidrar till sömn. Vad gör man om man inte tål det? Och dessutom är i förklimakteriet och behöver det för balans av östrogen och progesteron. Jag har fått hämma min ägglossning tyvärr av ett gestagen för att slippa gulkroppshormonet. Fick ångest och oro av mitt eget progesteron men även av bioidentiskt progesteron.

  Vänligen Jana

 • Ann-Sofie Smed

  Hej
  Jag har problem sen flera månader tillbaka med vad jag tror är hormonell obalans, dock tagit blodprov på VC för detta. Tog både östrogen och progesteron dag 3 i mensen vilket båda visade bra. Har haft år av stress och utmattning. Mina problem ligger från ägglossning till mens. Får ökad sveda, svullnad/vätskeretention/svårare att kissa. Känns som allt sväller upp där inne. När mensen sen kommer så släpper allt. Minimala symtom och all vätska kommer ut/ allt känns mer normalt som det ska. Så är bättre ca 2 v/mån och sämre 2 v. Vet inte hur jag ska gå vidare med detta eller vad detta bero på?

  Mvh 36 årig kvinna.

  • Maria Särén

   Hej! Man kan inte bedöma progesteron på dag 3 då det kommer först efter ÄL så de är riktigt låga dag 3 vilket är normalt. Men sen generellt att bedöma om man har hormonell obalans eller inte utifrån ett enda prov taget på dag 3 låter konstigt. Särskilt när det inte är i den fasen du har dina problem, vilket är vanligt. Du kan ta hjälp hos oss på livakliniken för att utreda dig mer, kika på livakliniken.se

   • Ann-Sofie Smed

    Du skriver att progesteron kommer först efter ägglossning men om man som jag får besvär direkt från ägglossning till mens, kan de vara pga progesteron med? är det vanligt att man under PMS tiden har svårare att kissa pga svullet? för vid mens så är det som att allt kommer ut då och har minimala symtom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.