Hypertyreos – Varför får man det och vad kan man göra åt det?

Jag har fått en del frågor på mailen på sistone gällande Hypertyreos, överfunktion i sköldkörteln, dvs att man producerar för mycket sköldkörtelhormon. Det är en mer ovanlig variant än hypotyreos, underfunktion i sköldkörteln. Idag ska jag skriva om varför man får det och vad man kan göra åt det. 

 

Symptom på Hypertyreos

  • Hög puls
  • Oregelbundna hjärtslag
  • Svettningar
  • Viktnedgång
  • Oro, ångest och irritation
  • Ökad aptit
  • Känslighet mot värme 
  • Snabb tarmpassage
  • Trött
  • Svag i muskler
  • Sämre kvalitet på hud, hår och naglar
  • Sömnproblem

Även om varken hyper-, eller hypotyreos är ”bekväma” tillstånd så innebär det en högre risk med hypertyreos än hypotyreos då det förstnämnda ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. 

 

Vad kan hypertyreos bero på? 

  1. Grave’s
  2. Selen & Jod
  3. Inflammation

Grave’s

Upp till 80% av alla med hypertyreos har Grave’s. Detta är en autoimmun sjukdom vilket innebär att immunsystemet anfaller kroppsegen vävnad varpå sköldkörteln stimuleras till en överproduktion av sköldkörtelhormon. Vid Hashimoto’s, som också är en autoimmun sköldkörtelsjukdom så händer det omvända, man får istället en underproduktion av sköldkörtelhormon. 

På sikt så får de med Grave’s sjukdom en underfunktion i sköldkörteln om orsaken går obehandlad. Detta för att sköldkörteln helt enkelt är förstörd. Det är inte alltid som man visar positivt på antikroppar vid Grave’s (eller Hashimoto’s) och då behöver man istället ett ultraljud av sköldkörteln för att se vad som pågår. 

 

Selen & Jod

En obalans av selen och jod kan orsaka både hypo- och hypertyreos. Detta gäller oftast ett för högt intag av jod i kombination med ett för lågt intag av selen. 

 

Inflammation

Inflammation kan uppstå i sköldkörteln till följd av infektioner, läkemedel eller gifter exempelvis. Gifter kan komma i många former där tungmetaller och plaster är två exempel. 

 

Vad kan man göra åt hypertyreos? 

I de allra flesta fall så ligger det en autoimmunitet bakom både hyper- och hypotyreos. Om man tar det snabbt nog så kan man slippa skador på sin sköldkörtel och leva utan mediciner. Vad man då gör är att man går igenom AIP – autoimmuna protokollet liksom tar sig en ordentlig titt och analys på sin livsstil. Känslomässig stress är en vanlig orsak bakom all form av sjukdom. 

 

Vad gör man om man har haft en hypertyreos i många, många år alternativt opererat bort sköldkörteln? 

Oavsett om man inte längre har en sköldkörtel så är det viktigt att stoppa nedbrytning och lugna ner systemet. Det är skillnad på att inte vara sjuk och att vara frisk. Med detta menar jag att dina prover kanske ser fantastiska ut men du mår fortfarande inte bra. Det dyker konstant upp andra problem i kroppen och du undrar varför.

Lösning: Gå på en eliminationsdiet och titta på vad du tål och inte liksom gör en grundläggande analys av din livssituation. Du kommer att vara beroende av sköldkörtelhormon livet ut om du inte längre har en fungerande sköldkörtel, men du kan hindra andra symptom och sjukdomar genom kost och livsstil. 

 

Tillskott

Eftersom hypertyreos är ett allvarligt tillstånd så finns det ett par tillskott man kan ta inledningsvis och parallellt med en kost- och livsstilsförändring.

 

  • L-Karnitin
  • Bugleweed

Självmedicinera inte – använd dessa i samråd med någon som kan den här typen av sjukdom. 

 

Det är alltid viktigt att titta på rotorsaken oavsett vilka symptom man har. Min upplevelse är att negativ känslomässig stress i kombination med negativ fysisk stress är vägen till sjukdom. Detta betyder att vägen till att bli frisk är att städa upp i sitt liv i form av relationer – både till sig själv och andra, på sin tallrik men också träna och sova. Det finns helt enkelt inga genvägar. 

 

/M

 

Vill du läsa mer om AIP? Klick HÄR och HÄR

3 kommentarer

  • Yvette

    Hej! Min 80-åriga far har just fått diagnos mild hypertyreos. Dock har de inte sagt nåt om orsaken än. Men allmänt, vad ska han tänka på i kostväg, ska han undvika kelp/jod?

    • Maria Särén

      Hej! Tyvärr kan jag inte svara på det då jag inte vet hans historia och vilka eventuella mediciner han går på. Hans hyper kan bero på något annat än just jod – exempelvis någon annan sjukdom alternativt medicinering. /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.